Predstava za djecu koju bi i odrasli trebali pogledati

Predstava za djecu koju bi i
odrasli trebali pogledati

Brundibar 8

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i udruga FSŽF Zagreb povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja 2018. g. producira prvu hrvatsku izvedbu opere za djecu Brundibár.

Brundibár

Ova bajkovita priča nosi na sebi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. Priča je sama po sebi jednostavna. To je priča o dvoje djece koja moraju pronaći pomoć za svoju bolesnu majku u nemogućim okolnostima. Gradski nasilnik, Brundibar, sprečava ih da ostvare svoj cilj sve dok im ptica, mačka i pas ne savjetuju da se pridruže prijateljima i zajedno rade kako bi porazili zlostavljača.

Brundibár nije velika opera. Ipak, duh opere leži u njezinoj povijesti i nosi dublji značaj od jednostavne priče o dobru i zlu. Ova opera predstavlja moć glazbe i umjetnosti koja se izdiže nad najgorim životnim i neljudskim situacijama. Glazba i priča, u nekom drugom okruženju, vjerojatno bi bili brzo zaboravljeni. No, svjedočanstvo koje seže u vrijeme nacističkog režima, date okolnosti u kojima je ova opera izvedena i kako to utječe na mlade izvođače je priča koja se još uvijek značajno odražava na publiku svih dobnih skupina. Snažan dojam koji ostavlja i poruka koju prenosi, ono je što je povezalo međunarodni tim profesionalaca i umjetnika okupljenih na projektu.

Brundibar 7

Michelangelo Galeati i Krešimir Dolenčić potpisuju hrvatsku izvedbu predstave

Dirigent Michelangelo Galeati, profesor na istaknutom Conservatorio di musica Santa Cecilia u Rimu, koji je dao neke od najznačajnijih talijanskih opernih kompozitora (Bellini, Rossini), ima već prijašnje iskustvo postavljanja Brundibara u Litvi i Italiji. Krešimir Dolenčić, jedan od hrvatskih najistaknutijih kazališnih redatelja svjetskog renomea režira operu, dok orkestar čine članovi Zagrebačke filharmonije. Dječji operni zbor Zvjezdice-Choral studio Glazbenog instituta mladih, dodatno će obogatiti kvalitetu izvedbe. Scenografiju su izradili studenti ALU, uz mentoricu red. prof. art Mirjanu Vodopiju, a koja će biti oplemenjena samim mjestom premijerne izvedbe – dvorište ispred zgrade kotlovnice Prve tvornice ulja, zgrade koja svojim povijesnim kontekstom, kako onim prošlim tako i budućim, nosi snažnu poruku. Tvornicu je osnovala židovska obitelj Aleksander, čiji mnogi članovi su tragično stradali u holokaustu, a zgrada će svoj novi život imati kao Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Brundibar 6

Postavljanjem dječje opere Brundibár želi se dodatno potaknuti javnost na razmišljanje i razmatranje alternativnih formi očuvanja sjećanja kod mlađe publike. Dosadašnje edukativne
inicijative najvećim dijelom ukazuju na potrebe za iznalaženjem novih načina suočavanja s prošlošću, kako bi se mlade potaknulo na kritičko razmišljanje o procesu memorijalizacije i kako bi
prepoznali vlastitu ulogu i odgovornost u procesu promjene. U takvom kritičkom odnosu prema temama identiteta, pripadanja, suočavanja s traumama i bolnim sjećanjima, daje se prilika
mladima da sagledaju vlastite mogućnosti i odgovornosti te ulogu koju mogu nositi u procesima odlučivanja i u procesima postkonfliktnog društvenog oporavka. Međunarodna postava izvođača i sam koncept premijerne izvedbe omogućuju vam nesvakidašnje iskustvo obiteljskog uživanja u operi u društvu najmlađih kojima je ovo jedna od rijetkih prilika da se upoznaju sa klasičnom glazbom namijenjenoj mlađoj dobi u operi od dva čina.

Patricio Alejandro Aguero Mariño autor je divnih kostima, dok su rekvizite omogućili fundus Jadran filma d.o.o. i Angela Chiofalo uz podršku Talijanskog Instituta za Kulturu u Zagrebu.

Kako do ulaznica?

Ulaznice za sve izvedbe su besplatne. Rezervacije za građanstvo su trenutno zatvorene zbog velikog odaziva organiziranih dolazaka zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Rezervacije će ponovno biti otvorene, a sve informacije u ulaznicama možete saznati na Facebook stranici.

Brundibar 5

Brundibar 4

Brundibar 3

Brundibar 2

Brundibar 1

Foto: Sanjin Kaštelan

Učitati još
Zatvori