Ove božićne filmove možda još niste pogledali, a htjet ćete!

Ove božićne filmove možda još niste
pogledali, a htjet ćete!

Un conte de Noël

Svake godine pred Božić i blagdansko doba televizijski i kino program i raspored kao da dožive reset i u kinima gledamo nove božićne hitove kojima je tema sami Božić, ili je radnja filma tijekom blagdana, no u svakom slučaju, barem 3 nova božićna hita privuku publiku u kino. Televizijski program je suprotan. Pospremljeni još od prošlih blagdana, na rasporedu su divni filmovi Holiday, Love Actually, zabavan i vječan komičan klasik Home alone, divan A Christmas Story, svima omiljeni A Charlie Brown Christmas, The Nightmare Before Christmas i mnogi drugi blagdanski klasici.

Božićni filmovi

Ne gledamo ih često, zapravo ih se najčešće sjetimo samo u ovo doba, tako da ih se nikada nećemo zasititi, i iznova i iznova gledat ćemo ih tijekom blagdana. No, zašto ne bismo ove godine svoje zimske filmske večer malo promijenili. Ionako adventsko razdoblje traje priličan komad vremena i stignemo pogledati sve. Uz sve klasične božićne filmovi i nove božićne filmove koje želimo pogledati svake godine u kinam, ovaj put donosimo i one koje možda niste do sada pogledali, a svakako biste trebali. Isto donose prekrasne priče karakteristične upravo za ovo doba, likove u koje ćemo se zaljubiti, a neke jednostavno jako volimo i slušati jer su – francuski. Donosimo vam nešto drugačije blagdanske filmove koje možda do sada niste pogledali, a svakako ćete htjeli!

Un conte de Noël

Remek djelo redatelja Arnauda Desplechina koji je za ovaj film 2009. godine osvojio četiri nagrade Cesar (francuski Oscar) uključujući i one za najbolji film i najboljeg redatelja. Junon Vuillard (Catherine Deneuve) je supruga Abela Vuillarda (Jean-Paul Roussillon), ujedno i željezna ruka obitelji čija je snaga i volja održavala obitelj zajedno. Bez obzira na to što je sada starija, ali i dobro držeća, i dalje brine za svoje troje djece koji su u svojim tridesetima. Neposredno pred Božić Junon otkriva da boluje od leukemije i jedini joj je spas presađivanje koštane srži. Obitelj se okuplja kako bi odlučili tko će donirati koštanu srž, a tada brojne tajne izlaze na površinu.

Un conte de Noël

Un conte de Noël

Planes, Trains and Automobiles

Američka urnebesna komedija iz 1987. godine naš je tzv. retro prijedlog za ve blagdane. Radi se o neobičnom paru suputnika, obiteljskom čovjeku koji se želi vratiti svojoj supruzi za blagdane, i dosadnjakoviću koji sve svoje doista dobre namjere upropasti ne znajući kada treba prestati. Redatelj i scenarist ove komedije, koja će nas lakoćom vratiti u drugu polovicu osamdesetih kada je žanr cvjetao, slavni je John Hughes, jedan od najkompletnijih autora, koji nije prezao ni od čega kako bi gledatelju što prije na lice izmamio osmijeh, i tamo ga zadržao do samoga kraja filma, pa i koji sat nakon projekcije. Steve Martin i John Candy u svojoj se glumačkoj međuigri odlično nadopunjuju, pružajući i mnogo više od pukog zbroja svojih komičarskih vještina.

Kiss Kiss, Bang Bang

Harry Lockhart (Robert Downey Jr.), simpatičan tip koji se bavi sitnim lopovlucima, igrom slučaja upadne na audiciji za holivudski detektivski film. Na audiciji Harry impresionira producente svojom ekspresivnom glumom te ga uzimaju za glavnu ulogu i šalju u Hollywood kako bi se uz pomoć privatnog detektiva Perryja što bolje pripremio za ulogu. Na jednom od hollywoodskih partyja Harry susreće svoju školsku ljubav Harmony, djevojku koja želi biti glumica te kojoj se Harry predstavlja kao detektiv. Ubrzo je Harmonyna sestra ubijena te Harmony moli Harryja da istraži sestrinu smrt.

Glavni lik Harry Lockhart ujedno je i narator filma koji obiluje bizarnim situacijama, a ujedno i apostrofira klasični film noir. Zapravo tri glavna glumca, Robert Downey Jr., Val Kilmer i Michelle Monaghan, karikaturalni su likovi koji vuku reference iz literature, stripa i ostalih umjetnosti. Brzi i inteligentni dijalozi izmjenjuju se s nevjerojatnim situacijama u kojima glavni lik tek pukim slučajem i nevjerojatnom koincidencijom preživljava.

Kiss Kiss, Bang Bang

Joyeux Noël

Ambiciozno zamišljena francuska ratna drama Joyeux Noël opravdala je očekivanja svog autora, jer je uz vrlo dobre ocjene nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku. Film je realizirao francuski redatelj i scenarist Christian Carion kojemu je to bio drugi dugometražni igrani film u karijeri nakon hvaljenog prvijenca Une hirondelle a fait le printemps. Spomenute ambicije najbolje se očituju u raskošnoj produkciji koja je okupila producentske kuće iz čak pet zemalja: Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Belgije i Rumunjske. Međunarodnu glumačku ekipu predvodi njemačka zvijezda u Hollywoodu D. Krüger koja interpretira dansku pjevačicu Annu, dok vojnike tumače njezin sunarodnjak B. Fürmann, zatim britanski glumac G. Lewis, francuski glumac i redatelj, nagrađen Césarom, G. Canet te veteran B. Le Coq. U ostalim su ulogama Daniel Brühl i D. Boon.

Osim nominacije za Oscara, film je dobio i nominaciju za Zlatni globus i BAFTA-u, a nagrađen je na mnogim prestižnim festivalima.

Joyeux Noël

Učitati još
Zatvori