Vodimo vas na odličan film – dobitnika europskog Oscara!

Vodimo vas na odličan film –
dobitnika europskog Oscara!

Dokukino KIC nastavlja s redovnim kino programom i publici nudi najbolja recentna dokumentarna ostvarenja. Tako u veljači možete pogledati aktualnog dobitnika nagrade EFA, europskog pandana Oscaru, za najbolji europski dokumentarni film godine Bergman: Jedna godina, jedan život. Švedska redateljica Jane Magnusson film je snimila u povodu obilježavanja 100 godina rođenja velikog režisera, a kao polaznu točku za istraživanje Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti, Magnusson uzima 1957. – iznimno plodnu godinu u Bergmanovom filmskom i privatnom životu.

Bergman: Jedna godina, jedan život

Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, kao i niza intervjua s njegovim suradnicima, film oslikava Bergmanov profil s nesvakidašnjom iskrenošću te pokazuje kako je njegov profesionalni put neraskidivo prepleten s osobnim previranjima i kompleksnim ljubavnim i obiteljskim životom. Autorica ne bježi od škakljivih tema, pa se tako dotiče i Bergmanove mladenačke simpatije prema nacizmu. Predstavljajući ga kao vizionarskog umjetnika, ne zapostavljajući pritom ni razne anegdote iz osobnog života, ovaj je film nezaobilazna doku-biografska lektira za sve ljubitelje filma!

Samo tjedan nakon, zagrebačku kino-premijeru imat će prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu u Berlinu – kontroverzni Ne diraj! (Touch Me Not), hibridni spoj igranog i dokumentarnog filma, koji je podijelio kritiku i publiku. Rumunjska redateljica Adine Pintilie i protagonisti zajedno ulaze u osobni istraživački projekt o intimnosti, uz koji dolazi rad na prevladavanju starih obrazaca ponašanja, straha od dodira, obrambenih mehanizama i tabua. Portretirajući troje likova koje bismo mogli nazvati pojedincima s društvene margine, redateljica prikazuje njihove pokušaje da bolje razumiju vlastite porive. Nastojeći propitati odstupanja od normativnih društvenih okvira, Pintilie na veliko platno donosi jedan (dosada) nepoznati svijet, pritom slaveći sve nijanse ljudskosti.

Filmovi Bergman: Jedna godina, jedan život i Ne diraj! (Touch Me Not) ostaju na redovnom programu, a osim u Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5, moći ćete ih pogledati diljem Hrvatske u Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Art-kinu Croatia (Rijeka), Kinu Valli (Pula), Zelenoj Dvorani (Zabok), kinu Visia (Dubrovnik), kinu Gaj (Varaždin), POU Samobor te ostalim neovisnim kinima. Više informacija doznajte na dokukino.net i restartlabel.net.

Sretnik ili sretnica moći će osvojiti po dvije ulaznice za projekciju filma Bergman: Jedna godina, jedan život 1. veljače 2019. pošalju li svoje ime i prezime te adresu na [email protected] s predmetom e-maila BERGMAN, do 30. siječnja u 16 sati kada ćemo objaviti sretnika ili sretnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Učitati još
Zatvori