Benedict Cumberbatch je fantastičan u seriji ‘Patrick Melrose’ i zato ju morate pogledati

Benedict Cumberbatch je fantastičan u seriji ‘Patrick Melrose’ i zato ju morate pogledati

Serija poluautobiografskih romana o Patricku Melroseu britanskog autora Edward St. Aubyn donose fantastičnu priču o Englezu, muškarcu više (srednje?) klase koji se nosi sa svim problemima koji jedan takav život donosi. No, dovedenih do apsolutnih ekstrema. Benedict Cumberbatch je nedvojbeno jedan od najboljih glumaca svoje generacije, a uloga uglađenog ovisnika sjela mu je apsolutno savršeno. Uz njega u seriji gledamo i Jennifer Jason Leigh,  Allison Williams, Huga Weavinga i Blythe Danner.

Benedict Cumberbatch je Patrick Melrose

Knjige o Patricku Melroseu su od 2012. godine zavladale književnom scenom i publikom te stajale uz bok radova autora  i autorica Zadie Smith, Bret Easton Ellis, Ann Patchett, Edmund White, Sam Lipsyte i Alice Sebold. Bilo je samo pitanje vremena kada će Patrick Melrose doći na male ekrane, a nema boljeg glumca od Benedicta Cumberbatcha koji će ga utjeloviti. Mini serija od pet epizoda prati Melrosea kao odraslog muškarca koji se bori s demonima droge, trauma iz djetinjstva, raznim disfunkcionalnim odnosima s bitni osobama u njegovom životu, a sve pod velom teškog, kompliciranog i traumatičnog odnosa s ocem koji je na početku serije preminuo. Melrosea i krećemo upoznavati u trenutku kada mu otac premine i on treba preuzeti njegovo tijelo kod mrtvozornik i to je okidač, zapravo cijeloj radnji. Težak i kompliciran odnos s ocem zlostavljačem učinio ga je heroinskim ovisnikom koji provodi svoj život u Londonu i New Yorku. Pratimo ga sve do liječenja od droge i njegove uloge kao oca.

Benedict Cumberbatch je fantastično portretirao ne samo ovisnika, već muškarca koji je istovremeno digao ruke od svega, osim od – života. On je bogat, voli lijepe i fine stvari, lagodan život, no istovremeno bježi u heroinsku izmaglicu jer je psihički posve uništen. Njegovi monolozi samoga sa sobom fantastični su. Brutalni, iskreni, posve ogoljeni. On misli i izgovara stvari koje čak, možda ne na prvu, ali u konačnici i nasmijavaju. Autoironija je čest postupak kojemu pribjegava kada opisuje svoje postupke, životne pogreške i kada se želi opravdati (što je zapravo rijetko).

On je hodajući samoubojica koji nikako da završi svoj jedini zadatak. I u tom limbu od života upoznajemo Patricka Melrosea. Benedict Cumberbatch je toliko dobar, toliko istinit u toj ulozi da na trenutak možemo i povjerovati da je to u stvarnosti on. Britka, oštroumna i inteligentna adaptacija je upravo to gdje Benedict briljira. A sve pod režiserskom palicom Edwarda Bergera, poznatog po svoj besprijekorno radu na Deutschland 83. Sama prva epizoda donosi mnoštvo fantastičnih scena, skoro svaka se može proglasiti kultnom – kada Melrose pogriješi prostoriju tijekom pogreba, kada ‘odmota’ svog pokojnog oca kao da odmotava poklon i kaže – Is it Dad? It is! It’s just what I wanted, you shouldn’t have!, ljubavni spoj u New Yorku koji pođe po krivu jer ona ne želi naručiti niti jedno piće, pa sve do trenutka kada sretne osobu iz svog djetinjstva te kamera uspori, on uspori govor, sve se upori… dok ne ‘povuče lajnu speeda’ i ne samo on, već i kamera, tj. cijela scena vrati se u svoju normalnu brzinu. Ovaj način pričanja priče i portretiranja junaka jako je interesantan i zavodljiv jer istovremeno gledamo radnju, Patricka, no kroz Patrickove oči.

I tu shvaćate veličinu glumca Benedicta Cumberbatcha. Iako su s njim u seriji i drugi odlični glumci – Hugo Weaving, Jennifer Jason Leigh i Blythe Danner, Benedict Cumberbatch u potpunosti dominira i to je njegova serija. Pogodio ga je ravno u metu – urnebesno i tragično istovremeno. Jednostavno – on jest Patrick Melrose. I mislimo da treba pomesti sve dodjele nagrada koje slijede, jer ako neće s ovom ulogom, stvarno ne znamo s kojom će.

Učitati još
Zatvori