Omiljeni filmovi koji nas vraćaju u školske klupe

Omiljeni filmovi koji nas
vraćaju u školske klupe

Kraj ljeta većini nas ostavlja gorak okus u ustima, no, ‘back to school’ sezona ima svog šarma. I dok su nekima veselje novi jesenski modni komadi ili mini preuređivanje životnog prostora, mnogi se ovih dana vole vratiti ‘comfort’ filmovima. U toj su kategoriji ‘back to school’ filmovi apsolutni pobjednici, a posebno oni snimljeni 80-ih, 90-ih ili ranih 2000-ih koji istovremeno donose i nostalgičan ugođaj.

The Breakfast Club

Vjerojatno ultimativni i najslavniji teen, back to school film. Pet potpuno različitih tinejdžera iz različitih školskih ‘klasa’ mora odraditi kaznu u jednoj prostoriji i pokušati pronaći zajednički jezik, a osim odličnog soundtracka iz filma pamtimo i jako dobre citate.

Rushmore

Wes Andersonov ‘Rushmore’ klasik je prožet humorom tipičnim za popularnog redatelja. U središtu je filma ekscentrični tinejdžer Max Fischer (Jason schwartzman) koji se zaljubljuje u svoju profesoricu Rosemary Cross (Olivia Williams), a istovremeno ostvaruje nesvakidašnje prijateljstvo s bogatim Hermanom Blumeom (Bill Murray).

Upravo je nakon ‘Rushmorea’ započela vječna suradnja Wesa Andersona i Billa Murrayja u filmovima omiljenog redatelja.

Clueless

Nekako se svaki put vratimo na kultni ‘Clueless’, film koji je ostavio značajan utjecaj na pop kulturu i brojni drugi ‘back to school’ filmovi rađeni su po uzoru na ovaj. Zvjezdani je status priskrbio Aliciji Silverstone, koja u filmu glumi razmaženu bogatašicu Cher, najpopularniju curu u školi koja je navikla uvijek dobiti sve što poželi.

S najboljom prijateljicom Dione pokušat će preobraziti novu učenicu u jednako popularnu djevojku, a sve u potrazi za savršenim dečkom. Osim Alicije Silverstone, svoje su karijere dalje nastavili graditi i Brittany Murphy i Paul Rudd. Genijalne modne kombinacije i slavne uzrečice lansirale su film u kultna ostvarenja 90-ih-

Legally Blonde

All Pink Everything! To je najbolji način za opisati mjehuri u kojem živi neponovljiva Elle Woods prije nego što se odvaži na avanturu na Harvardu. Jedna od najpoznatijih uloga Reese Witherspoon vratit će vas u 2000-e godine, nasmijati neugodnim prizorima i usput podsjetiti kako ne treba vjerovati stereotipima.

Puno ružičaste boje i neponovljivih odjevnih kombinacija čine ovaj film nezaboravnim!

Dazed and Confused

U 70-im smo godinama i zadnji je dan nastave u srednjoj školi u malom gradiću u Teksasu. Stariji učenici pripremaju tradicionalno zafrkavanje brucoša. Randall “Pink” Floyd (Jason London), zvijezda srednjoškolskog nogometa, koji je pod zakletvom da neće piti, vođa je grupe koja voli ponižavati mlađe učenike.

Mitch Kramer (Wiley Wiggins) uspijeva pobjeći od ponižavanja, a počinje prava avantura u kojoj će se neki zaljubiti, voditi ljubav, prvi put probati drogu, napiti se do besvijesti i raditi sve od reda komične i nestašne stvari. Milla Jovovich i Matthew McConaughey također glume u filmu koji je proglašen jednim od najboljih i najsmješnijih filmova o srednjoj školi i odrastanju. 

Superbad

Kad je jedan od autora filma Seth Rogen, većini je jasno što očekivati. U središtu su urnebesne komedije dva srednjoškolca, Evan (Michael Cera) i Seth (Jonah Hill), kojima je cilj konačno pronaći djevojke prije kraja školske godine. Prilika za to im se pruža kad ih najpopularnije cure pozovu na tulum. No, pod jednim uvjetom, one zahtijevaju da nabave cugu što je problem, jer su obojica maloljetni.

Superbad

Njihovi bezuspješni pokušaji povlače niz drugih neugodnosti i plan da izgube nevinost polako im pada u vodu. Ova klasična američka komedija o stereotipu školskih ‘šmokljana’ apsolutno će vas zabaviti i vratiti u 2000-e.

Easy A

Emma Stone transformirala se iz glumice teen komedija u ozbiljnu hollywoodsku zvijezdu i redovitu gošću Oscara. Ipak, njezin film ‘Easy A’ vratit će vas u doba urnebesnih školskih svađica i drama.

Olive (Stone) je 17-godišnjakinja koja nas vodi kroz priču govoreći u svoju web kameru, a komedija je koncipirana kao moderni, duhoviti pokušaj interpretacije kultne knjige ‘The Scarlet Letter.’ Olive je relativno nepopularna srednjoškolka koja učini svoj život ‘začini’ lažima o seksualnim iskustvima, ali ne očekuje koliko će daleko sve otići.

To All The Boys I Loved Before

Malo koji Netflix film je podigao toliko prašine kao tinejdžerska romantična komedija To All The Boys I’ve Loved Before. Priča snimljena prema istoimenom romanu Jenny Han prati Laru Jean Covey i njen ljubavni život koji igrom slučaja od potpuno nepostojećeg dovede do lažne veze s najpopularnijim dečkom u školi, Peterom Kavinskyjem.

Njegov uspjeh 2018. godine osigurao mu je i nastavak ‘To All The Boys I’ve Loved Before: P.S. I Still Love You’ koji je izašao u veljači ove godine.

Lady Bird

Malo drugačiji ‘back to school’ film koji se mora pronaći na vašoj listi je ‘Lady Bird’, dramedija koja je bila nominirana za Oscara. Lady Bird donosi priču o srednjoškolki, koju glumi Saoirse Ronan, koja živi u Sacramentu sa svojom majkom koju glumi odlična Laurie Metcalf.

Njihov odnos je turbulentan, dinamičan i prvenstveno kompliciran, vjerujemo da će se mnoge majke i kćeri u njemu prepoznati. Radnja se odvija u školskoj godini 2002.- 2003. i okidač filma jest kada kćer odluči da ju se zove novim imenom – Lady Bird.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Screenshot

Učitati još
Zatvori