Ako još niste, evo zašto trebate pogledati film ‘Judy’

Ako još niste, evo zašto trebate
pogledati film ‘Judy’

Renee Zellweger u filmu Judy

Film Judy donosi priču o momentu života Judy Garland 1968. godine. Zima je i legenda showbusinessa dolazi nastupati u London jer se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji, a popravak financija je uvjet da bi bila sa svojom djecom. Prošlo je 30 godina otkako je snimila Čarobnjaka iz Oza, no ako joj je glas i oslabio, njegov dramatični intenzitet samo je ojačao.

Pripremajući se za nastup, boreći se s menadžmentom, šarmirajući glazbenike i prisjećajući se uspomena s prijateljima i obožavateljima, njezina toplina posebno dolazi do izražaja. Čak se ostvaruje i njezin san o ljubavnoj romansi, kad joj počne udvarati Mickey Deans, njezin peti muž. No, radi se o jednoj od najkrhkijih ličnosti Hollywooda. Ona ima 47 godina, a radi već 45 godina, ona je u potpunosti iscrpljena. Tijekom filma postajemo upućeni u njezinu prošlost i teško odrastanje – progone ju sjećanja iz djetinjstva situacija koje su najblaže rečeno zlostavljanje i zanemarivanje djeteta.

Ali ono što je posebno u ovom portretu Judy Garland na kraju njene karijere, tijekom koncerta u Londonu 1969. godine, je kako je prikazana Judy – kao žena koja nema slobodu življenja van pozornice.

Renee Zellweger se odlično transformirala u Judy Garland. To nije vrsta transformacije u kojoj glumac nestaje u liku, poput Edith Piaf u izvedbi Marion Cotillard. Zellweger i Garland simbiotički koegzistiraju na ekranu, u svojevrsnoj čarobnoj iluziji predstave koja se okreće naprijed-natrag između njih dvije. Zellweger je zapravo ovdje jako dobra. Ona bilježi i rekonstruira Judy u njezinim karakterističnim pokretima i gestama – djevojački ragdoll pokreti zamahujući rukama i nogama žene čija se javnost nikada nije sasvim oprostila od njezinog odrastanja.

Ovo je nesumnjivo vrhunac karijere Renee Zellweger i pravi hommage jednoj od najsjajnijih zvijezda Hollywooda.

Foto: Judy

Učitati još
Zatvori