Najposebniji filmovi desetljeća koji imaju jednu zajedničku stvar

Najposebniji filmovi desetljeća koji
imaju jednu zajedničku stvar

U proteklih nekoliko godina naši omiljeni filmovi nerijetko dijele glavne protagoniste i kreativce koji na njima rade. Kad se prisjetimo nekih od najboljih filmskih naslova proteklih nekoliko godina, svi imaju nešto zajedničko: pečat producentske kompanije A24. Njihov je logo u kratko vrijeme postao sinonim za fantastične filmske priče i izvedbe, vrhunsku estetiku i naslove koji se vrlo brzo transformiraju u trijumfalne filmove na vrhovima ljestvica.

Moonlight, Lady Bird, The Lobster, C’mon C’mon, The Lighthouse, The Tragedy of Macbeth, Minari, Zola, 20th Century Women i u konačno Euphoria – sve su to uspješnice koje su zaplijenile ne samo pažnju publike, već i kritike i među onim su filmovima (i serijama) koji su uspjeli zadivite obje grupe podjednako. Sama priča iza produkcijske kompanije impresivna je – sve je počelo na talijanskoj autocesti odnosno auto stradi 24 po kojem je tvrtka i dobila ime, a iza nje danas stoje tri glavna kreativca i niz fantastičnih imena.

A24 – logo po kojem ćete prepoznati dobar film

Iza cijele priče stoje Daniel Katz, David Fenkel i John Hodges, trojica muškaraca koji su 2012. godine odlučili prekinuti svoje karijere u velikim tvrtkama i započeti nešto sasvim drugačije – nezavisnu produkcijsku kuću koja želi redefinirati način na koji svijet vidi indie filmove. Upravo je ovaj žanr tradicionalno viđen kao nešto zasjenjeno hollywoodskim blockbusterima, a upravo je indie film, recimo, spasio žanr romantične komedije, ali i psihološke drame. Nakon A24, svijet takvog filma doista nikad nije bio isti. U toj 2012. godini Katz se vozio prema Rimi s nekoliko dobrih prijatelja i u najobičnijem trenutku, na autocesti 24, odlučio da je sad vrijeme za pokrenuti tvrtku o kojoj sanjaju. Njih troje odlučili su otvoriti vrata A24 kompanije u New Yorku i u prvi plan staviti nevjerojatan kadar filmskih kreativaca i prepustiti im potpunu kontrolu nad nekim projektom.

Sve je to rezultiralo timom u kojem su u nekom trenutku bili Greta Gerwig, jedna od najuspješnijih žena u filmskoj industriji, Sofia Coppola, Robert Pattinson, Elle Fanning, Saoirse Ronan, Daniel Radcliffe – redom velika imena koja su, osim u klasičnim hollywoodskim filmovima, razvalila i u art filmu.

U nastavku vam donosimo naš izbor, tek dio izvrsnih filmova koje potpisuju, a koje bi zaista bilo šteta propustiti.

Eighth Grade

Bo Burnham u nekoliko se godina uspio transformirati od zvijezde YouTube na počecima u talentiranog filmskog i glazbenog kreativca. A24 prepoznao ga je i s njim radio na filmu Eight Grade koji je 2018. godine briljirao na slavnom Sundance Festivalu. Burnhamu je ovo bio redateljski prvijenac, ali trijumfirao je među kritikom i publikom. Film se fokusira na posljednje dane osnovne škole odnosno osmog razreda mlade Kayle koju je izvrsno odigrala Elsie Fisher, a uz tada newcomere, važnu je ulogu glumio i Josh Hamilton kao otac tinejdžerke. U tjedan dana Kaylina života dogodi se šušur adolescentskih zgoda, klasičnih za odrastanje u modernom društvu, a rezultat je dirljiv, duhovit i šarmantan prikaz odrastanja i coming of age priča.

The Farewell

The Farewell

Kad se prisjetimo filmske industrije prije samog početka pandemije, The Farewell je svakako jedan od naslova koji nam padnu na pamet. Dinamična i pitka komedija proslavila je glumicu Akwafinu i svrstala se na liste najboljih filmova te 2019. godine. Radnja prati mladu Billi, Amerikanku kineskog porijekla koja se vraća u svoj grad i saznaje da glava obitelji, baka Nai Nai, ima još nekoliko tjedana života. No, njezina obitelj odluči joj tajiti i nabaciti krinku sretne, skladne obitelji kako bi posljednje tjedne života ove žene bili što ljepši. Međutim, u tom procesu, Billi iznova budi odnos sa svojim porijeklom, jedinstvenom ženom kakva je njezina baka, a cijeli film prezentira nam nevjerojatno toplu i duhovitu priču o obitelji u njezinim apsurdnim, nezgodnim i dirljivim momentima.

Good Time

Po mišljenju brojnih svjetski istaknutih kritičara, ovo je jedna od najboljih uloga Roberta Pattinsona koji se od zvijezde tinejdžerske Twilight sage uspio pretvoriti u jednog od najuzbudljivijih glumačkih imena, kako u indie filmu tako i u pravom blockbuster (uskoro izlazi Batman s njegovom verzijom glavnog lika). Radnja filma Good Time prati Connieja Nikasa (Pattinson) čiji brat nakon neuspjele pljačke završi u zatvoru. Kako bi ga izbavio, Connie odlazi na uzbudljivu, nerijetko opasnu misiju punu adrenalina i neočekivanog nasilja, na mračnim ulicama grada i opasno undergrounda koji u njemu obitava.

Zola

Oko Zole ne postoji konsenzus, kao što je slučaj s prethodnim filmovima, pa će nekome ovo djelo u režiji Janicze Bravo biti pun pogodak, a netko ga nikad ne bi preporučio. Činjenica je, ipak, da se cijelo ljeto 2021. pričalo upravo o ovom novitetu. U filmu pratimo Zolu (Taylour Paige) koja , konobaricu iz Detroita, koja spletkom okolnosti razvije blizak odnos sa Stefani (Riley Keough), jednom od stalnih gošća. Na Stefanin nagovor i ponudu za ‘laku lovu’, Zola joj se pridruži na nezaboravnom vikendu partijanja, plesanja i hedonizma na Floridi, ali ne računa koliko će brzo i lako stvari izmaknuti kontroli. Cijela se priča zapravo temelji na stvarnoj priči koja je proizašla s Twittera kad je stvarna Zola podijelila svoje izvanserijsko iskustvo u 148 tweetova dugačkom postu.

The Florida Project

U režiji Seana Bakera nastao je jedan od ponajboljih filmova u A24 produkciji. U nizu coming of age priča koje u svom fokusu imaju upravo odrastanje i djetinjstvo, The Florida Project prati šestogodišnju djevojčicu Moonee (Broklynn Prince) i njezinu majku Halley (Bria Vinaite) tijekom jednog ljeta. Njih dvije žive u budget hotelu ironičnog naziva The Magic Castle koji menadžerira legendarni Willem Dafoe u ulozi Bobbyja. Stvari se raspadaju, one zapravo žive u teškoj realnosti i Halley poseže za najopasnijim opcijama kako bi brinula za svoju kćer, ali ova djevojčica od svakog dana radi malu fantaziju, posebno u društvu Jancey, pridošlice s kojom brzo razvija prisan odnos.

20th Century Women

Greta Gerwig, Elle Fanning, Annette Bening, Lucas Jade Zumann i Billy Crudup glume u ovoj raskošnoj sagi o ženama koje su nas odgojile, ženskom identitetu i dubini koju posjeduju, kao i o obiteljskim odnosima i netipičnim vezama koje stvaramo, a obilježe nas. Filmska priča vodi nas na Santu Barbaru na kojoj pratimo samohranu majku u svojim pedesetim godinama, Dorotheu Fields (Bening) koja navigira kroz roditeljstvo i odgoj svog mladog sina Jamieja (Lucas Jade Zumann) u jedinstvenom trenutku u povijesti kad je kulturna revolucija na samom vrhuncu. Kako bi si olakšala, Dorothea potraži pomoć dvije mlađe žene – Abbie (Gerwig), mlade umjetnice koja živi u njezinom domu i susjede Julie (Fanning), provokativne tinejdžerke koja voli razbijati granice.

Minari

Lee Isac Chung snimio je jedan od najboljih filmova 2021. godine koji je punio kina čak i jeku pandemije. Minari prati američku obitelj korejskih korijena koja seli iz sunčane Kalifornije na ruralnu farmu u državi Arkansas kako bi ostvarili svoj američki san. Međutim, dolaskom prominentne ličnosti u obitelj, direktne i otvorene, ali izuzetno brižne bake, dinamika obiteljskih odnosa potpuno se mijenja, a naši protagonisti shvaćaju što je zapravo potrebno za sreću i sigurnost u nesigurnom okruženju osamdesetih tijekom kojih se svaki član obitelji susreće s vlastitim specifičnim okolnostima.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori