Predstavljen pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Predstavljen pretprogram 71.
Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre

Pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza ove godine održati na više od dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačinite ravnateljica Ivana Medo Bogdanoviću u nedjelju, 2. veljače u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Potporu su festivalu iskazale  zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšićte zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević. 

I ove godine, u 47 festivalskih dana publiku očekuje bogat i raznolik program sačinjen od najkvalitetnijih hrvatskih i inozemnih umjetnika te vrhunskih gostovanja. Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene u petak, 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha svečanom ceremonijom u režiji Marine Pejnović.

Dubrovačke ljetne igre

Bogat dramski, baletni i glazbeni program

Premijerni dramski program donosi djelo ruskog klasika Ivana Sergejeviča Turgenjeva Očevi i djeca u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava će biti izvedena krajem srpnja na otoku Lokrumu. Premijera Držićeve Grižule u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanecte u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti održat će se u parku Gradac. Autorska predstava Nataše Rajkovići Ivana Penovića Van sebe nastala je u sklopu EU projekta Port of Dreamers i bit će izvedena na igralištu ispod Minčete. Nakon prošlogodišnjih uspješnica za najmlađu će se festivalsku publiku ove godine premijerno uprizoriti bajke iz dubrovačkog kraja pod nazivom Zlatno libro u koprodukciji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Režiju ovog glazbeno-scenskog djela potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić. 

Muškatle će preživjeti sve autorice Ive Brdar drama je koja govori iz perspektive generacije koja proživljava posljedice ratova na Balkanu kojih nije bila dio, a posljedice se ogledaju u stalnim dilemama poput one „je li u redu otići?“. Koproducenti predstave u režiji Ane Tomović nastaje u sklopu EU projekta Future Epicssu Heartefact fondacija i Niško narodno pozorište. U sklopu istog EU projekta nastaje i plesna predstava Zagrljaj koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske. Još dvije predstave koje se u sklopu EU projekta Port of Dreamers bave se pitanjima migracija i iskustvima bivanja migrantom na europskom kontinentu. Drama Bezbojni časovi čovečanstva prema istoimenom tekstu Aleksandre Mrđeni Ivane Janošev, inspiriranom djelima Stefana Zweiga Jučerašnji svijet Zvjezdani trenuci čovječanstva, nastala je u režiji Ivane Janošev, u koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada te mađarskog Novosadskog pozorišta. Predstava Slovenskog narodnog gledališča Maribor Proslava autora Ivora Martinića u režiji Jana Krmeljabit bit će izvedena na taraci tvrđave Revelin.  

Festivalska publika će i ovog ljeta moći pogledati najpoznatiju tragediju velikog Williama Shakespearea Hamletu režiji Paola Magellija na magičnom Lovrjencu. Hamlet će i ove godine biti Frano Mašković koji je za tu ulogu, kao i sama predstava, trenutno u finalu za najveću hrvatsku medijsku nagradu Zlatni Studio. 

Dubrovačke ljetne igre

Dva europska projekta u kojima Igre sudjeluju kao partner i voditelj imaju obvezu podržavati multikulturalnost i mobilnost ideja uz poticanje kreativnosti s drugačijih obzora. Međuinstitucionalna suradnja poput koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Kazalištem Marina Držića te Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba uz suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom omogućuje brzi protok kreativnih energija kao i sažimanje različitih umjetničkih iskustava i generacijskih dosega u jednu cjelinu. Ovu ću prigodu iskoristiti i za spomenuti vrijednu lokalnu suradnju s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, ponajviše na glazbenim majstorskim radionicama koje zadnjih nekoliko godina uspješno ostvarujemo uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a nastavak nas očekuje u ovoj godini – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski, dodajući kako se Igre vesele i povratku na svoju kultnu pozornicu po završetku radova na rekonstrukciji parka Umjetničke škole.

Naime, Igre i Umjetnička škola Luke Sorkočevića uz potporu zaklade Caboga Stiftung zajedno su organizirale glazbene majstorske radionice s istaknutim svjetskim glazbenicima: Stefanom Milenkovićem, Marijom João Pires, Krešimirom Špicerom, Krešimirom Stražancem, Aleksejem Semenenkom i Ištvanom Vargom. Ove godine ta će se suradnja proširiti na likovne te baletne radionice za učenike škole. 

Dubrovačke ljetne igre

Ljubitelji baleta će moći opet uživati u vrhunskoj plesnoj poslastici u parku Gradac, u baletnoj gali koja donosi izbor ulomaka iz najpoznatijih bijelih baleta te plesnoj predstavi I am not scarredu koreografiji Ilje Živojai izvedbi solista jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijanski teatra.

Glazbeni program 71. Igara otvorit će 11. srpnja izvedba Mozartovog Requiemauz Dubrovački simfonijski orkestari Oratorijski zbor Crkve svetog Markas vrsnom sopranisticom Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem, i tenorom Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinijana na otvorenoj pozornici ispred Katedrale.

U sklopu glazbenog programa festivalskoj publici će se predstaviti mnogi glazbenici i zborovi, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja. Arturo Sandoval, jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača jazz trube, desetorostruki dobitnik Grammya, dobitnik Emmy nagrade, šest puta dobitnik Billboard nagrade i mnogih drugi. Ugledna francusko-gruzijska pijanistica Khatia Buniatishvili, dvostruka dobitnica nagrade ECHO Klassik nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Violinistica Patricia Kopatchinskaja, dobitnica mnogih nagrada među kojima je i Grammy 2018. godine za album Death and the Maiden, nastupit će festivalskoj publici poznatim talijanskim glazbenim ansamblom Il Giardino Armonico pod vodstvom Giovannija Antoninija. Ruska sopranistica Julia Lezhnevas glasom „anđeoske ljepote“ (New York Times), „čistog tona“ (Opernwelt) i „beprijekorne tehnike“ (Guardian), nastupit će zajedno s moskovskim ansamblom La Voce Strumentale čiji je osnivač Dmitry Sinkovsky. Britanski vokalni ansambl English Voices na Igrama će voditi cijenjeni Marc Korovitch, trenutni dirigent Zbora Švedskog radija. Michael Francis, umjetnički direktor Florida Orchestra, dirigirat će orkestrom NYO Canada, kanadskim orkestrom mladih, jednim od najinovativnijih i najkvalificiranijih orkestara za mlade u svijetu. Publici će se predstaviti i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, kojeg čine violinistica Eva Šulić, čelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković. Klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić u Kneževu dvoru predstavit će Papandopulovu plesnu suitu Horoskop. Nastupit će i Papandopulo kvartet kojeg čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak. Publiku očekuje i koncertni nastup dubrovačkih glazbenika pod naslovom Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung. Već dobro poznati i istaknuti umjetnici mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić zasigurno će i ove godine oduševiti publiku u Kneževu dvoru.

Dubrovačke ljetne igre

U sklopu programa 71. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstavljati Folklorni ansambl Linđo svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin. Popratni program donosi projekcije domaćih filmova pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran, dok će atriju palače Sponza biti otvorene izložbe slikarice Ivane Selmanite Viktora Daldona.

Igre će 25. kolovoza ispred Katedrale veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović, uz nastup svjetskih opernih zvijezda, sopranistice Lane Kosi i baritona Željka Lučića.

Financijski plan 71. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 15,7 milijuna kuna kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, dodajući da Igre očekuje još jedna financijski stabilna godina. Ukupan program 71. Igara bit će objavljen za točno mjesec dana, odnosno 2. ožujka, kad se očekuje i početak internetske prodaje ulaznica preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr i servisa www.ulaznice.hr. Više informacija kao i rezervacije za programe koji još uvijek nisu u prodaji prima Ured prodaje na e-mail: [email protected] ili tel.: 020 326 107. 

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori.

Photo: PR

Učitati još
Zatvori