7 knjiga koje morate pročitati prije nego što kao filmovi osvoje kina

7 knjiga koje morate pročitati prije nego
što kao filmovi osvoje kina

Što se više približavamo prosincu, to se oskarovska groznica intenzivira. Novi filmovi čije su premijere najavljene tijekom mjeseca studenog fantastične su priče koje su sve redom ozbiljni kandidati za prestižne filmske nagrade. Sve što smo do sada vidjeli, čuli i pročitali o novim naslovima izaziva znatiželju i oduševljenje. Cjelokupne produkcije potpuno su očaravajuće pa filmoljupci s velikom znatiželjom čekaju premijere najavljenih filmova.

No, ono što je još bolje i uzbudljivije kod ovih filmskih noviteta jesu knjige po kojima su nastali. Gotovo je nemoguće svaku stranicu tih maštovitih romana prenijeti na filmsko platno, stoga toplo preporučujemo da se prije kina upustite u pustolovinu čitanja. Bez dvojbe, to će vam otvoriti potpuno novi, slojeviti svijet s raznolikim i drugačijim dimenzijama priče. Svijet koji sami pritom vizualizirate toliko će obogatiti vašu maštu i probuditi kreativnost da ćete zasigurno ostati pod snažnim dojmom, a to unosi novu energiju u život i vaše osobno djelovanje.

Neki od filmova koji nam stižu u rujnu nisu u cijelosti nastali prema romanima već se pri kreiranju filmske priče stvorila nova i još složenija nego što je to prvobitno zapisano. Jedno takvo ostvarenje je Fantastic Beast and Where to Find Them, s obzirom da je književnica J. K. Rowling zapisala kratki priručnik koji je samo poslužio kao inspiracija za scenariji koji je onda prerastao i samo književno djelo.

U nastavku donosimo što bi vrijedilo pročitati ovih dana, probuditi vlastitu imaginaciju, a onda sve začiniti odlaskom u kino.

Boy Erased – Garrard Conley

Gerrard Conley je sin baptističkog pastora koji je rođen i živi u malom gradu u Arkansasu. Njegova sklonost prema istom spolu otkrivena je u dobi od 19 godina pa je morao na terapije i razgovore u crkvu. Tijekom procesa je pronašao snagu da prihvati samoga sebe i svoju bol i iskustvo pretoči u memoare. Na velikom platnu ovu priču su oživjeli Nicole Kidman, Russell Crowe, Lucas Hedges, Joe Alwyn i Troye Sivan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boy Erased (@boyerased) on

The Nutcracker and the Mouse King – E.T.A. Hoffman

Postoji mnogo izdanja ove bajke, od kazališnih predstava, igranih i crtanih filmova. No, ovo izdanje koje u kina stiže 9. studenog mnogo obećaje. Ukoliko još niste, pročitajte bajku koju će potom za vas dočarati zvijezde: Keira Knightley, Mackenzie Foy, Misty Copeland i Helen Mirren i ubacit će vas u blagdansko ozračje. Usporedite svoju viziju ovoga djela i filmsku verziju i otkrijte koliko ste maštoviti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disneys Nutcracker (@disneysnutcracker) on

A Private War – Marie Brenner

A Private War je biografski film o uglednoj ratnoj reporterki Marie Colvin koja je izgubila život tijekom izvještavanja o građanskom ratu u Siriji. Njezina bogata i impresivna biografija obuhvatila je njezine hrabre angažmane u  Čečenij, Egiptu, Kosovu, Sierra Leoneu, Zimbabveu i Šri Lanci gdje je izgubila oko 2001. godine. Stanley Tucci, Jamie Dornan i Tom Hollander nalaze se u glumačkoj ekipi filma koji je režirao Matthew Heineman prema scenariju Arash Amel. Naime, ovaj film nije rađen prema knjizi kao većina filmova s ovog popisa već prema članku Marie Colvin’s Private War iz Vanity Faira iz 2012., koji potpisuje Marie Brenner.

How the Grinch Stole Christmas – Dr. Seuss

Grinch je još od vremena Jima Carreya božićni klasik, a sada je novi Grinch u gradu. Benedikt Cumberbatch predstavlja svima omiljenog božićnog zlikovca u The Grinchu. Uz knjigu osvježite memoriju i stvorite nove, svježe slike o ovom simpatičnom gunđalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Grinch (@grinchmovie) on

The Girl in the Spider’s Web – David Lagercrantz

Lisbeth Salander, nasilnica koja je uspješno pobrala simpatije publike se vratila i ona je upravo glas koji nam treba u ovoj društvenoj klimi. Ne možemo dočekati da Claire Foy uđe u Lisbethine cipele i da loši ljudi plate za svoje postupke.

 

View this post on Instagram

 

 

A post shared by The Girl in the Spider’s Web (@spiderswebmovie) on

Fantastic Beasts and Where to Find Them – J. K. Rowling

Film Fantastic Beasts and Where to Find Them samo što nije ušetao u naš život. Sve je spremno za toliko očekivanu premijeru 16. studenog u kinima. Imat ćemo priliku vidjeti Judea Lawa kao mladog Albusa Dumbledorea prije nego što je postao ravnatelj škole  čarobnjaštva. Čudesni svijet magije koji s takvom lakoćom stvara J. K. Rowling sada je dodatno obogaćen fantastičnom režijom Davida Yatesa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fantastic Beasts (@fantasticbeastsmovie) on

If Beale Street Could Talk – James Baldwin

Ovim filmskim ostvarenjem ponovno se vratio redatelj Barry Jenkins poznat po filmskoj uspješnici Moonlight. If Beale Street Could Talk temeljen je na istoimenom romanu Jamesa Baldwina koji priča priču o ženi koja pokušava dokazati kako je njezin suprug nepravedno optužen za nedjela, a vrijeme curi jer njegovu nevinost želi dokazati prije nego što se rodi njihovo dijete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by If Beale Street Could Talk (@bealestreet) on

Foto: Instagram, Screenshot

Učitati još
Zatvori