Odabrali smo 7 filmova idealnih za kišnu večer

Odabrali smo 7 filmova idealnih
za kišnu večer

Kada je dan oblačan i kišovit, najljepše ga je provesti u moody atmosferi ugodnog prostora kao što je topli kutak dnevnog boravka. Dobar film, knjiga, šalica čaja ili tople čokolade i filmovi koji otapaju dušu. Svi koji od jutra nisu imali vremena za sebe i morali su juriti na hladnoći i kiši, sada napokon mogu usporiti tempo i pretvoriti u stvarnost sve o čemu su maštali tijekom cijelog dana. Najbolji način za završiti dan natopljen sivim tonovima oblaka i teške kiše je udobno se smjestiti u naslonjač, pustiti neku nježnu glazbu i zagrliti daljinski upravljač. Teško vrijeme zahtijeva poseban pristup, stoga je važno odabrati filmove koji se savršeno uklapaju u današnji, ugođaj koji podsjeća na duboku jesen. Za popravljanje raspoloženja, donosimo nekoliko prijedloga za savršenu filmsku večer.

I Called Him Morgan

I Called Him Morgan odličan je dokumentarac iz 2016. koji je u filmsku priču pretočio život i djelo jazz velikana Lee Morgana. Riječ je o jednom od najuspješnijih bee pop trubača koji je zauvijek obilježio povijest glazbe. Stoga ovaj film ne prestaje oduševljavati zaljubljenike u glazbu i umjetnost. Iza ovog velikog projekta stoji švedski redatelj Kasper Colin koji je i prije ovog filma proučavao jazz i glazbenu scenu ’50-ih i ’60-ih godina prošlog stoljeća i na filmskom platnu predstavio je film o jazz glazbeniku alternativne scene Albertu Ayelu. Film I Called Him Morgan prepričava očaravajuću, ali tragičnu ljubavnu priču Leea i njegove supruge Helen koja je umiješana u njegovo ubojstvo daleke 1972. U filmu se pojavljuju njezini originalni video i audio zapisi koje je snimio Leeov prijatelj Wayne Shorter neposredno prije Helenine smrti. Cijelo raspoloženje filma je sanjivo, dramatično i tužno pa dodatno pojačava dojam na gledatelje. Stoga je idealan izbor za sanjivi kišni dan.

Princess Diaries

Princess Diaries je moderna bajka nastala prema romanu Meg Cabot. Redatelj je Garry Marshall, scenografkinja Gina Wendkos dok glavne uloge tumače Julie Andrews, Anne Hathaway i Hector Elizondo. Mia Thermopolis je mlada urbana djevojka koja saznaje da je potomak kraljevske obitelji Genovie i njezin život se ubrzo potpuno okrene naglavce. Ovo je zabavna i lagana priča za opuštanje od napornog dana. Dojam će dodatno pojačati zanimljiva scenografija, šarmantni likovi i topla obiteljska priča.

Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany’s je filmski klasik koji je odgojio generacije. Ovo je romantična komedija koja je do današnjih danas posve osvojila svijet, a prije nekoliko godina ekranizirana je i TV serija koja na male ekrane prenosi ovu svevremensku priču. Djevojčice i žene su se divile prekrasnoj Audrey Hepburn u ulozi Holly Golightly, a ona ih i dan danas inspirira. Ova filmska priča iz zlatnog doba Hollywooda ekranizirani je roman Truman Capotea, dok režiju potpisuje Blake Edwards, a scenarij George Axelrod. Sjajna glumačka postava Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal zauvijek je obilježila svjetsku kinematografiju, a Audrey je za svoju ulogu i nominirana za Oscara. Radnja je smještena u New York nakon Drugog svjetskog rata. Predivna glazba Moon River kompozicije dočarava romantičan ugođaj, zanimljiv karakter, karizma i ljepota glavne glumice te Geogea Pepparda koji je toliko vjerno okarakterizirao neodlučnog pisca da se ova njegova uloga smatra najboljom u njegovoj karijeri. Sve to uvrštava ovaj film u najomiljenije filmove svih vremena.

Chasing Trane

Chasing Trane još je jedan dokumentarac o jazz glazbeniku. Ovoga puta je riječ o maestralnom Johnu Coltraneu. Film preslikava njegovu karizmatičnosti i revolucionarni zvuk s kojim se upisao u vječnost. Glazbu je pretvorio u svoju svakodnevicu još s 13 godina i od tada do svoje smrti snimio je 20-ak albuma. U filmu se pojavljuju Denzel Washington, Reggie Workman te Ravi Coltrane. Režijui scenarij potpisuje John Scheinfeld koji je uspio s jednakim oduševljenjem zaokupiti i publiku i kritiku. Dodatni šarm i jačinu filmu daju stare fotografije, snimke i očaravajuća glazbe koja je drugo ime za lijepo.

The Edge of Love

Na popisu za savršenu večer uz filmove našla se još jedna adaptacija uspješnog romana. Ovoga puta je riječ o drami Sharman MacDonald. Režiju za film potpisuje John Maybury, a scenarij Rebekah Gilbertson. Riječ je o iskrenom djelu koje potpuno ogoljuje ljudske osnose, emocije i izazove koje vrlo vjerno tumače sjajni Keira Knightley, Sienna Miller i Matthew Rhys. Prikazan je odnos pjesnika Dylana Thomasa, njegove supruge i njegove prijateljice iz djetinjstva. Teški odnosi burnih emocija propituju funkcioniranje čovjeka u zajednici, prijateljstvo i definiciju ljubavi. Radnja je dodatno zakomplicirana načinom života, ratom, razdvojenošću, zaljubljivanjima i odljubljivanjima. Sve zajedno napetost čini lijepom, gledatelja potiče na razmišljanje i ostavlja snažan dojam još dugo nakon gledanja filma.

Parlez-moi de la pluie (Let it rain)

Vrlo uspješna političarka kojoj karijera postaje sve uspješnija, mora se suočiti s posljedicama predanosti karijeri i zahtjevima svoje okoline koja nije uvijek blagonaklona prema njezinim ambicijama. Radnja je smještena u Francusku gdje rođaci glavne junakinje počinju snimati dokumentarni film o njoj. No, kada pogleda film shvati da stvari nisu uopće onakve kakvim ih je ona doživljavala. Odnos sa sestrom, suprugom, svojom najbližom okolinom daleko je od idelnog. U ovoj urbanoj komediji oslikane su životne vrijednosti na način koji i gledateljima otvara oči, provocira i osvještava uz poruku kako sve počinje biti dobro, onako kako treba biti, ali u trenutku kada se sve počne raspadati. Režiju potpisuje Agnès Jaoui, a scenarij Agnès Jaoui i Jean-Pierre Bacri. Glumački su priču uvjerljivo prenijeli Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri i Jamel Debbouze.

Alice in Wonderland

Dobro poznata, čudesna priča iz djetinjstva koju je napisao Lewis Carroll, pretočena je u film koji vraća u bezbrižne dane mašte i bajkovitih likova. Za ovaj filmski hit iz 2010. scenarij potpisuje Linda Woolverton, a režiju Tim Burton. Sjajna i karizmatična glumačka postavka čije redove brane Mia Wasikowska, Johnny Depp i Helena Bonham Carter prava je poslastica za ljubitelje šarenog bijega iz stvarnosti. Ovo je kombinacija uzbudljivog igranog i računalno animiranog filma. Viktorijanski posjed, labirint, bijeli zec i puno čarolije ono je što će vam tmurni dan natopljen kišom pretvoriti u šarenu pustolovinu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori