5 filmova o zabranjenim ljubavima na koje je teško ostati ravnodušan

5 filmova o zabranjenim ljubavima na koje
je teško ostati ravnodušan

Ljubav je neiscrpan izvor inspiracije za brojna umjetnička djela. Najljepše pjesme, ali i filmovi u svom središtu imaju ljubavne priče. No, ljubav najčešće nije jednostavna, a ljubavne priče se ne razvijaju pravocrtno. Na tom putu akteri se suočavaju s brojnim preprekama i izazovima. Ponekad im ljubav ponudi poticaj, sjaj i blještavilo, a ponekad nevolju i neizmjernu tugu.

Izdvojili smo pet filmskih priča s ne baš tako tipičnim ljubavnim zapletima. Donosimo, stoga, naslove filmova sa zabranjenim ljubavima na koje je uistinu teško ostati ravnodušan.

Beyond the Lights

Američka romantična drama za koju režiju i scenarij potpisuje Gine Prince-Bythewood. U filmu glume Gugu Mbatha-Raw, Minnie Driver, Nate Parker, Danny Glover i rapper Machine Gun Kelly. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2014.

Talentirana mlada glazbenica koja je na putu da postane superzvijezda bori se sa pritiskom koji joj donosi novonastali uspjeh. Stvari se ne čine baš povoljne za nju, sve dok ne upozna Kaz Nicola, mladog policajca i političara koji se nada da će biti zadužen za njenu sigurnost. Noni i Kaz padaju jedno na drugo brzo i strastveno, unatoč negodovanjima njihovih najbližih suradnika koji ih pozivaju da svoje karijere stave ispred romantike. Ali u konačnici Kazova ljubav daje Noni hrabrost da pronađe vlastitu snagu i oslobodi se kako bi postala velika zvijezda.

Prije svitanja

Putujući vlakom po Europi, mladi Amerikanac Jesse upozna mladu Francuskinju Celine. Odmah se svide jedno drugome, odluče sići s vlaka u Beču te provesti jedan dan zajedno. Pričljivi i otvoreni Jesse i Celine dotiču mnoge teme, od ljubavi i prvih emocija do reinkarnacije i umjetnosti. Naravno, pritom se trude svidjeti jedno drugome i prikazati se u najboljem svjetlu. Dok njihove šetnje i dugački dijalozi traju, kamera nam otkriva ljepote Beča, Dunav, Prater…

Izuzetne uloge su ostvarili E. Hawke i J. Delpy, a Richard Linklater osvojio je Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinskom filmskom festivalu.

 U zemlji krvi i meda

Angelina Jolie debitirala je kao redateljica u ovoj ambicioznoj romantičnoj drami čija je radnja postavljena u pozadinu rata u BiH. Goran Kostić donosi umornu ranjivost Danijela, borca na strani bosanskih Srba. Njegov je otac vođa Jugoslavenske narodne armije i logora. Danijel, vojnik koji se bori na strani Srba i Ajla, Bošnjakinja koja je u zatočeništvu u logoru kojim on zapovijeda, znaju se i otprije rata, a koji je prekinuo njihovu moguću ljubavnu priču. Kako im oružani sukob obuzima živote, njihov odnos postaje mračniji, njihovi motivi i povezanost dvosmisleni, a njihova odanost neizvjesna. „U zemlji krvi i meda“ prikazuje nevjerojatnu emotivnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima i čitavim narodima.

Dečki ne plaču

Dečki ne plaču, nagrađivana je drama koja je snažan osvrt na seksualnu represiju i strastvenu vezu, tragičniju zbog razornog raspleta. Kao trans muškarac Brandon Teen, Hilary Swank je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Film je obilježio izvanredan nastup koji stavlja univerzalnost ljudskih osjećaja iznad ograničenja rodnog identiteta. Brandonoa veza s Lanom Tisdel nije nužno ilegalna, ali takvu seksualnost ozbiljno mrzi društvo grada Nebraske. Zlostavljanje, silovanje i ubojstvo razdvajaju ljubavnike, dok zajednica uči istinu, ostavljajući zabranjenu romansu u kojoj kratkoročna radost odzvanja za cijeli život.

Nikad me ne ostavljaj

Ovo je srceparajuća filmska adaptacija distopijskog znanstvenofantastičnog romana Kazuo Ishigura. Jedan je od bolnijih prikaza mladenačke romanse na filmu u novijoj povijesti. Djelo je obilježeno istraživanjem koncepte gubitka i neuzvraćene ljubavi. Ljubavni trokut u engleskom internatu između Cathy (Carey Mulligan), Ruth (Keira Knightley) i Tommyja (Andrew Garfield) razvija se tijekom godina pa sve do odrasle dobi. Ono što dodatno radnju čini šokantnijom jest saznanje da su djeca stvorena genetskom modifikacijom koji žive u društvu u kojem se očekuje da doniraju svoje organe jedan po jedan dok ne umru, dopuštajući višoj klasi da živi zauvijek. Činjenica da njihova ljubav ima vremensko ograničenje dodaje melankoličnu dimenziju ovoj zabranjenoj romansi. Što više likovi uče o uvrnutom svijetu u kojem žive, to su veći ulozi.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori