4. KinoKino Festival otvara hrvatski SF film za djecu Moj dida je pao s Marsa!

4. KinoKino Festival otvara hrvatski SF film
za djecu Moj dida je pao s Marsa!

Moje neobično ljeto s Tess

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino održat će se u zagrebačkom kinu Europa od 20. do 24. veljače. Festivalski program na današnjoj konferenciji za medije predstavili su direktorica festivala Selma Mehadžić, koordinatorica programa Katarina Crnčić, redatelji hrvatskog znanstveno-fantastičnog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa Dražen Žarković i Marina Andree Škop i redateljica Čejen Černić, članica profesionalnog žirija i voditeljica radionice Prvi filmski korak.

Selma Mehadžić se osvrnula na razvoj festivala koji je u samo tri godine uspio stvoriti novu i mnogobrojnu publiku koju ne čine samo djeca nego i odrasli i šira filmska zajednica zainteresirana za kinematografiju za djecu. “Ideja festivala je otpočetka bila stvoriti istovremeno atraktivan i edukativan program kojim ćemo utjecati na proces stvaranja novih generacija kinopublike svjesne onoga što gleda. To je proces koji traje od malih nogu. Upravo zato svake godine naglasak stavljamo na interaktivnost s najmlađom publikom. Želimo da im kino postane mjesto učenja kroz druženje i zabavu, prostor u kojem će preko poticanja kreativnosti i kritičkoga mišljenja brusiti razumijevanje filmskoga sadržaja.”

Dječakov san

Glavni natjecateljski program čini osam suvremenih igranih filmova iz cijeloga svijeta čija je zajednička poveznica možda u tome što njihovi junaci i junakinje u važnim životnim trenucima tako zrelo i s lakoćom preuzimaju uloge odraslih da bi od njih mogli naučiti i oni mnogo stariji. U nagrađivanoj danskoj komediji Ja sam William dječak bez roditelja mora pronaći mjesto u svijetu bez pomoći odraslih i još svoga tobože zreloga ujaka spasiti iz ralja mafije. Friško sa svjetske premijere na Berlinaleu stiže Moje neobično ljeto s Tess u kojem jedan neobično zabrinuti dječak upoznaje jednu neobično misterioznu Tess da bi nastao neobično sretan spoj. Iz Indije dolazi urnebesna komedija Dječakov san, čiji glavni lik živi u newdelhijskom slamu i najveći mu je san jednoga dana imati vlastiti zahod. Živopisni njemačko-finski film Tri svemirske pogreške prati dvojicu braće kako tjeraju svoju obitelj na put u Finsku u potrazi za srećom, uz pokoju sretnu okolnost nakon čitavoga niza ničim zasluženih pogrešaka. Pustolovni turski film Na putu do jezera prati neobičan izlet troje djece iz jednog anatolijskog sela. Zanimljivo je da su redatelj i njegova supruga u nedostatku sredstava sav novac dobiven na vjenčanju uložili u produkciju i proveli tako medeni mjesec na filmskom setu. Tu je i kenijski kandidat za Oscara Supa Modo, koji progovara o iznimno teškoj temi na neočekivano zabavan i dirljiv način. Ranije smo najavili jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu posljednjih nekoliko godina ne samo na regionalnoj nego i na svjetskoj razini. To su Zlogonje srpskoga redatelja Raška Miljkovića. Posebno nas veseli što će ekipa prisustvovati zagrebačkoj premijeri filma.

Profesionalni žiri čine redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu), filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen i spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio, kauboju, Pjevač u noći). O najboljem filmu odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca. To su: Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul. Svi posjetitelji odlučuju o dobitniku nagrade publike.

Nema snažnije ljubavi od naše

Ove godine posebno smo uzbuđeni zbog festivalske premijere domaćeg znanstveno-fantastičnog filma Moj dida je pao s Marsa upravo na 4. KinoKinu. Napokon ćemo imati priliku gledati film za djecu u kojem se koriste najsuvremenije filmske tehnologije i dosad nezabilježeni posebni efekti u domaćem filmu za djecu. “Ova nas premijera veseli jer je rezultat zajedničkoga truda ekipe filma i festivala na promociji filma i popratnim edukativnim sadržajima za djecu, a sve kako bismo promovirali kulturu odlaska u kino”, rekla je Mehadžić.

U društvu jednoga od glavnih junaka filma, robota Dode, redatelji Dražen Žarković i Marina Andree Škop predstavili su svoje zajedničko ostvarenje, film Moj dida je pao s Marsa. “Uvjereni smo da će publika uživati u ovom obiteljskom SF-u punom napetosti, suza i smijeha jednako kao što smo i mi uživali radeći ga”, rekao je Žarković. Škop je pozvala djecu, roditelje i nastavnike da zajedno s njima na KinoKinu zavire iza kulisa i otkriju što je sve potrebno kako bi nastao ovakav film. “Na festivalskoj premijeri filma 20. veljače predstavit ćemo i poseban dar publici, edukacijski paket koji objašnjava zašto ‘filmovi ne padaju s Marsa’. Da bi naš Dida mogao pasti s Marsa, prije gotovo sedam godina krenuo je na putovanje i obišao Norvešku, Luksemburg, Češku, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju (ili kraće – pola Europe) prije nego što je konačno sletio na festivalsku premijeru u Zagrebu i otvorenje KinoKino Festivala”, istaknula je redateljica.

Da je edukacija jedna od najvažnijih komponenti KinoKina, podsjetila je koordinatorica festivala Katarina Crnčić predstavljajući iznimno bogat edukativni program. “Očekuje nas dosad najbogatije izdanje radionice Od kina do učionice, koje donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Radionica je namijenjena nastavnicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima. Mnogo predavača i gostiju nastojat će uz zanimljive primjere iz prakse potaknuti primjenu filma u nastavi i razvoj filmske pismenosti kod učenika. Oduvijek nam je bilo važno istaknuti da festival nisu samo filmske projekcije. Radionički program je najbolji primjer sinergije dječje kreativnosti i festivala. Ove godine djeca će ponovno imati priliku izraditi filmski plakat i tako direktno sudjelovati u promociji filma, a s redateljicom Čejen Černić osmislit će i vlastitu filmsku priču”. Istaknula je Crnčić uz napomenu da će se priručnici za analizu filmova moći pronaći na službenoj stranici festivala kinokino.hr.

Moje neobično ljeto s Tess

Redateljica i članica žirija Čejen Černić održat će po prvi put na festivalu radionicu Prvi filmski korak, čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu priču. “Radionica je posebno uzbudljiva jer će rezultat zajedničkog kreativnog rada sudionika biti prijavljen na natječaj HAVC-a za razvoj scenarija, a to će možda dovesti i do stvaranja novoga hrvatskog dječjeg filma. Tako mlade pretvaramo u aktere filmskoga procesa i stvaramo film po njihovoj mjeri, odnosno priču koju bi sami htjeli gledati u kinu”, rekla je Černić.

Katarina Crnčić najavila je i popratne programe. “U programu Klasici s gostima svoje omiljene filmove izabrali su jedni od najvjernijih posjetitelja kina Europa, nerazdvojni Petar i Vesna Krelja (Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika iz 1968.) i Matija Dedić (Tajna starog tavana Vladimira Tadeja iz 1984.). Od popratnih programa izdvaja se i odlična selekcija kratkometražnih filmova Svaki dan otkrivam, a tu je i među roditeljima posebno omiljen program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Ove godine u prenošenju filmskoga iskustva pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.”

Šećer na kraju bit će gostovanje popularnoga programa kina Europa Kinolektira s projekcijom jedne od najslavnijih romantičnih komedija svih vremena, Neki to vole vruće Billya Wildera. Ovaj klasik i jedan od najomiljenijih filmova staroga Hollywooda bit će dio programa Kinolektira gostuje, u kojem ćemo na velikom platnu gledati nezaboravne glumačke izvedbe Tonyja Curtisa, Jacka Lemmona i Marilyn Monroe, i to prema izboru spisateljice i članice žirija Olje Savičević Ivančević, kojoj je to najdraži film iz djetinjstva.

Prodaja ulaznica počinje s objavom programa na blagajni u Shopu kina Europa, Varšavska 3 i na kupiulaznicu.hr. KinoKino Festival pokrenuo je organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala, sve novosti i informacije pratite na kinokino.hr.

Supa Modo

 

Učitati još
Zatvori