Pogledali smo True Detective, evo što vas od sutra čeka

Pogledali smo True Detective, evo
što vas od sutra čeka

Prošlo je preko tri godine od premijere druge sezone, tada najiščekivanije kriminalističke TV serije. Nakon prve sezone s Woodyjem Harrelsonom i Matthewom McConaugheyjem, druga sezona izazvala je prilično podvojene kritike.

True Detective – 3. sezona

Uz True Detective gledali smo Fargo, i te dvije serije su se na neki zdrav način međusobno i natjecale.  Od radnje, scenarija, postava glumaca te do specifične atmosfere koja je svaka na svoj način kreirala, to su bile serije o kojima se tada najviše pričalo i od kojih se nismo mogli rastati na malim ekranima. Zato se s velikim nestrpljenjem čeka(la) treća sezona True Detective serije kako bi, možda najiskrenije, opet doživjeli savršenstvo drame koju smo gledali u prvoj sezoni s Woodyjem Harrelsonom i Matthewom McConaugheyjem. Prva vijest da glavnog glumca treće sezone glumi Mahershala Ali koji je 2017. osvoji Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Moonlight izazvala je odlične reakcije, publike i kritike.

https://www.youtube.com/watch?v=RZP6t1FmVO8

Nakon pogledanih prvih pet epizoda možemo samo zaključiti da je kreatoru Nicu Pizzolattu trebalo upravo sve ovo vrijeme između sezona kako bi treću vratio na tračnice one prve i donio jednu jako dobru dramu. Možda sam još pod dojmom (što zbog iščekivanja, što zbog sumnje), no usudila bih se reći da je treća sezona na razini one prve. Iako sam nakon druge sezone zagovarala tezu da ju trebamo gledati kao posve drugu seriju, s vremenom sam prihvatila činjenicu da je ona zapravo u odnosu na prvu mnogo lošija. Nije u potpunosti loša sama za sebe, no u usporedbi s prvom sezonom, jednostavno se ne može mjeriti. Ova, treća, kao da je vratila stari sjaj imenu True Detective. 

Bez brige nećemo odati mnogo spoilera, samo osnovno, o čemu se radi… Radnja treće sezone vrti se oko nestanka dvoje djece u Arkansasu 1980-ih godina, no dešava se isto kao u prvoj sezoni u nekoliko perioda – 1980-e, 1990-e i 2015. Promjena u odnosu na prethodne epizode jest u centralnim likovima – do sada su bila njih dvojica, sada je jedan – Wayne Hays, kojeg glumi Mahershala Ali i s kojim tijekom serije putujemo kroz vrijeme. Uz njega pratimo još nekolicinu zanimljivih likova, od kojih nam je posebno zapela za oko Amelia (glumi ju Carmen Ejogo) koja počinje kao učiteljica u školi, a završava kao spisateljica kriminalističkih priča. Kroz njezin lik Pizzolatto prikazuje još jednu stranu istraživanja zločina te stvara još jedan zanimljiv odnos kao što je kreirao odnose u prvoj i drugoj sezoni.

Iako True Detective percipiramo kao seriju Nica Pizzolatta, treću sezonu je kreirao zapravo u suradnji s TV legendom, piscem Davidom Milchom (NYPD Blue je njegova beba) te režiserom Jeremy Saulnier (posljednje ostvarenje mu je Green Room), dok nije izašao iz projekta zbog tzv. kreativnih neslaganja. Nesumnjivo je ta suradnja bila uvelike zaslužna za vraćanje True Detective serije, s novom sezonom, na put koji je odredila prva sezona.

Serija se vraća s trećom sezonom 14. siječnja, kada će prve dvije epizode biti dostupne na HBO GO-u,dok će na HBO kanalu premijera prve dvije epizode biti istog dana u 20 sati. Nakon toga će po jedna nova epizoda biti prikazana ponedjeljkom u 20 sati, a istog dana će dolaziti u HBO GO ponudu.

Učitati još
Zatvori