Ovo je 250 najboljih filmova koje uvijek možemo pogledati još jednom

Ovo je 250 najboljih filmova koje uvijek
možemo pogledati još jednom

shawshank-redemption

U potrazi za inspiracijom za idealnu filmsku večer nekad se volimo okrenuti dobrim starim filmskim hitovima. Vjerojatno svi imamo neke svoje najdraže filmove koje uvijek možemo pogledati, a neki će uvijek biti pri vrhu našeg odabira. Ovih 250 filmova su među najbolje ocijenjenima kod publike pa su zato i na vrhu popularne IMDb liste. Mi smo izdvojili deset onih koji su na samom vrhu ljestvice, a ostatak možete pogledati ovdje.

Iskupljenje u Shawshanku

Ovo filmsko remek-djelo iz 1994. godinama drži prvo mjesto na ljestvici najomiljenijih filmova prema ocjenama publike. S ocjenom 9,2 na IMDb-u ova bezvremenska priča svaki put nas iznova oduševi i ostavi bez daha. Frank Darabont scenarij je napisao prema priči Stephena Kinga, a radnja je smještena u zloglasan zatvor Shawshank, 1947.godine. Ondje Andy Dufresne (Tim Robbins) dolazi nakon što je proglašen krivim za smrt svoje žene i njezinog ljubavnika. Ugledni gospodin odjednom se nađe među najgorim kriminalcima, a jedini s kojim komunicira je dobronamjerni Red (Morgan Freeman). Vrlo brzo Andy počne uživati poseban status upravo zbog svoje pameti i uglađenosti, postaje zatvorski knjigovođa, a ubrzo se uhvati i posla unaprjeđenja zatvorske knjižnice kako bi ostalim zatvorenicima uljepšao turobnu svakodnevicu.

Kum

Dobitnik triju Oscara uključujući i onaj za najbolji film, „Kum“ je neodoljiva priča temeljena na romanu Marija Puza o burnim i često nasilnim životima moćne njujorške mafijaške obitelji suočenoj s vremenima koja se mijenjaju.

Kum 2

Ovaj nastavak jednog od najpopularnijih holivudskih filmova bio je hit sam za sebe. Priča prati tri generacije kriminalne dinastije Corleone, fokusirajući se na Michaela (Al Pacino) koji učvršćuje obiteljsku moć, ali također se prisjećajući doseljenja svoga oca Vita u New York početkom 20. stoljeća. Film je nagrađen sa šest Oscara 1974., uključujući one za najbolji film, najboljeg redatelja (Francis Ford Coppola) te najboljeg sporednog glumca (Robert De Niro).

Vitez tame

Vitez tame drugi je dio Nolanovog filmskog serijala o Batmanu i nastavak filma Batman: Početak. Radnja filma fokusira se na Batmanovu borbu s novim zlikovcem, Jokerom (Heath Ledger) i njegov odnos s okružnim tužiteljem Harveyjem Dentom (Aaron Eckhart) i njegovom starom prijateljicom i simpatijom, pomoćnicom okružnog tužitelja Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal). Glavnu ulogu reprizira Christian Bale, a slavnog zlikovca Jokera je utjelovio Heath Ledger koji je nakon završetka snimanja umro od predoziranja lijekovima. Posthumno je dobio i nagradu Oscar za najbolju sporednu ulogu u filmu.

12 gnjevnih ljudi

12 gnjevnih ljudi je film Sidneyja Lumeta iz 1957. temeljen na istoimenoj drami o članu porote koji mora uvjeriti ostalih 11 članova kako moraju osloboditi osumnjičenog na temelju opravdane sumnje. Film je poznat jer je za snimanje korištena samo jedna prostorija (soba za porotnike), izuzev kratkog prikaza sudnice i toaleta.

Schindlerova lista

Schindlerova lista je američka epska drama i povijesni film iz 1993. godine koju je producirao i režirao Steven Spielberg, a za koju je scenarij napisao Steven Zaillian. Film je temeljen na knjizi Schindler’s Ark australskog autora Thomasa Keneallyja. Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom Holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. U filmu su glavne uloge ostvarili Liam Neeson kao Schindler, Ralph Fiennes kao Amon Göth i Ben Kingsley kao Schindlerov židovski knjigovođa Itzhak Stern. Premda je film gotovo u cijelosti snimljen bez boje, crvena boja pojavljuje se u sekvenci s malom djevojčicom (koju glumi Oliwia Dabrowska). Kasnije u filmu ta se ista djevojčica također pojavljuje, ovaj puta kao jedan od mnogobrojnih mrtvih Židova, a prepoznatljiva je upravo po svom crvenom kaputiću. Ta scena simbolizirala je krvoproliće oko kojeg nitko nije mrdnuo ni prstom, rekao je svojedobno Spielberg.

Gospodar prstenova: Povratak kralja

U posljednjem nastavku trilogije vodi se odlučujuća borba između dobra i zla. Postao je jedan od kritički i financijski najuspješnijih filmova svih vremena. Osvojio je svih 11 Oscara za koje je bio nominiran, čime se izjednačio s ostala dva rekordera, filmovima, Titanic i Ben-Hur. Između ostalih, osvojio je Oscara za najbolji film kao prvi fantastični film kojem je to pošlo za rukom.

Pakleni šund

Ova lista ne bi bila na mjestu, da na njoj nije neki Tarantinov film. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima odnosno parafrazama poznatih filmova i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avary osvojili su nagradu za najbolji originalni scenarij. Na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen je Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca Johna Travolte, koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jackson i Uma Thurman.

Dobar, loš i zao

Talijanski špageti vestern iz 1966. nikad neće ostariti. Specifičan je po tome da ga voli i šira publika, a ne samo ljubitelji kaubojaca. To je treći film iz dolarske trilogije, koju još čine i Za šaku dolara i Za dolar više. Slavnu glazbu u ovom filmu skladao je Ennio Morricone, a ona je možemo se usuditi reći postala popularnija i od filma.

Gospodar prstenova: Prstenova družina

Na desetom mjestu najpopularnijih filmova našao se još jedan iz slavne trilogije Gospodar prstenova, Prstenova družina. Mračni gospodar Sauron traži Jedinstveni Prsten kojim će pokoriti Međuzemlje. Prsten se našao u rukama mladog hobita Froda Bagginsa, koji ga mora uništiti kako bi porazio Saurona i njegove snage. Sudbina Međuzemlja ovisi o Frodu i osam njegovih prijatelja iz Prstenove družine. Tako počinje putovanje na Kletu goru u zemlji Mordor; to je jedino mjesto na kojem se Prsten može uništiti.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori