11. festival Miroslav Krleža završen svečanošću u bijelom ‘Doručak kod Krleže’
11. festival Miroslav Krleža završen svečanošću u bijelom ‘Doručak kod Krleže’

11. festival Miroslav Krleža završen svečanošću u bijelom ‘Doručak kod Krleže’

Malo je reći da je jedanaesto izdanje Festivala opravdalo očekivanja publike i kritike. Ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, Goran Matović, sa svojim je suradnicima pružio Zagrebu još jedan nezaboravan početak ljetne kulturne sezone u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Festival je otvoren praizvedbom monodrame „Sjetite me se 2022.” u kojoj Goran Matović uz pratnju Stanka Kovačića na violončelu i redateljsku podršku Krešimira Dolenčića rekapitulira svoje davne susrete s Krležom koji mu je gotovo oporučno uputio svoje posljednje riječi…”sjetite me se 2022.” Nakon sjajne premijere i svečanog koktela uz tortu slastičarnice Zagreb u kazališnoj kavani Kavkaz, festivalska publika već je sljedeći dan uživala u monodrami „Na rubu pameti” Dragana Despota uz gromoglasan aplauz i stajaće ovacije. Festival su nastavile dvije izvedbe predstave “Djetinjstvo u Agramu”, prošlogodišnje festivalske premijere redateljice Senke Bulić koja je publiku u malo manje od dva sata transponirala u vrijeme Krležinog djetinjstva, a sjajni glumci i glazbenici (Siniša Ružić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Andrej Dojkić, Sven Medvešek, Lucija Barišić i Matija Antolić) balansirali su između cirkusa, crkve i kazališta zahvaljujući izvrsnoj scenografiji Tomislava Ćurkovića.

I ove je godine festivalski ‘spektakl’ bio program “Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama’ (autori Goran Matović i Marina Bagarić) gdje se publika panoramskim turističkim autobusom vozila Zagrebom i obilazila mjesta na kojima je Krleža živio i stvarao uz pratnju glumaca Sare Stanić i Nikše Marinovića.

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti otvorena je izložba “Dijalozi – Krsto Hegedušić / Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izloženi su originalni Krležini rukopisi, dokumenti i bilješke u sklopu programa „Iz autorova pera”, a program “Sjećanja Krležinih suvremenika” ugostio je u caffe baru Kolding poznatog književnika Slobodana Šnajdera.

11. festival Miroslav Krleža završio je jučer, moglo bi se reći trijumfalno, proslavom Krležinog 129. rođendana nadrealističko/gastronomskom svečanošću u bijelom “Doručak kod Krleže” u Kavkazu u 7 sati ujutro (vrijeme Krležina rođenja) koja je zamišljena kao spoj glume, glazbe i gastronomije (sudjelovali su Maja Posavec, Sara Renar, Stanko Kovačić, Zlatko Paković, Goran Matović, Irena Šekez Sestrić, Nancy Abdel Sakhi i Nikša Marinović), a navečer je Festival zatvorila fantastična predstava „Ćelava Leda” kao spoj Krleže i Ionesca u režiji Sare Stanić (igraju Sara Stanić, Dubravka Lelas, Hrvojka Begović, Luka Bulović, Pavle Vrkljan i Domagoj Janković) i najavila nova druženja s Krležom i sljedeće godine na 12. festivalu Miroslav Krleža.

Foto: Saša i Ines Novković

Učitati još
Zatvori