10 kultnih serija u kojim glavnu riječ vode snažne žene

10 kultnih serija u kojim glavnu
riječ vode snažne žene

Ukoliko zavirimo u prošlost, udžbenike iz kojih smo upijali znanje, ukoliko prelistamo stare knjige ili pogledamo filmove naići ćemo na svijet muškaraca. Umjetnici, političari, moćnici, dvorske lude, “financijaši” ili mafijaši, uglavnom su bili muškarci i o njima se pisalo, pričalo i prema njihovim životima i djelima vrtio se svijet.

No, u posljednje vrijeme sve je više snažnih žena čije su priče prepoznate i čiji se glas ipak čuje. Bilo da je riječ o fiktivnim ili stvarnim likovima, upravo su žene poslužile kao inspiracija brojnim kreatorima televizijskih serija koje su toliko odlične da ih ne možemo prestati gledati i s nestrpljenjem očekujemo nove sezone.

Iako inspirativnih ženskih priča ima na pretek, izdvojili smo one koje su obilježile omiljene serije, a jednako su fascinantne i ženskoj i muškoj publici.

Handsmaid’s Tale

Fenomenalna Elisabeth Moss utjelovila je glavnu žensku ulogu u seriji za koju je i osvojila nagradu Emmy, a riječ je zapravo o ekranizaciji sjajnog romana Margaret Atwood.

Serija prikazuje društvo u kojemu je glavna svrha žene rađanje djece moćnicima i suočila je publiku s jezivom činjenicom koliko je malo potrebno da sustav padne u ponor izopačenih odnosa moći i pogrešnog shvaćanja religije. Iza nas su napete dvije sezone koje ne prestaju šokirati.

Hoće li tetka Lydia preživjeti u trećoj sezoni i u kojem smjeru će se zaokrenuti radnja, ostaje da vidimo na proljeće kada je najavljena treća sezona ove serije.

Broad City

U svojoj srži Broad City je serija koja se bavi ženskim prijateljstvom. Temelji se na pričama iz stvarnog života svojih kreatorica i zvijezda Ilane Glazer i Abbi Jacobson.

Fokus je stavljen na dvije neobuzdane feministice koje su se borile za ženska prava u New Yorku i podupirale jedna drugu. Kroz zanimljivu radnju i slojevit odnos likova ova serija vjerno prikazuje život mladih žena u moderno doba. Njihova neustrašivost, upornost, a s druge strane ranjivost čini seriju tako bliskom gledateljima.

Insecure

Insecure je serija u kojoj doznajemo odnos dviju prijateljica. Ovdje ćete se susresti s rasizmom, društvenim vrijednostima, strahovima, radostima i svakodnevnim proživljavanjima modernih žena.

Glavna protagonistica Issa Dee je i izvršna producentica i savršeno je oslikala s čim se sve nosi u životu, kako proživljava prekid, čemu se smije i kako joj u svemu tome pomaže njezino okruženje.

Alias Grace

Alias Grace je miniserija od šest epizoda. Riječ je o adaptaciji drugog romana Margaret Atwood iz 1996. godine. Serija govori o Grace Marks, irskoj useljenici u Ameriku i služavki koja je optužena za ubojstvo svog poslodavca.

Nakon deset godina koje provede u zatvoru, psihijatar joj pomaže sjetiti se njezine prošlosti budući da glavna junakinja serije tvrdi da se ne sjeća svih detalja svoje prošlosti.

Grace je i u ulozi naratorice vlastite priče koja je teška, mučna, mračna i prepuna nerazumijevanja, borbe i nasilja, ali je mistična i intrigantna.

She’s Gotta Have It

Glavni lik u TV seriji She’s Gotta Have It je Nola Darling. Ona je mlada Afroamerikanka koja živi u Brooklynu i “seksualno je otvorena, poliamorna panseksualka”.

Nola je umjetnica i feministica.

Neprekidno ističe seksizam i primjer je žene koja zna što želi i ne dopušta muškarcima da se ponašaju kao da posjeduju nju ili njeno tijelo. 

Sweet/Vicious

Riječ je o seriji koja govori o problemu silovanja kojemu su izložene mlade žene i problemu koji dolazi iz sustava, odnosno pomanjkanju institucionalnog bavljenja zločinom na adekvatan način.

No, dvije studentice uzimaju stvar u svoje ruke. Doduše, ovdje nije riječ o idealiziranju žena koje su uvijek u pravu jer je prikazano da i glavne junakinje griješe i napadnu pogrešne mladiće.

Također, u seriji je problematiziran i stav društva koje propituje i dio krivnje prebacuje i na silovane žene.

Poruka redateljice je osvijestiti društvo, ali i poručiti žrtvama da postoje oni koji ih ne osuđuju, odnosno da su na njihovoj strani.

The Bold Type

Serija je inspirirana životom Joanne Coles, bivše urednice Cosmopolitana, a prati živote triju mladih žena u New Yorku.

Jane je nedavno unaprijeđena i radi kao spisateljica o čemu je oduvijek sanjala, Kat je novoimenovana direktorica za društvene medije, a Sutton je tajnica.

One pokušavaju pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog života, tragaju za ljubavlju, upoznaju sebe i u svemu tome podupiru jedna drugu.

Dear White People

U seriji je više riječi o rasizmu nego o feminizmu, no glavna glumica Samantha White predstavlja snažnu ženu koja je spremna boriti se za ravnopravnost u kampusu koji je uglavnom bjelački.

Big Little Lies

Big Little Lies je u isto vrijeme i mračna i komična TV serija. Ova kombinacija komičnosti i tragedije ekranizacija je bestsellera Liane Moriarty iz 2014.

Druga sezona popularne HBO serije dolazi u prosincu ove godine i vraća sve glumice i glumce te njihove likove na koje smo navikli – Witherspoon, Kidman i Dern, zajedno sa Shailene Woodley, Adamom Scottom i Zoe Kravitz.

Osebujna Meryl Streep pridružit će se ekipi kao Mary Louise Wright, majka preminulog lika Perryja kojeg je glumio Alexander Skarsgard.

Grace and Frankie

Sjajne Jane Fonda i Lily Tomlin u TV seriji Grace and Frankie utjelovile su prijateljice koje zajedno prolaze kroz tešku životnu situaciju. Naime, njihovi muževi se zaljube jedan u drugoga i napuste svoje žene. One su već zakoračile u 7. desetljeće života i počinju potpuno novi život.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori