Hoće li Justice League napokon biti DC-jev superheroj film godine?

Hoće li Justice League napokon biti
DC-jev superheroj film godine?

MV5BMjE1MjkyMDE4OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjc1NzU1MzI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_

Prije nego se osvrnemo na novi trailer Justice League filma samo da podsjetimo kako je završio Batman v Superman: Dawn of Justice jer su se svi gledatelji i kritičari prilično iznenadili vidjevši kako Doomsday ubija Supermana. Film je završio dosta kontradiktorno – iako su ga kritike pokopale, bio je iznimno gledan, a likovi koji su se dodatno pojavili u filmu nagovijestili su moguće okupljanje Justice League ekipe. Bio je to donekle nastavak na film Man of Steel, a impresivna postava glumaca koju čine Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter i Gal Gadot dodatno su začinili film. Prvi put su se prikazali i filmski likovi Wonder Woman, Aquamana, Flasha i Cyborga. U filmu Lex Luthor izmanipulira Batmana na bitku sa Supermanom, njegovom vječnom opsesijom.

S najavom likova u Batman v Superman: Dawn of Justice svi obožavatelji s velikim nestrpljenjem čekaju okupljanje Justice League na kino platnu. Naime, Justice League (kod nas prevedeno Liga pravde) je fiktivna ekipa superheroja koja se prvi put pojavila u časopisu Bold No. 28 i to u proljetnom izdanju veljača/ožujak 1960. godine i originalno se sastojala od likova kao što su Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman i Martian Manhunter. Sastav se s godinama mijenjao tako da su članovi bili i superjunaci Green Arrow, Atom, Hawkman, Hawkgirl, Black Canary, Zatanna, Captain Marvel, Plastic Man, Elongated Man, Red Tornado, drugi Zeleni obadi kao i brojni drugi. Ekipa je u listopadu 1960. godine dobio i vlastiti strip-naslov kada je izdan prvi časopis, a posljednji ( No. 261) u travnju 1987. Kroz godine su se isprofilirale brojne verzije i sekcije tima kao Justice League America, Justice League Europe, Justice League International, Justice League Task Force, Justice League Elite i Extreme Justice.

MV5BYjE5OWJhNzktMmZjYi00YmY2LTk1NWMtNjcwMjc2NGZlNjliXkEyXkFqcGdeQXVyNDQxNjcxNQ@@._V1_

Nakon Batman v Superman: Dawn of Justice velika većina obožavatelja stripa i općenito DC kuće super junaka i stripova ostali su zapravo razočarani filmom, očekivalo se od njega mnogo, mnogo više… Taj urok je prekinuo film Wonder Woman koji je oduševio i kritiku i gledatelje. Wonder Woman je fiktivna junakinja koja se prvi put pojavila u stripu naklade DC Comics. Jedna je od osnivačica Justice League, poluboginja je i ambasadorica plemena Amazonki.

Nastala je kao plod mašte američkog psihologa i pisca Williama Moultona Marstona koji je pisao i objavljivao pod pseudonimom Charles Moulton, a strip je ilustrirao Harry G. Peter. Marston je iznimno mnogo bio pod utjecajem ranog feminizma, posebno pod utjecajem pionirke promoviranja kontracepcije i planiranog roditeljstva Margaret Sanger što je jako bitno za shvaćanje lika Wonder Woman i svih njezinih moći i podrijetla. Njegov lik Wonder Woman prvi put se pojavio u osmom broju stripa All Star Comics u rujnu 1941. godine, dok je prva Wonder Woman naslovnica bila izdana u siječnju 1942. godine. Od tada je Wonder Woman strip izlazio bez prestanka (osim manje pauze 1986. ) u izdanju DC Comicsa. Kao stalni dio ekipe Justice Leaguea uspješan na kino blagajnama i stvarno dobar film Wonder Woman nagovijestio je vraćanje DC Comics produkcije na pravu, uspješnu putanju.

MV5BMTc1MDE2OTA4N15BMl5BanBnXkFtZTgwNTIzODAzMDI@._V1_

Koncept Justice League bio je iznimno popularan među obožavateljima stripa i općenito comic kulture. Prije par dana na drugom najvećem okupljanju svih izlagača i obožavatelja comic kulture – New York Comic Conu prikazan je trailer za Justice League film. U prvih par sekundi vidimo Cyborga, Flasha, Wonder Woman, Batmana, novu pridošlicu na filmskom platnu – Aquamana i naznaku mogućnosti Supermana. Iako se u traileru prikazuje isječak sna Lois Lane gdje se pojavljuje Clark Kent, imajmo na umu da to ne znači i definitivno pojavljivanje Supermana. Hoće li ekipa biti potpuna, hoće li se pojaviti Superman i hoće li film opravdati do sada prilično zadane visoke standarde i ono najvažnije – hoće li Justice League opravdati dio trona s DC i Marvel vladavinom – ostaje da vidimo 17. studenog kada film dolazi u kina.

MV5BMTQ3NDkyOTcyMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE5MjMwMDI@._V1_

Učitati još
Zatvori