Film Ježeva kuća uvršten na Berlinale

Film Ježeva kuća uvršten na Berlinale

Animirani film Ježeva kuća autorice Eve Cvijanović svjetsku će premijeru imati u natjecateljskom programu Generation Kplus na 67. Međunarodnom berlinskom filmskom festivalu, koji se održava od 9. do 19. veljače 2017. godine.

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. To je prva suradnja NFB-a i jednog hrvatskog studija u posljednjih četrdeset godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a film u Hrvatskoj podupiru Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Jezeva kuca_09

Desetminutni animirani film Ježeva kuća vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović.

Jezeva kuca_02

Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona (Mrtva nevjesta, Fantastični gospodin Fox). Direktor fotografije je Ivan Slipčević, a montažerke Eva Cvijanović i Iva Kraljević. Snimanje i izrada lutaka i setova za film počelo je u svibnju 2015. godine u Zagrebu, a trajalo je do sredine 2016. godine, kada je krenuo proces postprodukcije filma.

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitateljica i čitatelja da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film – koji uspješno oživljava živopisne likove iz te klasične basne – učiniti slično za gledatelje iz cijeloga svijeta.

Jezeva kuca_08

Jezeva kuca_07

To je treći animirani film Eve Cvijanović, koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom sveučilištu Concordia. Njezin prethodni film, Morska bolest (2013), natjecao se u programu za djecu na Animafestu u Zagrebu. Više o filmu možete saznati na bonobostudio.hr.

Jezeva kuca_04

Jezeva kuca_03

Jezeva kuca_01

Učitati još
Zatvori