Događaj koji ljubitelji plesa ne propuštaju – Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Događaj koji ljubitelji plesa ne propuštaju – Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Događaj koji ljubitelji plesa ne propuštaju – Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Od 22. do 24. srpnja u zadivljujućem Kaštelu Grimani održava se 23. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Dugogodišnja tradicija ovog festivala obvezuje organizatore uvijek iznova dovoditi izvođače koji će svojim izvedbama plijeniti pozornost. Kroz tri dana ovogodišnjeg festivala bit će prikazan izbor takvih upečatljivih radova koji su privukli pažnju umjetničke selektorice festivala Snježane Abramović Milković.

Jedinstvena kulturna manifestacija

U 23 godine postojanja, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prerasta u izuzetni događaj i upisuje se na međunarodnu kartu plesnih festivala. Ova jedinstvena kulturna manifestacija organizirana je od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, a već je više od dva desetljeća omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti. S međunarodnim programom sastavljenim od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime i cirkuserije, festival je izvanredno posjećen i nezaobilazan dio ljetne kulturne ponude, a pitoreskni Svetvinčenat domaćin kojem se uvijek rado vraćamo.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Ovogodišnji festival otvara Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinada kojima je u cjelokupnom opusu misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivost te zastupati svoje plesače u suvremenom plesu. Na festivalu izvode predstavu „Ruins“. Ona kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova. Kroz pokret i vizualnu umjetnost, autori otvaraju dijalog oko mita o muškosti kakav se osjeća unutar panafričke dijaspore, dekonstruiraju borbu za moć i pronalaze ravnotežu između sukoba, ranjivosti i ovisnosti, dopuštajući si pritom da posjeduju i poprave svoje dublje tjeskobe koje su tako dobro naučili maskirati.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Zavidni line up 

Još jedno veliko ime festivala je Anton Lachky. Slovački je to koreograf s belgijskom adresom koji je na festivalu 2018. godine oduševio predstavom “Cartoon”. Ove će godine zatvoriti festival svojim radom „The Others“ kojim još jednom nadilazi okvire kazališne izvedbe. Osmišljena za djecu i njihove obitelji, ovo je priča o četvero ljudi koji žive u neobično izoliranom svijetu. Kroz predstavu kao kolektivno iskustvo, provlači se ideja promišljanja o planetu i ekološkom utjecaju svega što radimo u danu. Lachky je osmislio predstavu kojom razgovori o ekološkoj krizi prelaze u akcije koje kao pojedinci možemo činiti u svakodnevnom životu. Svoju izvođačku karijeru Lachky je započeo u predstavi “MA” Akhrama Khana, s kojom je obišao svijet. Suosnivač je i glasovitog Les SlovaKs kolektiva s kojim je u Svetvinčentu gostovao 2013.. Danas je priznati koreograf s vlastitom kompanijom koja surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Uz njih će na festivalu biti predstavljeni radovi iz nekoliko europskih zemalja; „Indefinite Frequency“ Milana Tomášika, „OPEN DRIFT“, njemačkog koreografa Philippea Kratza, „Waiting for James B.“ francuske autorice Helene Tadei-Lawson, dok će domaću scenu predstavljati Ksenija Zec s autorskim projektom „Zagrljaji“, Matea Bilosnić s multimedijskom predstavom „Klown“, te nova postava plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla koji kreiraju novi rad „Geometrija daha“ s renomiranom Laurom Aris Alvarez, španjolskom koreografkinjom, plesačicom i pedagoginjom.

FOTO: PR

Učitati još
Zatvori