Femi Kuti: razgovor ususret koncertu u Parku Orsula

Femi Kuti: razgovor ususret
koncertu u Parku Orsula

Novo izdanje Festivala Orsula odabire najbolje od suvremenog jazza, bossa nove, flamenco glazbe i drugih glazbenih žanrova. Jedan od najimpozantnijih gradova u regiji ovoga će ljeta otvoriti svoja vrata i ugostiti vrhunske glazbenike. U Dubrovnik tako dolaze Bebel Gilberto, Femi Kuti&The Positive Force, Maja Grgić Trio, Zemlja Gruva, Keziah Jones, Jose Enrique Morente & Irene Rueda , Tadić & Teofilovići i mnogi drugi. Ususret festivalu razgovarali smo s Femi Kutijem, o njegovoj glazbi, slavnom ocu i političkom aktivizmu.

Slijedeći korake Fele Kutija

1. Slijedeći korake svog oca, afrobeat pionira Fele Kutija, započeli ste karijeru 1986. godine sa svojim bendom Positive Force, da bi od 1995. godine i svojim prvi izdanim albumom počeli utjecati i na mainstream publiku. Koliko je rad vašeg oca, glazbeni i aktivistički, utjecao na Vaše stvaralaštvo?

Rad i djelovanje mog oca mnogo je utjecalo na moje stvarallaštvo.

2. Nagrađivani ste autor, nikako da jedna slavna nagrada završi kod Vas. Nominirani ste za Grammyja 2003., 2010., 2012. i 2013. godine, no do sada ju niste osvojili. Koliko su nagrade bitne, posebno u motivacijskom smislu?

Osvajanje nagrada nije ono zbog čega sam se počeo baviti glazbom. Poruk koju želim poslati svojom glazbom meni je izuzetno važna. Da svijet ili samo Afrika riješe probleme okojima ja pjevam ne bi me bilo briga za nagrade. Postojala bi samo ljubav i mir.

femi 1

Politički aktivizam

3. Koliko je politička i socijalna aktivnost bitna u umjetničkom izražavanju? Pjevate o socijalnoj nepravdi, ratovima u Africi, koristite svoju umjetnost često u službi osvješćivanja afričkog naroda… Koliko je po vama aktivizam značajan u umjetničkom stvaranju? Možete li se zamisliti da stvarate bez ovih socijalnih i političkih poruka…. Da stvarate iz čistih umjetničkih, estetskih pobuda?

Kada bi Afrika i svijet ostali bez negatoivnih političkih tema, prilično sam da bi moja glazba bila usmjerena ka inspirativnom načinu života, potitivnoj politici i društvu. Mislim da je to zato jer sam ja takav.

4. Nastupit ćete sa svojim četrnaesteročlanim bendom i predstavit ćete novi album, koji uskoro izlazi, vjerujemo da će se publika barem dva sata gibati u afričkim ritmovima. Koliko je teško ravnati tolikim bendom, posebno na koncertima koji znaju trajati, a na kojima se predstavlja novi materijal?

Teško je, no navikao sam se na to. Volim zvuk big bend orkastra. Odrastao sma slušajući i nastupajući u orkestru svog oca i tamo sam najviše naučio i stakao iskustva.

femi 2

Femi Kuti & dubrovački koncert

5. U Parku Orsula svirat ćete na jednoj od najljepših pozornica, odmah poviše dubrovačkog Starog grada i to u društvu vrhunskih glazbenika i glazbenica kao što je Bebel Gilberto, Maja Grgić trio, Keziah Jones, Diego Guerrero… Uz aktivizam i poruke koje želite odaslati svojoj publici, a o Vama bitnim temama su, vjerujemo da jednako želite da nastup bude savršen i da publika bude zadovoljna, ako ne i oduševljena… Imate li očekivanja od ovog dubrovačkog nastupa?

Samo da priredimo odličan show. I da pokažemo ljepotu Afrike kroz glazbu i mogućnosti svjetskog mira.

6. Koliko se situacija u Nigeriji promijenila od kada Vi svirate… Osjećate li kakve promjene, u odnosu na devedesete, mijenjaju li se teme Vaših pjesama?

Da, mijenjaju se. Tijekom vremena mog oca samo je on govorio o nepravdi i problemima. U 1980-ima mnogo je aktivista stasalo, a danas je ta brojka najveća ikada… I mnogo ljudi izražava svoje nezadovoljstvo putem društvenih mreža.

7. Iako Vas većina povezuje s afrobeatom, Vaša prva ljubav je jazz… Kako se Vi kao glazbenik vidite?

Ja sam afrobeat glazbenik, no obožavam jazz.

Učitati još
Zatvori