Izlazak na retro način: ‘Drive in kultura’ odvela nas je na cool koncerte i nagrađivane filmove iz naših automobila

Izlazak na retro način: ‘Drive in kultura’ odvela nas je na cool koncerte i nagrađivane filmove iz naših automobila

DRIVE IN KULTURA, prvo javno kulturno okupljanje nakon potpune blokade grada, otvorilo se u subotu na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja. Posjetitelji su imali priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila, po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih – drive in kina.

Super koncerti i nagrađivani filmovi tijekom dva dana

U subotu je večer započela svirkom Ljetnog kina, a na Drive in kulturi nastupili su u proširenom sastavu i uz gosta iznenađenja Roka Juričića. Program su iz kabrioleta vodile mlade glumice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Jerković i Iva Kraljević koje su publiku u limenim ljubimcima aktivirale na interakciju. Do sada se trubljenjem izražavalo nezadovoljstvo, ali sinoć je ono bilo znak podrške kulturi. Brisačima i žmigavcima izražavalo se mišljenje, a upaljena svjetla na automobilima bila su nepoželjna.

U subotu su se na filmskom repertoatu našli kratkometražni film ‘Južno voće’ redatelja Josipa Lukića iz Splita. Nakon toga uslijedio je Roko Vušković koji nas je odličnim glazbenim izvedbama uveo u film ‘Zagrebački ekvinocij’ Svebora Mihaela Jelića.

U nedjelju je atmosferu pripremio veteran zagrebačke elektronske scene, Felver koji je publio uveo u filmove o odrastanju i mladenačkom buntu – 13+ (2016) Nikice Zdunić, Odrasti u malo drvo (2019) Noemi Ribić i Vis-à-Vis (2013) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića.

Održavanje ovog besplatnog humanitarnog događanja pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti, Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom. 

Foto: Drive in kultura

Učitati još
Zatvori