Odlična doza kulture i finog vina za sljedeći tjedan

Odlična doza kulture i finog vina
za sljedeći tjedan

Monika-Meglic

Monika Meglić

Dvije odlične izložbe

Tjedan koji je ispred nas donosi nekoliko događanja koja će vas uvesti u nešto ležernije raspoloženje okruženo umjetnošću i guštanju u finim vinima. Već sutra, u ponedjeljak 13. studenog, održat će se otvorenje zanimljive izložbe Biljno plakatiranje u mnogima omiljenom mjestu u Zagrebu, Botaničaru.

Riječ je o kustoskoj kolekciji plakata koju ekipa iz Vizkulture u intenzivnom ritmu svaki tjedan plakat jedan kustosira i provodi već više od četiri godine, a danas broji više od 190 plakata. Potpisnike plakata čini poveća lista raznih imena domaće i regionalne scene grafičkog dizajna, ilustracije i likovnih umjetnosti, od onih afirmiranih i nagrađivanih autora i kolektiva, do novih i obećavajućih imena za koja ćemo tek čuti.

Tomislav Gotovac

Tomislav Gotovac

Već sljedeći dan, u utorak, u Galeriji Miroslav Kraljević održat će se otvorenje izložbe Shakespeare među nama / Shakespeare among us. Devetero umjetnika sa zagrebačke umjetničke scene predstavlja svoje radove koji za reference imaju ideje drugih umjetnika, književnika, filozofa, psihoanalitičara, fizičara, režisera, muzičara, teoretičara filmske i video umjetnosti… Radovi su nastali u rasponu od 1960-ih godina do danas, afirmiraju erudiciju i maštu umjetnika i traže angažman gledatelja od kojeg se očekuje da, kao i umjetnik, poznaje druge autore jer upravo oni tvore kontekst za nove poruke pojedinih djela. Izložba se otvara 14. studenog u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu.

Svirke usred tjedna

Ova 2017./2018. sezona izlazaka i glazbe donosi i nekoliko novih lokacija, a jedna je svakako jazz mjesto Harmica, gdje ćete u srijedu moću uživati u bluesu s nastupom Nothing But The Blues benda. Iz Harmice selimo se u Vinyl gdje ćete moći čudi poznat glas upravo iz Harmice (Maja’s Jazz Enthusiasm) kako u nešto drugačijoj izvedbi s NT Wave jedinim je svjetskim techno gitaristom nastupa u jako zanimljivom aranžmanu. NT Wave je dugim stažom u electronica live bendovima razvio je samostalni analogni sistem u kojem upotrebljava isključivo zvukove s gitare i pickupa u tenisici.

Osim genijalnih svirki, idući tjedan donosi i odličnu književnost – pridružite nam se na tribini Razotkrivanje s pjesnikinjom i spisateljicom Zoricom Radaković. Predstavit će se njezin prvi roman Sanjarica, a razgovor s autoricom vodit će urednik Seid Serdarević. Nakon više knjiga poezije, knjige drama, niza radiodrama i eseja, Zorica Radaković napisala je roman o smrti i življenju, o očaju i ljubavi, o ispraznosti i lažnom sjaju koji celebrity-kultura predstavlja. Šokantna u detaljima, razobličujuća u cjelini, složena i banalna, Sanjarica je knjiga o svakodnevici u društvu lažnoga morala i krivih vrijednosti.

Roxanich narančasta vina

Tjedan kulture završavamo nešto hedonistički – s vinom. Vino odlično paše uz umjetnost, glazbu i književnost, neiscrpna je inspiracija umjetnicima, a i jedan od najboljih završetaka tih umjetničkih atmosfera. U petak, u 20 sati, u Otto & Frank u Tkalčićevoj 20, održat će se predstavljanje Roxanich narančastih vina. Radi se o večeri od 5 vina i 4 slijeda gdje će posjetitelji moći kušati SoRelle 2013. / Chardonnay, Chardonnay MILVA 2010., INES U BIJELOM 2010. , Malvazija ANTICA 2010.  te Malvazija ANTICA 2007. – Magnum. Više o večeri možete saznati ovdje.

I imenom vinarije i maštovitim i neobičnim imenima svojih brojnih vina Mladen Rožanić intrigira i privlači vinoljupce. Naravno, poseban je i sadržaj tih boca kao i pristup koji Rožanić primjenjuje u stvaranju svojih vina. Rožanić se odlučio za ekološki osviješteno vinogradarstvo i klasičnu vinifikaciju baziranu na antičkim metodama, uz eliminiranje kemijskih dodataka. Vinarija je u Istri, blizu Poreča, s prostranim, suvremeno opremljenim podrumom, a 20-ak hektara vinograda u okolici obližnjeg Višnjana, a u tijeku je realizacija velikog projekta u Motovunu.  Vodeće su mu sorte malvazija, chardonnay, također i muškat, od crnih teran, refošk, borgonja, merlot i cabernet sauvignon.

Foto: Biljno plakatiranje, Shakespeare među nama, Instagram

Učitati još
Zatvori