Svi Oscar dobitnici i neočekivani zapleti

Svi Oscar dobitnici i neočekivani zapleti

oscar-2017-2

Cijela postava filma Moonlight

Ovogodišnja dodjela Oscara bila je u znaku raznolikosti i komentiranja aktualne političke situacije u Americi. Voditelj Jimmy Kimmel u uvodnom monologu pozvao je gledatelje, liberale i konzervativce, da sudjeluju u mirnom i civiliziranom razgovoru. U nastavku je dodjela posvećena legendama i klasicima Hollywooda, tako se dvoranom mogla čuti glazba iz filmova kao što su ‘Top Gun’ i ‘Tootsie’, dok je jedna od prezenterica bila i Shirley MacLaine. No, politika je bila sveprisutna i dodjela obilježena aktivističkim govorima – jedan od takvih trenutaka bio je i kada se glumac Gael García Bernal, predavajući nagradu animiranom filmu ‘Zootopia’, referirao na svoje latinoameričko, meksičko porijeklo i pripadnost.

emma stone gif

Lista pobjednika ove godine stvarno je raznolika i time je dodjela ovih najvećih filmskih nagrada napokon pobila glasine i šuškanja koja se provlače već dvije godine o većoj naklonosti ka bijelim glumcima i glumicama – nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je Mahershala Ali za ulogu u filmu ‘Moonlight’ i Viola Davis za svoju ulogu u filmu ‘Fences’ (iako je za istu ulogu bila nominira u kategoriji glavne kazališne glumice i osvojila nagradu Tony 2010. godine).

viola davis gif

No, Oscari će ove godine biti zapamćeni po jednom velikom gafu – krivo proglašenom pobjedniku u kategoriji najboljeg filma! Naime, Faye Dunaway je slučajno i krivo pročitala ‘La La Land’ kao dobitnika u kategoriji najboljeg filma, a zapravo je film ‘Moonlight’ pobijedio i osvojio ovu prestižnu nagradu. Pogreška je uočena kada su se producenti filma ‘La La Land’ već popeli na pozornicu i krenuli zahvaljivati na nagradi. Oni su bili ti koji su uočili pogrešku i brzo ju ispravili.

‘La La Land’, iako miljenik publike ove godine i iako je došao na dodjelu sa čak četrnaest nominacija, osvojio je šest kipića, uključujući za najboljeg režisera Damiena Chazellea koji se upisao u povijest Oscara kao najmlađi nagrađeni režiser i za najbolji glumicu, Emmu Stone. Niže je kompletna lista osvojenih nagrada:

Najbolji film: “Moonlight”

Glumac: Casey Affleck, “Manchester by the Sea”

Glumica: Emma Stone, “La La Land”

Sporedni glumac: Mahershala Ali, “Moonlight”

Sporedna glumica: Viola Davis, “Fences”

Animirani film: “Zootopia”

Filmska fotografija: “La La Land”

Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis i Casey Affleck

Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis i Casey Affleck

Kostimografija: “Fantastic Beasts and Where to Find Them”

Režija: Damien Chazelle, “La La Land”

Dokumentarni film: “O.J.: Made in America”

Kratki dokumentarni film: “The White Helmets”

Montaža: “Hacksaw Ridge”

Film na stranom jeziku: “The Salesman”

Make up i kosa: “Suicide Squad”

Glazba: “La La Land”

Pjesma: “City of Stars” iz filma “La La Land”, glazba Justin Hurwitz; riječi Benj Pasek i Justin Paul

Produkcija: “La La Land”

Kratki animirani film: “Piper”

Kratki igrani: “Sing”

Zvuk Editing: “Arrival”

Zvuk Mixing: “Hacksaw Ridge”

Vizualni efekti: “The Jungle Book”

Scenarij, adaptirani: “Moonlight”

Scenarij, originalni: “Manchester by the Sea”

manchester

‘Manchester by the Sea’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori