Kako je Dino Dvornik domaću glazbu uveo u diskoteke?

Kako je Dino Dvornik domaću
glazbu uveo u diskoteke?

dino dvornik cover

‘Dino Dvornik’ – prvi album

Kasnim osamdesetim godinama dvadesetog stoljeća domaćim diskotekama dominirala je strana glazba. Hitovi kao što su ‘I Wanna dance with somebody’ Whitney Houston, ‘It’s a sin’ Pet Shop Boysa i ‘I want your sex’ Georgea Michaela dominirali su radio stanicama i zapravo, osim pokoje pjesme Olivera Mandića, domaća glazba nije se pretjerano puštala u domaćim diskotekama. Dino Dvornik se te 1987. godine kretao po londonskim klubovima i ‘upijao’ je scenu. Nakon godinu dana, ušao je u studio i snimio svoj prvi album, jednostavno nazvan ‘Dino Dvornik’. Album je 1989. godine objavio tadašnji Jugoton. Nije trebalo mnogo vremena da album postane apsolutni hit. Prodao se u nakladi od tada (a i sada) nevjerojatnih 750000 komada.

Split krajem 80.-ih

Dominacija njegovog albuma klupskom scenom bila je nevjerojatna i Dino Dvornik postao je fenomen na tadašnjoj domaćoj glazbenoj sceni. Kraj osamdesetih bile su ‘zlatno doba’ glazbe, posebno u Splitu. Svi su svirali, stvarali… Split je vrvio od glazbenika, pjevača i pjevačica, rock klubova i diskoteka. Nakon Zagreba i Rijeke Split je postao nova glazbena meka. Dino Dvornik je nekoliko godina prije raspustio svoj bend Kineski zid, točnije 1983. godine te je trebalo ovih nekoliko godina da ‘sazrije’ i vrati se na scenu i to snažno i upečatljivo. Slušao je funk, soul i R&B te se posve odlučio krenuti u tom, plesnom smjeru. Gibonni mu je napisao tekst prve pjesmu – ‘Zašto praviš slona od mene’ i Goran Kralj napisao mu je tekstove šest pjesama, iako prije niti poslije Kralj nije pisao tekstove pjesama. Iako se radilo o odličnim tekstovima, Dinova ideja, melodije i ritmovi apsolutno su njegovi i on je bio glavni autor albuma.

Fenomen glazbene scene

Taj, prvi album, jedinstveni je slučaj u hrvatskoj i jugoslavenskoj glazbi. Dino nije reciklirao glazbu i glazbene trendove, već ih je postavljao. Album ‘Dino Dvornik’ jedinstveni je u Hrvatskoj. Donio je posve novi zvuk, elektronski, no s utjecajima soula i funka, koje je Dino živio i obožavao. Dino Dvornik je bio glazbenik funka i soula, ritmova, na njega su utjecali James Brown, Earth Wind and Fire, Kool and the Gang i dr. Isprva su beogradski kritičari prepoznali njegov prvi album kao prekretnicu u domaćoj glazbi, a čak mu se nudio i ugovor u Njemačkoj.

Veličanstven kakav je, prvi album ‘Dino Dvornik’ bio je prekretnica na domaćoj glazbenoj sceni i svojim velikim uspjehom pokorio je diskoteke i njegove pjesme zavladale su plesnim podijima 1989. godine. Koliko je velik govori i činjenica da se ne vidi kraj toj vladavini…

AJ CHA

Sredinom kolovoza, točnije od 18. do 20. u Splitu će se održati AJ CHA – festival koji slavi Dinovo glazbeno nasljeđe. Split će tri dana ‘živjeti’ njegovu glazbu – Splitska riva, plaža Bačvice, staro Hajdukovo igralište i druge splitske lokacije odisat će funk i soul glazbom. Više o festivalu, programu i ulaznicama možete saznati na ajchafestival.com, službenoj Facebook stranici, a pratiti možete i Instagram profil.

18199259_1969811753305232_6134714137168040164_n

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori