S Dariom Lorenci o filmu Agape

S Dariom Lorenci o filmu Agape

Plakat Agape

Film Agape je priča o svećeniku (glumi ga Goran Bogdan) i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika: jednim zaljubljenim u njega i drugim za kojim on žudi i gubi kontrolu. No uz njega u filmu glumi i Daria Lorenci i to ulogu sestre koja je svjedok cijele priče. O ulozi, a i delikatnoj temi popričali smo s glumicom…

Iako film Agape naizgled bavi delikatnom temom, mnogi (pa i ja) su ga shvatili kao film koji opisuje odnos svećenika i djece, nesretnih spleta okolnosti koji su na kraju rezultirali tragičnim krajem. Jeste li Vi film isto tako film doživjeli ili ostavljate gledateljima da detalje priče interpretiraju kako sami vide?

Film ne odaje priču do kraja, niti jednom eksplicitnom scenom (jer ih i nema), no po meni se događa upravo to – da se radi o čovjeku koji ima veliki problem. Ne samo za sebe, već i za njegovu okolinu. No, po meni je se tu radi o dobrom filmu jer je glavni lik ljudski obranjen, radi se o čovjeku koji ima problem sa samim sobom i trebao bi potražiti stručnu pomoć.
Ništa nije crno-bijelo, situacije su prilično rastezljive, ako je netko monstrum, onda ta osoba mora biti tako i tretirana – institucije tu trebaju djelovati kako bi ga uklonili iz okoline u kojoj čini zlo. Lik svećenika koji igra Goran Bogdan mi se ne čini kao takav lik, monstrum, više mi se čini kao čovjek koji je nizom nesretnih okolnosti i nebrige i neadekvatne pozicije – i društvene i edukativne i emotivne, obiteljske… došao u jednu situaciju gdje mu je njega njegova nezrelost na žalost išla na štetu nekih drugih isto tako nezrelih ljudi. Djeca apsolutno ne bi trebala biti u takvoj situaciji sa starijom muškom osobom.

Daria Lorenci

Zapravo se radi o gay ljubavi, no ipak se tu radi o maloljetnicima, tako da apsolutno spada u kategoriju pedofilije, no s druge strane on ipak nije monstrum i zlostavljač djeteta. Tu se radi o emotivnom odnosu, o ljubavi, no koja nije primjerena. Ovdje svećenik upotrebljava svoju poziciju autoriteta moralnog i zapravo ga dovodi u nepriliku u njegovim mladim godinama gdje je potrebna jedna drugačija vrsta vodstva. Ono što donekle opravdava svećenika jest da je on sam posve nezreo i emotivno i mlađi od tih dečki. Neodgovoran je kao čovjek i kao lik i ne bi smio to raditi.

Film je jako interesantan jer otvara teme i postavlja pitanja koja su zapravo dio naše svakodnevice.

Vaša uloga sestre me se jako dojmila. Lik sestre kao da je postavljen u filmu da bi nam dočarao sumnju. Koliko je to bilo teško ili komplicirano? Na primjer scena gdje gledate za svećenikom i dječakom nakon što se popnu na kat, ta scena, pogled koji prati noge koje se uspinju po stepenicama, jako je znakovita. Iako na prvu, izvučena iz konteksta, čini se da ne govori ništa…

Mani je jako zanimljiva pozicija tih ljudi koji su zapravo svjedoci. Osuđuje, zabrinuta je, ne može ga zaustaviti, zgrožena je, preplašena i jako je interesantna ta pozicija kada nekog voliš, a nemoćan si.

Daria Lorenci

Kako ste se pripremali za ulogu, jeste li pričali s nekim od ‘svjedoka’?

Nisam imala takvu situaciju u životu, nego nekako osjećam takve situacije, bliske su mi. Kao glumica toliko toga gledam, proživljavam… Inače sam užasno osjetljiva na takve teme vezane uz djecu. Zbog toga sam toliko ljuta i tužna i smatram da se o takvim stvarima premalo snima, govori…

Jeste li gledali film Spotlight? Kada sam gledala Agape – odmah mi je Spotlight pao na pamet, bio prva asocijacija.

Naravno, no Spotlight je puno žešća priča… Taj film donosi fakte, činjenice i skoro pa da donosi dokumentarnu radnju. Agape je s druge strane izmišljena priča.

Kako je surađivati s Brankom Schmidtom? Raditi pod njegovom režiserskom palicom…

Ja jako volim raditi s Brankom. Volim reći da sam njegova glumica. Zove me za svaki film. Njemu se možeš pustiti, on upućuje svoje glumce u uloge… On zna što hoće, organiziran i radi planski što je odlika režisera tzv. starog kova, što meni apsolutno odgovara.

Daria Lorenci

Kolega Goran Bogdan glumio je u novoj sezoni američke TV serije Fargo koju je cijeli svijet pogledao u dahu, imate li i Vi takve ambicije?

Ne. Ja sam po tom pitanju potpuni lokal patriot. Meni odgovara naš, balkanski mentalitet – priče koje se tu dešavaju su i moje priče. Nemam te snove. I iskreno, ne znam što bi se trebalo dogoditi da bi svoj život toliko mijenjala, sve podredila toj, američkoj karijeri. Teško mi je glumiti na stranom jeziku. I imam troje djece, veliku obitelj, treba to sve uskladiti, organizirati… Tako da – ne, nemam te snove.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori