Bajkovita izložba u Zagrebu

Bajkovita izložba u Zagrebu

02_cella_sbk izlozba

Magična i bajkovita izložba

Za nekoliko dana, 18. rujna, u zagrebačkom Botaničaru otvara se izložba koja će se svojim postavom savršeno uklopiti u divan floralni ambijent prostora jednog od dražih nam mjesta u gradu, odmah pored, znakovito, Botaničkog vrta u Zagrebu. U Botaničaru će Cella Anita Celić publici predstaviti izložbiu svojih radova Iz vučje sjene.

Iz vučje sjene

(…) Kroz svoje umjetničko stvaralaštvo Cella Anita Celić stilizira zoomorfne i biomorfne simbole ističući na taj način njihovu iskonsku vrijednost i značenje. Omiljeni motiv vuka doživljava transformacije kroz oblike i osobnosti, autorica ga poistovjećuje sa samom sobom, sa svakim čovjekom. Vuk je sjena, sjena iz određene perspektive u čijoj vibraciji prepoznajemo animalni karakter čovjeka. U svim prizorima on zauzima vrh hijerarhijske ljestvice, akcentiran oblikom i bojom, slijede ga ptice, preobraženog, pomalo idealiziranog oblika u moćnom prirodnom okruženju.

Bez pretjerane analize, na granicama svjesnog i podsvjesnog aktivno i poetično bilježi ono što joj se kroz vlastite percepcije nameće kao trenutna nužnost: općepoznate žene prikazivane kroz povijest umjetnosti koristi kao primjer žene dajući im novo značenje i novi prostor. Vizualizacijom kroz intuitivni vučiji lik poprimaju nove osobine, otkrivaju snažnu ženu – ratnicu i vrač. (…) Iako Cellini radovi uvelike otkrivaju njezine stavove, umjetnica ostavlja prostora misterioznim putovanjima kako bi nadahnula i druge i sebe. Imajući povjerenja u vlastiti artistički instinkt i mogućnost komunikacije kroz umjetničko izražavanje, autorica se prepušta ljepoti beskonačnih mogućnosti likovnog oblikovanja u prostoru. – Ana Filipović, iz predgovora izložbe.

izlozba_72

Već smo imali prilike uživati u Cellinim radovima i nakitu, a sada će nas umjetnica izložbom odvesti u svoj magičan, nestvaran i bajkoviti svijet…

06_cella_sbk izlozba

zaglavlje 01

PLAKAT_BOTANICAR

Foto: Cella Anita Celić

Učitati još
Zatvori