Najboljih 5 britanskih kriminalističkih serija

Najboljih 5 britanskih
kriminalističkih serija

'Poirot'

‘Poirot’

Britanci su majstori drame, to nije nikakva tajna. Bilo da se radio o tekstovima, glumcima i režiji za kazalište, film ili televiziju. Njihove humoristične serije osvajale su i još uvijek osvajaju cijela kućanstva i večeri diljem svijeta.

No, format po kojem su Britanci možda još poznatiji i gdje ostavljaju svoj još upečatljiviji trag svakako su kriminalističke TV serije. Hrvatski televizijski program svojevremeno su okupirale serije poput ‘Umorstva u Midsomeru’, ‘Inspektor Frost’, ‘Inspektor Morse’, samo da nabrojimo neke. No, ako su vam neke promakle i ne znate od kuda biste krenuli gledati ovaj iznimno zanimljiv televizijski format, donosimo pet, po mnogim kritičarima i, naravno, publici, najboljih i najpopularnijih serija.

sherlock-velika

‘Sherlock’

‘Sherlock’ je serija koja je donijela svjetsku slavu engleskom glumcu Benedictu Cumberbatchu, dok je također istaknula i odličnu glumu Martina Freemana kao neizostavnog Dr. Watsona. Publika je tijekom ove godine bila na iglama i željno iščekivala nastavak nove sezone, koja je, kako stvari stoje, na kraju – i oduševila.

Sherlock Holmes

‘Sherlock’

Jedna od najpoznatijih kriminalističkih TV serija svih vremena je ‘Poirot’ nastala 1989. prema ciklusu kriminalističkih romana, bestselera, slavne spisateljice Agathe Christie. Od Engleske pa do Egipta, slavni detektiv Hercule Poirot, u vjernoj pratnji svog asistenta Captaina Hastingsa, rješavao je najzamršenije zločine i ubojstva u 13 sezona, od 1989. pa sve do 2013.

Odlična radnja i režija, besprijekorna gluma  Davida Sucheta i Hugha Frasera čine ovu TV seriju jednom od klasika svima omiljenog televizijskog kriminalističkog sadržaja.

'The Night Manager'

‘The Night Manager’

Britanska kriminalistička i špijunska serija ‘The Night Manager’ Manager’ prošlog nas je proljeća posve osvojila, a Tom Hiddleston u naslovnoj ulozi svojom je pojavom zaludio skoro svu svjetsku TV publiku – od Europe do Amerike. Ova, sada već proglašena ‘jednom od najboljih serijala svih vremena’, snimljena je prema romanu, bestseleru Johna le Carréa, iz 1993. godine. Sve obožavatelje razveselila je vijest o potvrđenom snimanju nove, druge sezone, koju očekujemo tijekom 2018. godine.

Serija novije produkcije svakako je ‘Hinterland’. Radi se o napetoj, zanimljivoj kriminalističkoj seriji čija radnja se odvija u zapadnom Walesu. Ono što će svakako zaintrigirati sve ljubitelje neobičnih jezika, koje ne možemo često čuti, jest da je serija snimljena u dvije verzije – engleskoj i velškoj. Radnja je ista, no jezik serije je drugačiji. Zanimljiv i ponešto drugačiji lingvistički pristup, osim, naravno odlične radnje, scenarija, režije i glume svakako je nešto zbog čega seriju trebate, barem početi, gledati. No, vjerujemo da će vas zločini, intrige i sveopći misteri zadržati od početka prve pa sve do trenutno posljednje, treće sezone.

Serija koju nikako ne smijemo izostaviti svakako je ‘Umorstva u Midosmeru’. Najdugovječnija britanska kriminalistička serija odmah je zarobila maštu britanske, no i svjetske publike. Spojem prelijepih seoskih krajolika, ekscentričnog stanovništva i ubojstava, serija je privukla 13,5 milijuna gledatelja, srušivši rekord gledanosti te godine. Snimana na lokacijama u Buckinghamshireu, Berkshireu, Chilternsu i Home Counties, serija ‘Umorstva u Midsomeru’ emitira se u više od 200 zemalja svijeta, od Afganistana do Zambije.

Glazba je djelo Jima Parkera, a likovi su temeljeni na junacima romana spisateljice Caroline Graham. Njezinu knjigu Ubojstva u Badger’s Driftu, koja je nadahnula seriju, Udruga autora kriminalističkih romana (CWA) izabrala ju je za jedan od 100 najboljih kriminalističkih romana u povijesti. Scenaristi serije su David Lawrence, Michael Crompton, David Hoskins, Michael Russell, a redatelji Peter Smith, Renny Rye, Richard Holthouse. Detektiv Barnaby vodi gledatelje kroz zločine i njihovo razrješavanje od 1997. godine i kako stvari stoje, kraj joj se još uvijek ne nazire.

Ove serije, ako još niste, počnite gledati. A kada završite s njima slijedi set od kronologija Inspektora Morsea, Inspektora Lewisa, Inspektora Georgea Gentlyja i Frostovog pristupa. No, njih čeka poseban prilog slavnih detektiva.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori