Festival zbog kojeg će se svi ‘nacrtati’ u Zagrebu: Ornela Čop otkriva nam sve o ovogodišnjem izdanju Animafesta
Festival zbog kojeg će se svi ‘nacrtati’ u Zagrebu: Ornela Čop otkriva nam sve o ovogodišnjem izdanju Animafesta

Festival zbog kojeg će se svi ‘nacrtati’ u Zagrebu: Ornela Čop otkriva nam sve o ovogodišnjem izdanju Animafesta

Jeste li znali da je upravo Zagreb dom drugog najstarijeg filmskog festivala u potpunosti posvećenog animaciji? Tako je hrvatska metropola sa svojim Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom Zagreb postala ono što su u svijetu igranog filma, bili i ostali, Berlin, Cannes i Venecija. Spomenuti će Animafest svoja vrata po 34. put otvoriti u ponedjeljak, 3. lipnja.

O njegovom ovogodišnjem izdanju razgovarali smo s koordinatoricom festivala Ornelom Čop, s kojom smo susret zakazali u zagrebačkoj Kinoteci, jednoj od lokacija na kojima u tjednu pred nama možemo uživati u čarima animacije.

Ornela Čop Animafest
  • Cijeli svijet i ovog će se lipnja nacrtati u Zagrebu. Za početak, jedno klasično pitanje – u kratkim crtama, koje nam novitete donosi ovogodišnje izdanje Animafesta?

Ovogodišnji Animafest prepun je sadržaja u svojih šest dana događanja, uz skoro stotinjak projekcija, s više od 300 animiranih filmova, natjecanjima kratkometražnog, dugometražnog, hrvatskog, studentskog filma i filmova za djecu i mlade, programima svjetske panorame i tematskih ciklusa, koji će se odvijati u kinu SC, Kinoteci i kinu Muzeja suvremene umjetnosti.

Najvažniji noviteti svakako su filmovi nove produkcije koju prikazujemo u raznim natjecateljskim kategorijama, nudeći fascinantan presjek noviteta autorske animacije, prema odabiru naših selekcijskih komisija. Programi Majstori animacije podsjetit će nas na vječne klasike koje također nemamo priliku često vidjeti na velikom platnu – uz retrospektive britanskog autora Phila Mulloya, ujedno ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo, tu su i retrospektive Krešimira Zimonića, ali i kratkometražni i dugometražni radovi autora čiji su filmovi obilježili povijest festivala.

Uz program za djecu i mlade, posebno me vesele i Industry sadržaji koji su uvelike fokusirani na studente, te izlaganja svjetskih imena – autora od kojih ćemo moći čuti i naučiti nešto više o njihovim procesima rada kroz razna predavanja i masterclassove.

Ornela Čop Animafest
  • Ove godine imamo priliku upoznati i Mandlekicu… tko je nova figura koju će zasigurno vidjeti brojni posjetitelji festivala?

Lik Mandlekice će nas gledati ove godine s festivalskog plakata i najavne špice prije projekcija. Čast izrade ilustracije za Animafest Zagreb 2024. pripala je hrvatskoj animatorici Ireni Jukić Pranjić, koja je odlučila re-interpretirati festivalsku maskotu Mandleka – čovječuljka kojeg baštinimo još iz prvih izdanja Animafesta 70-ih, i podarila mu ženska obilježja. Kroz festivalski trailer, Mandlekicu sastavljaju i u život vraćaju malene gamer girls, inspirirane likom iz istoimenog Ireninog nagrađivanog filma.

Zanimljivo je da se ovakav girl power koji nam Irena donosi na platno i tematski podudara sa sve većim brojem filmova na festivalu koji se bave ženskim iskustvima i perspektivama. Tu se moram osvrnuti i na sjajan program That’s What She Said posvećen suvremenim europskim autoricama kojeg smo osmislili u suradnji s partnerima iz mreže Animation Festival Network (AFN), čiji smo nositelj. Program će pratiti i panel o zastupljenosti ženskog stvaralaštva na festivalima gore spomenute festivalske mreže.

Ornela Čop Animafest
  • Za one koji nisu upućeni u svijet animiranog filma te će po prvi puta zakoračiti na Animafest, što bi im preporučila iz aktualnog programa? Odnosno, na koja bi im ostvarenja svrnula pažnju?

Vodič za početnike svakako bi uključivao naše Veliko natjecanje kratkometražnog filma, kao glavnu zvijezdu među programima, budući da se dobitnik Grand Prixa u toj kategoriji direktno kvalificira za nagradu Oscar. Konkurencija je jaka, prijavljenih filmova za kratkometražno natjecanje ove je godine bilo skoro 900, a odabrano ih je 35 iz 23 zemlje produkcije.

Ovaj program, u svom već klasičnom festivalskom terminu u 20:00 sati u kinu SC, predstavlja idealan večernji izlazak u kino i upoznavanje s raskoši tehnika, boja, priča i tema koje nas uvlače u beskonačno kreativne umove autora.

Ono što je sjajno je da Animafest, nadaleko poznat po svom gostoprimstvu, dovodi mnogo autorica i autora u Zagreb, što znači da nakon projekcija slijede i razgovori s njima. Cilj razgovora je da se publika pobliže upozna s procesom nastanka filma i približi viziji autora.

Ornela Čop Animafest
Ornela Čop Animafest
  • Kada spomenemo animirani film, mnogi ga povežu s djecom. Format koji smo obožavali u mlađim danima nerijetko bude stavljen u drugi plan u odrasloj dobi. No, Animafest je sjajna prilika da se ponovno zaljubimo u ovaj žanr. Koje bi filmove preporučila onima koji to žele učiniti?

Subota na Animafestu nudi matineje dugometražnih filmova koji su prilagođeni djeci – ili odraslima koji se možda na trenutak žele vratiti u čaroban svijet animiranih filmova kakve smo navikli gledati kao djeca.

Za one koji su ipak u raspoloženju za nešto „odraslije“ – puno smijeha i dobre energije garantirano donosi naš tematski program, kojeg ove godine čini šest cjelina posvećenih humoru. Kada je došlo vrijeme za odluku o temi, humor se nametnuo kao nešto što nam je prijeko potrebno u ovim vremenima koja djeluju nekako neizvjesno i nestabilno. Mislim da će svatko pronaći nešto za sebe, jer smo cjeline podijelili prema vrstama humora – od onog klasičnog, blesavog gega, preko crnog humora i apsurda, pa verbalnog s naglaskom na ironiju, cinizam i igre riječima, sve do satire i društvenih kritika. Nismo se zaboravili nasmijati ni nama samima pa se posljednji program iz ciklusa bavi pronalaženjem svih onih smiješnosti bivanja čovjekom. Smijeha ne nedostaje ni u programima čeških filmova, naše ovogodišnje zemlje u fokusu, koja je poznata po svom specifičnom filmskom humoru.

Ornela Čop Animafest
  • U današnje vrijeme čestih podjela, nećemo pogriješiti ako zaključimo da je Animafest festival na kojem se stvara i komunicira univerzalnim jezikom. Također, festival je to koji uspješno spaja i struku i publiku. Jedna od njegovih vrlina je što doslovno osvaja grad prezentiranjem sadržaja na različitim lokacijama. Mnogo je truda uloženo u njegovo osmišljavanje, a na što si ti osobno najponosnija?

Ovo si tako divno rekla! Uvijek se trudimo pronaći način da napravimo takeover i poguramo naše brojne programe na razne lokacije, pa mi je stoga drago reći, dok čekamo obnove drugih gradskih kina, da je naša nova festivalska lokacija ove godine i kino u Muzeju suvremene umjetnosti. Animafest oduvijek živi s gradom i jako nam je važno da iskoristimo maksimum iz onoga što nudi.

Uz bogat filmski i popratni program, ono na što sam zaista ponosna je promatranje kako Animafest kroz godine buja i kao platforma za profesionalni razvoj mladih animatora. Uz ljubljansku Animateku, organizator smo fenomenalnog programa Rise & Shine za razvoj projekata mladih autora i njihovih producenata, koje mentoriraju vrhunski stručnjaci iz svijeta animacije, scenaristike i produkcije. Za nove generacije filmskih kritičara sjajna je GoCritic! radionica, a tu je i širenje AFN Edu programa, namijenjenog mobilnosti i međunarodnoj suradnji studenata, u kojem ćemo ugostiti preko sto sudionika s dvanaest sveučilišta diljem Europe i svijeta.

Na festivalu će publika moći čuti priče uspjeha autora koji stoje iza studentskih filmova, a koji su bili nominirani za Oscara i/ili prikazani u Veneciji, Sundanceu i drugim poznatim festivalima. Smatram da je važno ljudima koji su se opredijelili za ovu umjetnost pokazati ne samo što sve animirani film može biti na velikom platnu, već kako i u praksi do takvog filma doći u svojoj karijeri.

Ornela Čop Animafest
  • Osim programa posvećenom profesionalcima, Animafest je poznat i po svom sjajnom izložbenom programu. Što nas čeka ove godine?

Uz projekcije koje se održavaju u gradskim kinima i u kulturnim centrima zagrebačkih kvartova, Animafest je poznat po izložbama koje nam daju još veći uvid u umjetnički proces nastanka animiranih filmova. Tu je sad već tradicionalna grupna izložba autora filmova iz natjecanja Behind the Scenes u Galeriji SC, ali i samostalna izložba dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo, Britanca Phila Mulloyja u Galeriji Kranjčar.

U KIC-ovoj Galeriji na katu moći će se vidjeti crteži i skice Tisje Kljaković Braić nastale za kratki animirani film Žarko, razmazit ćeš dite, a u Galeriji Šira predstavit će se studenti i mentori beogradskog sveučilišta Metropolitan. U SC-u nas čeka i uvid u pozadinu nastanka jednog od filmova Maltea Steinea kroz strip-table i dokumentaciju izloženu u predvorju kina, te audiovizualni performans Maxa Hattlera u MM centru.

Šlag na vrhu ove izložbene torte je definitivno suradnja s novootvorenom Kućom karikature Oto Reisinger, gdje ćemo predstaviti 64 karikature Borivoja Dovnikovića Borde, jednog od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma. Uz to, za vrijeme festivala održat će se i svečano otvorenje Parka Borivoja Dovnikovića na Trešnjevci.

Ornela Čop Animafest
Ornela Čop Animafest
  • Zagreb će u narednom tjednu postati prijestolnica umjetnosti animacije, premda svoju ulogu živi nekako skromno. Do šire javnosti ponekad ni ne doprijet vijest uspjesima našeg animiranog filma. Oduševilo me saznanje kakav bi, ako gledamo stvaralaštvo animiranog filma – Hrvatska bila među najrazvijenijim zemljama svijeta. Nasljeđe je bogato, a kako bi ti ocijenila današnju domaću scenu? Koji su najveći izazovi?

Istina je da je animacija nekako ostala skriveni biser našeg nasljeđa – i dalje se medij animiranog filma prvenstveno veže za djecu i dječji film pa je ponekad teško prevladati i tu prvu stepenicu u razumijevanju uloge kratkometražnog autorskog animiranog filma „za odrasle“ i njegovog značenja u svijetu zaljubljenika u nezavisnu animaciju. Autorima je iznimna čast nakon mjeseci, pa čak i godina, često samotnog rada animiranja, pokazati svoj film na velikom platnu.

U tom smislu Animafest igra ogromnu ulogu u promociji filmova koji većinom nisu dostupni na streaming platformama ili kino-distribuciji, već žive od „festivala do festivala“. Iznimno smo ponosni što u tom kontekstu hrvatski animatori imaju priliku, kroz Natjecanje hrvatskog filma prikazati čak 22 nova ostvarenja na festivalu, pred domaćom publikom i svojim inozemnim kolegama.

Ali tu priča hrvatske animacije tek počinje, jer smo svjedoci da suvremeni hrvatski autori i autorice prikazuju svoje filmove na međunarodnim festivalima i na njima dobivaju nagrade. Ne bi ih htjela ovim putem posebno izdvajati, već vas pozvati da u subotu pogledate i sami vidite čime hrvatska animacija i dalje osvaja svijet.

Ornela Čop Animafest
  • Svi koji su imali priliku raditi na ovom festivalu, složit će se kako je Animafest jedna posebna filmska obitelj. Što je ono što ti posebno voliš kod njega?

Ono što Animafest, iz perspektive nas koji ga radimo, čini zaista jedinstvenim je njegova atmosfera koja je naprosto zarazna. Privilegija je to posla u kojoj mi svakodnevicu čini svijet animiranog filma i sve začudnosti koje uz njega dolaze, a s kojima je teško naći paralelu u filmskom svijetu. Činjenica je da imamo ogromnu odgovornost čuvati dalje ono što su generacije stvarale prije nas, što nam je vječiti podsjetnik, ali i poticaj da radimo najbolje što možemo u svakom trenutku. Mnogo je tu ljudi prošlo kroz više od pedeset godina postojanja festivala, to su svi oni zaslužni u „studiju i režiji“, koji s mnogo ljubavi i entuzijazma predano rade da svako festivalsko izdanje nadmaši ono prethodno.

Uz produkcijsku filmsku obitelj, i animatori su, reći ću, posebna sorta – iznimno dragi i pažljivi ljudi koji često žive u svojim svjetovima, a kad se ti svi svjetovi nađu na jednom mjestu na Animafestu, predivno je svjedočiti tom summitu uživo. Nekako zaboravimo na sve što ne štima, jer je tih tjedan dana u fokusu proslava animiranog filma i umjetnosti i svega lijepoga što dolazi s time. To je ona čarolija po kojoj je Animafest od svog osnutka 1972. bio poznat i zbog koje mu se mnogi iz godine u godinu vraćaju.

Ornela Čop Animafest
  • Mnogo je sretnih godina iz Animafesta. No, što je pred Animafestom? Što mu ti priželjkuješ?

Ono što mu najviše želim je da u budućnosti ima plodno tlo za daljnje postojanje i razvoj. U deset godina rada na ovom festivalu, shvatila sam koliko iz godine u godinu, bez obzira na infrastrukturne poteškoće, (pa čak i pandemijske godine koje su nas ograničile – ali ne i zaustavile), ne posustaje, već raste i razvija se u svim smjerovima. U tom kontekstu, priželjkujem da nam se čim prije iz obnove vrate naše iznimno važne i drage gradske festivalske lokacije – kino Europa i kino Tuškanac uz koje nas vežu lijepe uspomene i za koje sam sigurna da će ih biti još godinama pred nama.

Festivalu ću uvijek htjeti da uz njega budu entuzijastični ljudi puni ljubavi prema tom poslu i svježim idejama kojim će se za njega brinuti. Želim mu i stalan pritok novih generacija ljubitelja animacije koji će se pridružiti našim dragim, dugogodišnjim gostima i prijateljima u ovoj proslavi animacije koja preuzima Zagreb svake godine na tih tjedan najšarenijih dana u lipnju.

Učitati još
Zatvori