Ana Cvitaš: Razgovor s Rolin Humes

Ana Cvitaš: Razgovor s Rolin Humes

Robert James Hudulin (u nastavku RJ) glazbenik koji je radom u bendu Rolin Humes hrvatsku blues scenu prometnuo u međunarodnim vodama, razgovarao je sa mnom u jednom kultnom sisačkom kafiću, otvarajući time uvid u rad nagrađivanog sastava, upravo na turneji hrvatskim gradovima koja će simbolično 10. lipnja nastaviti svoje putovanje i u Sisku, gradu u kojemu bend trenutno djeluje.

RolinHumes_post 1

Premda ga je Sisak vezao uz opušten životni stil i ljubav, njegov je put do pronalaska članova sastava definirao boravak u Engleskoj te Rijeci. „Potraga za bendom trajala je deset godina. Nakon faksa sam ostao godinu dana u Zagrebu, a onda sam se na dvije godine preselio u Norwich, gdje sam radio u music shopu, a potom i u London.“ Život u engleskom gradiću bio je sve samo ne spor, opisuje RJ, a praksa koju je tamo stekao omogućila mu je da otkrije koliko je daleko spreman ići i posvetiti se upravo tom pozivu. „U Norwichu je bilo super; mogao sam svirati kad god sam htio zahvaljujući bogatoj ponudi open mic i acoustic live večeri… tamo sam prvi put svirao svoje stvari. Svake je večeri bilo događanja. Nevjerojatno, jer riječ je o gradiću koji ima možda sto tisuća stanovnika, no sjajnu ponudu i sadržaje.

RolinHumes_25 post

Tamošnja je publika željna otkrivati nove bendove… ljudima je cilj poslušati novi bend i moći ustvrditi „eh ja sam njih znao prije nego su bili nešto“. No ganjalo me da odem u London, koji pak nije isto što i ostatak Engleske, što sam brzo naučio. Prva dva mjeseca su bila poput kazne; danju rad u kuhinji, navečer svirke. No London me natjerao da se pitam vrijedi li to što radim?“ Očito da, jer povratkom u Hrvatsku, slučajnom glazbenom improvizacijom u Rijeci, RJ je pronašao glazbenike koji su ubrzo činili prvi sastav Rolin Humesa, benda koji će uskoro na svjetskim natjecanjima braniti boje hrvatske blues produkcije.

„U riječkom Tunel klubu na blues i jazz sessionu pronašao sam band. Kliknuli smo u prvoj sekundi. Malo smo jammali i tu večer smo odmah se našli- desilo se da smo istovremeno sva četvorica napravili break u isto vrijeme. (smijeh) To se ne desi baš često ni bendovima koji su uigrani.“ No, trebalo im je neko vrijeme da se upogone pa se tako mijenjao i postav da bi napokon i RJevom rezidencijom u Sisku postali primarno bend tog grada. Tako se zarolala njihova glazbena priča. „Ja sam taj koji piše glazbu i tekst, a zatim zajedno radimo aranžman. Svatko od glazbenika u bendu ima svoj svirački stil; tako da volim da svatko ima svoju slobodu. Premda imamo probe kad pripremamo neko snimanje i novi materijal.“

RJevi pak individualni koraci pronašli su stabilnost edukacijom na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu gdje je studirao saksofon: „želja mi je bila studirati kompoziciju, no na savjet profesora koji su me odgovorili od te ideje preuzeo sam saks. Uglavnom ne funkcioniram dobro kad mi se nešto nameće pod moraš… Nedostajalo bi mi slobode.“ Koju je kasnije pronašao komponirajući za Rolin Humes iza kojih su dva albuma i mnoštvo nagrada s glazbenih natjecanja. „Prošle smo godine samostalno izdali album. Moja je želja bila raditi album svake godine. No snimanje je dosta financijski zahtjevno. Malo tko si može priuštiti studio osim top izvođača. Nasreću, odlazili smo na natjecanja i već na prvom smo pobijedili, a novčana nagrada koju smo pritom dobili nam je omogućila nam je snimanje prvog albuma.“

No na tome nisu stali. „Recenzije na rad su bile pozitivne što nam je omogućilo da od 2014. intenzivnije sviramo. Nakon pobjede na natjecanju u Crnoj Gori snimili smo drugi album. Nakon toga smo pobijedili na Blues Challengeu u Zagrebu što nam je otvorilo vrata za Ameriku gdje smo proveli deset dana pri čemu su nam pomogli i HGU i Ministarstvo kulture. Bilo je to intenzivno iskustvo; svirali smo u pet različitih država na jugu SAD-a. Nažalost nismo bili u financijskoj mogućnosti nastaviti još turneju“ opisuje RJ dodajući kako ih ovo ljeto između ostalog očekuje i turneja u Švedskoj, a bend radi na ostvarenju cilja koji obuhvaća „sviranje na mjestima na kojima nitko ne svira“. Da, glazba je univerzalni jezik koji adaptira istovremenu i kulturu i zabavu te mi se čini kako upravo ovaj glazbeni sastav koji je pjesmom Irene dirnuo mnoge, treba poslušati i prihvatiti nazor kreativnog djelovanja koje nadilazi granice.

RolinHumes_32 post

Rolin Humes trenutno su na turneji po Hrvatskoj, Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj, a sasvim sigurno negdje i u vašoj blizini stoga bi bilo šteta propustiti nastup umjetnika čiji je spontani jam jedne večeri u Rijeci stavio hrvatski blues na svjetsku mapu kvalitetne glazbe.

Učitati još
Zatvori