Ana Begić Tahiri: S jednom od najizraženijih domaćih glumica pričali smo o novim projektima
Ana Begić Tahiri: S jednom od najizraženijih domaćih glumica pričali smo o novim projektima

Ana Begić Tahiri: S jednom od najizraženijih domaćih glumica pričali smo o novim projektima

Kazalište Moruzgva u novu je kazališnu sezonu ušlo s predstavom Tvorničke postavke. Jedna od četiriju uloge povjerena je zagrebačkoj glumici Ani Begić Tahiri, a njezin novi kazališni projekt bio je sjajan povod da se zaputimo na zajedničku kavu. Sastanak smo zakazali u slastičarnici Fine torte, a glumica nas je po dolasku očarala svojom zaraznom energijom.

ana begić tahiri

O Tvorničkim postavkama

Predstava Tvorničke postavke opisana je kao ljubavno-erotsko-glazbeno-politička komedija koja daje odgovor na pitanje gdje je lakše uspjeti ili pasti – Na estradi ili u politici. Nakon premijernog prikazivanja naišla je na sjajan prijem kod publike. “To je opsadno stanje, izuzetno smo sretni i zadovoljni. Osim u Zagrebu, dvije smo predstave odigrali u Splitu, Lora je bila krcata, mjesto se popunilo tako da se vraćamo još dvije odigrati. Interes je velik, a popunjeni smo skoro do 12 mjeseca”, kazala nam je Ana o prvim nastupima.

Kazališni komad, nastao prema tekstu Ivice Ivaniševića i Marine Vujčić, govori o tome kako ljubavna afera može utjecati na brak. Radnja prati dva ljubavna para. Prvi čine ugledni zagrebački znanstvenici zaokupljeni karijerom i dosljedni dubokom uvjerenju kako je seks precijenjen.

Njihov život se dramatično mijenja kada kat iznad njih doseljava dalmatinski estradno-ljubavni par koji će im u život unijeti, najblaže rečeno, dašak neočekivane svježine. “Predstava je to različitosti, o različitom mentalitetu, različitim generacijama i različitim karakterima”, riječi su kojima nam je Ana predstavila novi kazališni hit.

ana begić tahiri

Sasvim drugačija uloga

Redateljsku palicu ove predstave preuzela je cijenjena glumica Ksenija Marinković, dok je Ana Begić Tahiri postala kostimografkinja predstave. Naša sugovornica nam je otkrila kako se ideja o razvoju ženske predstave, u kojoj bi svaka imala određenu dodatnu ulogu, formirala prije dvije godine. U spomenutoj predstavi izvorno nije trebala glumiti, no došlo je do izmjene glumačke postave pa se okušala u dvostrukoj ulozi. “Bio mi je veliki, veliki gušt raditi kostime za tu predstavu”, istaknula je.

Prilikom našeg susreta priznala nam je kako je zbog novog zadatka osjećala tremu. “Zanima me puno stvari, ali iskreno rečeno ne usudim se. Ovo sam se sada usudila i to mi je u početku bilo Yes kostimi, ali kako se bližio trenutak bilo je Ana saberi se, popiši, napravi si vizual, složi si mapu. I onda je samo odjednom trema nastupila, koju dugo, dugo nisam osjetila i koju u pravilu nemam“, kazala je.

Napomenula je i kako smatra da je ovo zapravo bio jedan dobar odmak od toga da se i dogodi glumačka trema jer je bila usmjerena na druge stvari. “Samo sam gledala u njih i provjeravala da li je sve na svojem mjestu. To mi je odagnalo misli sasvim u drugom smjeru i kad se zastor otvorio pomislila sam Isuse, Ana ti moraš glumit sada. Ovo je bio gušt. I oni su zadovoljni, to mi je bilo najvažnije od svega”, dodala je.

ana begić tahiri

Traženo lice na daskama koje život znače

Zahvaljujući svojoj profesiji uspješno je portretirala niz likova različitih zanimanja, no unatoč izletu u kostimografske vode, Ana je u životu isključivo željela biti glumica. Na svom je profesionalnom putu mahom primala podršku, no jedna osoba joj je u početcima karijere bila žestok kritičar. “Bio je to moj profesor iz ZKM-a, bitan čovjek u mom životu. To me jako boljelo u tom trenutku, ali mi je stvorilo i nadu da ću ja tebi sad pokazati. To sam zacrtala. Mislim da moraš probati ako si nešto zacrtaš. Na kraju je on došao meni”, prisjetila se.

Reklo bi se I sve je ostalo povijest…. Ana Begić Tahiri je trenutno jedna od najtraženijih domaćih glumica, a publika je može gledati u nekoliko različitih kazališnih naslova.

Uz Tvorničke postave, glavnu ulogu je ostvarila i u uspješnoj predstavi Kerekesh teatra Ja, trudnica. “Izvorno je to trebala biti monodrama, na koju me Jan nagovarao. Ja volim partnera na sceni, to je igra koja je svaki put drugačija. I nisi sam u toj igri – volim tu igru i volim partnera na sceni. Pola uloge mi da partner, tako da sam inzistirala na tome da ne bude monodrama”, kazala nam je o predstavi s kojom je proputovala cijelu Hrvatsku.

ana begić tahiri
ana begić tahiri

Novi kazališni projekt

Od završetka Akademije dramskih umjetnosti Ana je istaknuta članica drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prvakinju drame u matičnom ćemo kazalištu uskoro moći gledati i u novom projektu, predstavi Plodna voda, čija nas premijera očekuje u prosincu ove godine. Do tada je publika može gledati u reprizi još jedne hit predstavi nacionalne kazališne kuće – Genijalna prijateljica. “Volim našu predstavu,  veliki je hit, lijepo smo ju radili, svi su fenomenalni i drago mi je što ju ljudi baš vole”, priznala nam je.

U predstavi temeljenoj na istoimenom romanu Elene Ferrante kazališne daske dijeli s kolegicom Ivom Jerković, uz koju se također pojavljuje i u Tvorničkim postavkama. Supruga je istoj predstavi odigrao Amar Bukvić, s kojim je svojevremeno bila dio postave serije Bibin svijet. “Osim što smo si privatno dobri, tu smo se prvi put sreli nakon Bibinog svijeta. Snimali smo zajedno, ali nismo se sreli na setu. Prvi puta smo nakon 15 godina podijelili kazališne daske“, još je jedna od zanimljivosti koju je glumica podijelila s nama.

ana begić tahiri

O ulozi koja je ušla u pop kulturu

Kada smo se dotaknuli spomenute serije zanimalo nas je kako doživljava podatak da je Bibin svijet postao svojevremeni pop-kulturni fenomen i dio televizijske antologije. “Drago mi je da, ali i danas mi je nevjerojatno da je to u svoje vrijeme bila najgledanija serija, gledanija čak i od Dnevnika. To je bilo davno, znam da će me vezati cijeli život za to, ali iskreno za mene je to bilo u prošlom životu“, istaknula je.

Uloga britke blagajnice Biserke Fruk, za širu javnost ju je lansirala u glumačke zvijezde. No, sa sobom je donijela i određene negativne strane. “Nakon Bibinog svijeta na televiziju nisam stala skoro deset godina jer sam bila preisprana na taj način. Povezivalo me se samo s tom ulogom i ja sam silno željela to razbiti s nečim. To su i plusevi i minusi toga”, priznala je Ana.

ana begić tahiri

Novi izlet na male ekrane

Ipak, otkrila nam je kako postoji mogućnost da je uskoro ponovno vidimo na malim ekranima. Nakon vrlo uspješne prve sezone, u tijeku su pregovori za realizaciju nastavka serijala Dnevnik malog Perice. Do tada su njezini poslovni ciljevi usmjereni prvenstveno na kazalište.

“Davno je Nina Violić rekla Svima nam je film hobi, osim Ivi Gregureviću. Sretna sam kada me se sjeti za film i seriju, ali ja svoju plaću dobivam u kazalištu.  I apsolutno ne žalim, volim svoje kazalište“, napomenula je.

ana begić tahiri

Sve što je trebalo – stiglo je

Iza nje su brojni glumački projekti, no  nas je zanimalo postoji li skrivena glumačka želja koju bi voljela ostvariti. Ona nam je na to spremno odgovorila: “Davno sam rekla da ću si to maknuti. Sve što mi treba doći u životu, mi dođe. Sve što me treba zaobići me zaobiđe. Masu puta sam si nešto poželjela i nije me dočekalo. Onda sam s godinama shvatila bolje da nije. Ono što mi stoji, kao negdje u glavi da bi možda jedna želja bila jest da se vratim ulozi Marte iz predstave Tko se boji Virginie Wolf?. S njom sam diplomirala kao klinka, znam da je bio dobar ispit, ali voljela bih da mi se vrati u originalnim godinama, kada dođem do njih.”

ana begić tahiri

Tajna uspjeha – Probaj!

Ponukani činjenicom da je iza nje (a svakako se nadamo i ispred nje) uspješna karijera, zanimalo nas je kako Ana procjenjuje tajnu svog uspjeha. “Da sam imala sreću, da – imala sam sreću. Da su me neke stvari koštale jer znam biti tvrdoglava i ponosna – jesu. Ali to je sve proces i dio puta. Učiš na svojim greškama. Nije da sam se nešto specijalno promijenila kroz godine, sazrijevaš naravno, ali nikada nisam bila negativno ljubomorna ili zavidna. Ne mislim da mi nešto pripada jer si to tako zamislim u glavi, ali imam karakter. Prijatelje koje sam imala na početku imam i dan danas, to mi je najdraži dio”, istaknula je.

Priznala nam je i kako smatra da ju je u životu dočekalo sve ono što ju je trebalo dočekati. U životu se uspješno vodi krilaticom probaj, jer “ako se i ne dogodi nešto što si ti sebi zamislio, dogodit će se na drugom polju di ćeš uvidjeti da te i prethodni neuspjeh nečem naučio”. Za kraj je napomenula kako smatra da za ničime ne treba žaliti jer sve to u konačnici može odvesti na neki novi, za tebe bolji put.

Zahvaljujemo Fine torte na ustupljenoj lokaciji. 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori