Ako ste voljeli Handmaid’s Tale, Alias Grace je serija koju ćete željeti gledati

Ako ste voljeli Handmaid’s Tale, Alias Grace je serija koju ćete željeti gledati

Alias Grace

Jeste li već pogledali seriju Alias Grace?

Početkom studenog (točnije 3. u mjesecu) Netflix nas je iznenadio s još jednom genijalnom TV serijom, ovog puta s mini serijom od svega šest epizoda pod naslovom Alias Grace. Serija se temelji prema istinitoj priči o Grace Marks. Grace Marks bila je služavka i emigrantkinja iz Irske koja je završila u zatvoru 1843. godine zbog, najvjerojatnije lažne optužbe, za umorstvo svojeg poslodavca Thomasa Kinneara. Grace je tvrdila da se ne sjeća umorstva, no činjenice i dokazi koji su predočeni nikako joj ne idu u korist. Cijelo desetljeće nakon tog događaja dr. Simon Jordan pokušava joj pomoći prisjetiti se.

To je radnja u kratko, no serija je mnogo, mnogo više. Ne radi se o prosječnom krimiću. Naravno u prilog tomu govori i činjenica da je serija snimljena prema istoimenom romanu Margaret Atwood, koja također potpisuje roman Sluškinjinu priču (Handmaid’s Tale) prema kojem je snimljena istoimena serija koja je uzburkala javnost ovog ljeta. Ovaj zločin ostao je misterij do dana današnjeg i genijalna Margaret Atwood pretvorila je priču oko ubojstva i Grace Marks u genijalan, napeti roman.

Alias Grace 7

Alias Grace 5

Nova serija s potpisom Margaret Atwood

Margaret Atwood ne istražuje umorstvo u svome djelu, nju ne zanima istina, ona se bavi ulogom žene u viktorijanskom dobu, život u patrijarhalnom društvu i kako su ga preživjele. tridesetogodišnja kanadska glumica Sarah Gadon utjelovila je Grace Marks na autentičan način. Uz mjesece priprema viktorijanskom načinu života i učenju irskog govora Gordon je ostvarila impresivnu ulogu i jednu od najsnažnijih TV nastupa godine.

Serija donosi odličnu, napetu radnju u šest epizoda što nam se čini toliko dobrim omjerom napetosti kroz broj epizoda da je naprosto idealan format gledanja. Progutat ćete ju u jednom dahu gledanja. Do kraja serije gledat ćete krivu Grace, nevinu Grace i neutralnu Grace. Nećete moći dokučiti što se zapravo zbilo, no to do samoga kraja nije niti bitno. Ta napetost i misterij koji je Sarah Gordon stvorila oko svog lika skoro je opipljiva. Osvojit će vas, skoro kao prava osoba, ona od krvi i mesa, kao prava Grace Marks, samo stopedeset godina kasnije.

Naravno, uz genijalnu Sarah Gordon serija donosi odlične izvedbe Edwarda Holcrofta kao dr. Simona Jordana, Rebecce Liddiard kao Mary Whitney, Zachary Levi kao Jeremiah Pontelli, Kerr Logan kao James McDermott, David Cronenberg kao Reverend Verringer, Paul Gross kao Thomas Kinnear te naposljetku Anna Paquin kao Nancy Montgomery. Uz ovako dobru postavu, scenarij spotpisom autorice originalne knjige te po režiserskom palicom Mary Harron, ova serija garantirano podiže kriterije u mistery žanru.

Alias Grace 6

Alias Grace 4

Alias Grace 3

Alias Grace 2

Foto: Alias Grace

Učitati još
Zatvori