Vječni ljetni hit: ‘Afrika’ Dine Dvornika

Vječni ljetni hit:
‘Afrika’ Dine Dvornika

dino

‘Afrika’

Dino Dvornik je uveo funk, no i elektronsku glazbu na velika vrata u Hrvatsku. Početkom 1990-ih prvo je domaću glazbu uveo u diskoteke, da bi nekoliko godina kasnije napravio još jednu revolucionarnu stvar. Sredinom 90-ih, točnije 1995. godine snimio je snimio maxi singl ‘Afrika’ na kojemu se nalaze dvije skladbe ‘Afrika’ i ‘Žigolo’. Za skladbe je potrošio preko 200 sati rada u studiju. Prvenstveno je Afrike bila zamišljena kao instrumental, nije trebala imati tekst. No, na nagovor svoje izdavačke kuće, Croatia Recordsa, Dino je snimio i verziju s tekstom. Taj potez je ispao – pun pogodak!

Ovaj maxi singl je instantno po objavljivanju potisnuo ostalu domaću glazbu te je Dino s njime nametnuo novu produkciju, a i ritam na sceni. ‘Afrika’ je bio najprodavaniji album te je proglašen maksi singlom godine. Spot ‘Afrika’ je prvi hrvatski virtual reality spot. Sve medijske kuće, televizijske ili radijske tada su puštale pjesmu i videospot ‘Afrika’. Dino Dvornik 1996. godine za skladbu ‘Afrika’ osvaja Porina u kategoriji hita godine i za najbolji aranžman. ‘Afrike’ je bila nominirana i u kategorijama za najbolju produkciju i najbolji videospot.

AJ CHA

Ova pjesma, vječni hit, napravila je nemjerljiv utjecaj na glazbenoj sceni Hrvatsku. Svu magiju i čar stvaralaštva Dine Dvornika moći ćete doživjeti i ove godine na AJ CHA festivalu u Splitu. Preostalo je još samo mjesec dana do početka najiščekivanijeg Splitskog festivala u spomen Dina Dvornika. Funky, Soul i Groove glazba od 18. do 20. kolovoza zavladat će najpoznatijom hrvatskom plažom i ljetnim kinom Bačvice, a rasplesano će biti na rivi i Starom Hajdukovom. Od ovog tjedna u prodaju su puštene i early bird ulaznice za koncerte po povoljnim cijenama koje je moguće kupiti u Entrio sustavu. Cilj festivala je objediniti Dinovo stvaralaštvo i oživiti energiju koju je neiscrpno prenosio svojim voljenim gradom.

AjCha line-up sareni preview

AjCha line-up

Učitati još
Zatvori