Adam Driver – najljepši ružni muškarac na svijetu

Adam Driver – najljepši
ružni muškarac na svijetu

Adam Driver

Adam Driver i Jemima Kirke u seriji Girls

ADAM DRIVER ILI KADA OSOBNOST TRIJUMFIRA NAD FIZIONOMIJOM

“Moja je pojava rebus, imam to ogromno lice… ni sam ne shvaćam. Mislim, čitajući scenarij za seriju Girls, rekao sam si, uloga ‘zgodnog drvodjelca’ zasigurno ide nekome drugome. Zgodnom tipu, ne meni. Znate, potpuno sam van opasnosti od dobivanja glavne muške uloge.”

Tim će vam se riječima opisati ovaj neodoljivo skroman američki glumac, kojeg ste, ako nigdje drugdje, opazili u ulozi zlikovca Kyla Rena u Star Warsu. To ogromno lice, nezgrapan nos, uši gotovo u funkciji krila. Na prvi pogled, ne doima se kao nekakav arbiter elegantiarum. Da je, kojim slučajem, pohađao moju osnovnu školu, naslušao bi se R. Kellyjevog hita I Believe I Can Fly ili ponekog komada iz Dumbovog soundtracka. Pa ipak, od trenutka kada ga je Lena Dunham dovukla na ekran mog laptopa ljude više ne dijelim po spolu, nacionalnosti, političkim uvjerenjima. Dijelim ih na one koji bi spavali s Driverom i one koji još nisu pogledali Jarmuschev Paterson.

Adam Driver

Adam Driver i Lena Dunham u seriji Girls

DINAMIKA PADANJA NA DRIVEROV ŠARM U TRI KORAKA

Adam Driver nipošto nije lice koje vidiš na plakatu i automatski ga, bez imalo razmišljanja ocijeniš lijepim. Adam Driver je lice koje ti pokaže prijateljica koja je već odgledala svih šest sezona serije Girls, potom je downloadala Costanzov Hungry Hearts, nije joj promakao ni Baumbachov While We Were Young, a svoju ljubav za Drivera zapečatila je Jarmuschovim Patersonom u kojem naš junak igra ni manje ni više nego vozača autobusa, vozača s književnim ambicijama, jer Driverov lik na velikom platnu nipošto ne dozvoljava lišenost one dublje dimenzije. Njegov fizički izgled odiše nečim odviše tajanstvenim da bi mu se dodijelila uloga ‘prosječnog Joea’.

Adam Driver

Adam Driver u filmu Paterson

Kada ga, po prvi put, ugledaš na ekranu prijateljičinog mobitela zapitaš se nije li je strefio manji moždani, izraziš svoje neslaganje s njenim estetskim sklonostima, promijeniš temu i trenutno zaboraviš na ono biće čudna izgleda koje si maloprije vidjela. Potom odlaziš kući i, iz nekog, tebi nepoznatog razloga, pogledaš jednu epizodu Dunhamičinih Djevojaka. U tom trenutku Klub zanesenih štovateljica Adama Drivera već ti je izradio člansku iskaznicu.

Nekoliko dana poslije nazivaš onu istu prijateljicu čijem si se čudnom ukusu narugala i pričaš joj o tome kako se Alba Rohrwacher u filmu zaista ponijela kao prava kučka prema Driveru koji je igrao brižnog oca ili kako Patersonova djevojka uopće ne cijeni ono što ima. Ukratko, Driver ti se svojim tihim šarmom zavukao pod kožu pa preko noći i za tebe postao sinonim iskonske muške ljepote.

Adam Driver

Adam Driver i Golshifteh Farahani u filmu Paterson

ELEGANCIJA KOJA HIPNOTIZIRA

Jednostavnost je stil, mnogi će se složiti, a ona se u Driverom odijevanju nameće kao svojevrsno pravilo. Basic komadi, dobar traper, tu i tamo koji upečatljiv kardigan, rijetko ćete ga ugledati u više od tri boje. Njegovo krupno, nezgrapno tijelo uvijek odiše elegancijom, na tragu Gainsbourga koji je svoja rahitična prsa plasirao u zvijezde upravo onim besprijekornim bezvremenskim kombinacijama.

Driver je jedan od onih čiji vas modni izričaj ostavlja bez daha, a novinari teško pronalaze riječi i izraze kojima bi opisali njegovu sve samo ne uobičajenu pojavu. Maločas sam ga usporedila s jednako očaravajućim francuskim bardom, pjevačem čija je pojava uvijek izaziva podijeljena mišljenja, ali nije tek estetika posrijedi. Oni koji su, pored njegova slabašnog torza, upoznati i sa Sergeovim djelom sjetit će se njegove Laide, Jolie Laide, pjesme o ružnoj, lijepo ružnoj djevojci, pjesme čiji je naslov postao uvriježeni izraz za žene nekonvencionalne ljepote, poput Tilde Swinton ili kćerke mu Charlotte Gainsbourg.

Adam Driver

Adam Driver u filmu Tracks

Vjerujem da će se kroz nekoliko godina, sve glumce čija ljepota izlazi iz uvriježenih kanona uspoređivati upravo s Driverom te da će njegovo ime vrlo brzo postati muški ekvivalent onog Gainsbourgova izraza. Jedan je poznati autor jednom rekao da su lijepe žene za muškarce bez mašte. Uvjerenja sam da je i obrnuto istina, krajnje je vrijeme da klasičnu mušku ljepotu prepustimo ženama koje ne resi mašta, a za sve ostale: tu je Adam Driver – najljepši među ružnima.

Adam Driver

Adam Driver i Naomi Watts u filmu While We’re Young

Tekst: Paula Jurišić

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori