Što nas sve čeka na 64. Pula Film Festivalu?

Što nas sve čeka na 64. Pula
Film Festivalu?

pula film festival 4

Predstavljanje Pula Film Festivala

Danas je u Lunas baru Hotela Histria održana konferencija za medije Pulskog filmskog festivala na kojoj je predstavljen poseban popratni sadržaj ovogodišnjeg programa. Ravnateljica Festivala Gordana Restović govorila je o programu Pula PROfessional, glazbenom programu i izložbama te novitetima poput Pula Food Festivala i atraktivne filmske lokacije: Kino uz more – plaža Ambrela.

Ravnateljica festivala pozdravila je i glavnog izvršnog direktora Arena Hospitality Group d.o.o. gospodina Reli Slonima koji je kazao – ‘Pruzit ćemo najveću moguću potporu i obzirom da sam posjetio mnogobrojne filmske festivale slobodan san kazati da se radi o posebnom doživljaju i najvećoj manifestaciji u turističkoj sezoni.’

Organizacija Festivala

‘U ime Javne Ustanove Pula Film Festival izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu pozdraviti sve prisutne i zahvaliti što ste se odazvali na ovu posljednju, najvažniju konferenciju za medije, na kojoj vas želimo upoznati s popratnim sadržajem Festivala. U pripremi 64. Pule svoju veliku potporu dali su i partneri i sponzori iz sektora gospodarstva, koji su tako utjecali da se Festival i dalje uspješno razvija u manifestaciju zavidnih razmjera. Stoga mi je posebno drago što mogu zahvaliti i pozdraviti domaćine koji su nam ustupili ovaj prekrasni prostor i odigrali neprocjenjivu ulogu u organizaciji ovog susreta: Arena Hospitality Group d.o.o, direktora regionalnog centra Istre Zagrebačke banke Valtera Šarića, zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka, direktoricu Turističke zajednice grada Pule Sanju Cinkopan Korotaj i u ime Pula Food Festivala Lanu Klingor Mihić.

Programska ponuda Festivala sama je po sebi organizacijski velik izazov jer se radi o manifestaciji na otvorenom koja nastoji uspješno ponuditi umjetnost i tradiciju. U tom kontekstu mogu reći da smo programima postigli zavidnu kvalitetu i atraktivnost.’ – istaknula je Gordana Restović.

‘Zbilja mi je drago što nas i ove godine očekuje iznimno bogat program 64. izdanja Pula Film Festivala. Festival je danas s punim pravom najposjećenija manifestacija u Hrvatskoj i vjerujem da će brojna publika i uživati u najljepšem kinu pod zvijezdama’ – kazao je Robert Cvek.

pula film festival 1

Bogati sadržaj

I ove godine Pula PROfessional predstavlja program ispunjen predavanjima, panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizualne industrije. Također tu je i program Mladih filmofila – koji okuplja 9 filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom uvaženog kritičara Tomislava Kurelca i dodjeljuju Nagradu mladih filmofila. Tema Pula PROfessional programa jest Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma. Mario Gigović izbornik je cijelog programa Pula PROfessional 2017. Program se održava od 17. do 20. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori i na Giardinima.

Gosti Festivala

U sklopu predavanja održat će se četiri nastupa. Popularne teme i motivi u europskim studentskim filmovima – U goste nam dolazi Bert Beyens, predsjednik GEECT-a, koji će iznijeti svoja razmišljanja i viđenje tema i motiva koji su popularni u recentnim europskim studentskim filmovima. Strategije plasmana filma “Zvizdan” u zemlji i inozemstvu: Studija slučaja – “Zvizdan” Dalibora Matanića film je koji je imao izuzetan festivalski put, izrazitu vidljivost i značajnu međunarodnu prodaju. Na primjeru tog filma pokazat će se koliko je tome pridonijela strategija plasmana, koliko stručna pomoć, a koliko sreća. Predavačica je Ankica Jurić Tilić, producentica iz hrvatske produkcijske kuće Kinorama.

Filmski plakat i ostalih stotinjak stvari – Na primjerima dvadesetak dugometražnih igranih filmova čiji smo dizajn radili prezentirat ćemo što se u kojoj fazi filmske promocije dizajnira i zašto je važno imati sustavnu i kontinuiranu vizualnu promociju. Predavači su Marko Šesnić i Goran Turković, grafički dizajneri iz studija Šesnić&Turković (Hrvatska). Uloga međunarodne suradnja i festivala u promociji i distribuciji filma – Pulski filmski festival ugostit će Jelku Stergel, šeficu međunarodnih odnosa i direktoricu Festivala slovenskog filma, koja će na temelju dugogodišnjeg iskustva i vlastite ekspertize podijeliti razmišljanja i savjete o ulozi međunarodne suradnje i festivala u promociji i distribuciji nezavisnog europskog filma.

pula film festival 3

Rasprave i okrugli stolovi

U panel-raspravi s temom Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma: iskustva i izazovi sudjeluju Barbora Ligasova (Češki filmski centar, Češka), Dalibor Matanić (redatelj, Hrvatska), Igor Saračević (urednik MAXTV videoteke, HT, Hrvatska), Sandra Perović (urednica, RTS, Srbija), Anđela Petković (voditeljica marketinga i festivalska koordinatorica, Dexin Film, Srbija), Barbara Jukopila (producentica, U svom filmu, Hrvatska), dok je moderator Boško Picula.

Okrugli stol i Televizija kao medij umjetnika: Predstavljanje projekta Nove kolekcije – sudjeluju Branka Benčić, Vladislav Knežević, Tomislav Pulić; moderira Vlatka Kolarović. Izbor iz Novih kolekcija prikazuje se u okviru popratnog programa Pulskog filmskog festivala – Cinemaniac > Misliti film, izložbe Video televizija anticipacija, u MMC Luka.

Promocija knjige

Promocije knjiga ove godine ugostit će se niz važnih filmskih autora i teoretičara filma. Bit će predstavljene dvije nove knjige od velikog značaja za hrvatsku i europsku filmsku zajednicu. Prva od njih je monografija Nikole Tanhofera, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora. Druga je nova knjiga Nikše Sviličića Programiranje igranog filma 2, nastavak prvog izdanja koji je svojim pristupom zaintrigirao filmsku javnost. Što i ne čudi, s obzirom na to da Sviličić nastoji dati znanstveni odgovor na pitanje kako napraviti filmski hit.

pula film festival 5

Izložbe

Festival će ove godine obuhvatiti pet tematskih izložba na različitim lokacijama. Tako će u SKUC-u 13. 7. u 21 sati biti predstavljena izložba “PURPUR I TIRKIZ – Umetnost slike”, autora Predraga Peđe Miloševića; u Galeriji Makina 14. 7. u 21 sati izložba fotografija Jelene Vukotić “Ghosts of New York”; MMC Luka 16. 7. u 20 sati ugošćuje Cinemaniac: Video Televizija Anticipacija * Nove kolekcije * Desktop Cinema; u Kinu Valli 18. 7. u 20 sati moći će se pogledati “Filmski plakati srednje škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula”; te u MSUI 21. 7. u 20 sati izložba Zlatka Kopljara “Prazno/Empty”. Glazbeni program sadrži ukupno 16 nastupa, od kojih će publika moći uživati u njih čak 8. Od 15. do 22. srpnja u Circolu s početkom u 23 i 30 sati nastupit će DJ INNACA, Pavel, Abop, DJ Marino, Sara Renar, Pips, Chips & Videoclips, Bang Bang te u organizaciji TV Istre Disco Night Powered.

Suveniri

Ovogodišnje suvenire obilježit će različita ponuda zanimljivih proizvoda, među ostalim i prirodna ulja najtraženijih mirisa. Lepeze, marame, šalice, blokovi/notesi, kemijske olovke, torbe, majice, NASHE kruti parfemi, ulja za tijelo i kruti šamponi dostupni su suveniri. Moći će se kupiti od 8. do 22. srpnja na info punktu Na Giardinima te u Kinu Valli.

pula film fetsival 2

Pula food festival

U Titovom parku, od 15. do 22. 7. 2017, održat će se velika gastro manifestacija Pula food festival powered by Pan. Taj jedinstveni projekt predstavljanja ulične hrane održava se u sklopu Croatia food festivala. On se održava drugu godinu i kojem je cilj predstaviti najbolje od street food ponude. Pula food festival powered by Pan svim ljubiteljima filma ponudit će slasne zalogaje i odabrana pića po izrazito pristupačnim cijenama. Slasni zalogaji su najbolji izbor za pauze između filmova.

Sve informacije o festivalu, rasporedu projekcija i dodatnom popratnom sadržaju fetsivala možete saznati na pulafilmfestival.hr i na službenoj Facebook stranici.

Foto: Pula Film Festival

Učitati još
Zatvori