Bliži se početak još jednog festivala svjetla u Puli

Bliži se početak još jednog
festivala svjetla u Puli

Visualia Festival

Bliži se Visualia Festival – najveći festival svjetla u Hrvatskoj, koji se ove godine održava od 21. do 23. rujna u Puli. Festivalske pripreme u punom su zamahu, a osim najboljih produkcija iz prethodnih godina, vjerne će posjetitelje peto izdanje Festivala dočekati i nizom noviteta. Svjetlosne instalacije predstavit će domaći autori te umjetnici iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije.

Visualia Festival

Uz impresivne nastupe u Puli već popularnih Britanaca – dinamičnih bubnjara Spark! Led Drummers te dvojca Lords of Lightning, na ovogodišnjem Visualia Festivalu predstavit će se i najnovije svjetlosne instalacije Point of View umjetnika Marka Bolkovića i kolektiva Visualia Group, dok će pulsku premijeru imati posebno atraktivan svjetlosni paviljon Twisted Deana Skire, svjetski priznatog i nagrađivanog dizajnera svjetla iz Pule. Ovogodišnja je novost i noćna atletska utrka Pulska Xica čija će trasa spojiti sve svjetlosne punktove u gradu te tako i simbolično zatvoriti najnovije izdanje Visualia Festivala.

Mapping Night

Drugu festivalsku večer, u petak, 22. rujna, obilježit će presjek svih većih 2D i 3D mapping projekcija s dosadašnjih festivala, u programu nazvanom Mapping Night. Podsjetimo, prvo javno projiciranje videomappinga u Puli upriličeno je 20. ožujka 2013. kao najava prvog izdanja Visualia Festivala koji je održan u kolovozu iste godine. Mapping kao novija umjetnička forma oslanja se na razvoj novih tehnologija koje omogućavaju projiciranje na gotovo svakoj površini, predmetu pa i čovjeku. Cilj je statične površine pretvoriti u interaktivan, iskrivljeni 3D display i projiciranjem složenih 3D struktura, boja, objekata, animacija i glazbe postići efekt koji će utjecati na percepciju i doživljaj gledatelja. Da bi se to postiglo potreban je poseban, skup softver, a kvalitetnije i konceptualne projekcije iziskuju i do četiri mjeseca svakodnevnog maštovitog rada.

Visualia Festival

Najbolje 2D i 3D projekcije prošlih godina

Organizatori su se stoga odlučili ove godine ponoviti najatraktivnije 2D i 3D mapping projekcije domaćih umjetnika i 3D dizajnera. Tako će pročelje zgrade katastra na pulskom Forumu ponovno oživjeti uz radove 3D Mapping Forum i Phaneron 11 umjetnika Jeana Samboleca, humornu animaciju D-Stroy i Mappingtoon nagrađivanog Saše Đuračića – Undertoona te atraktivni mapping Multiverse, zaljubljenika u specijalne efekte i 3D animatora Nenada Kraljića. Osim Foruma, mapping će oživjeti i zvonik pulske katedrale na Trgu sv. Tome na kojem će se projicirati Traveller 13, rad umjetnika Jeana Samboleca i Anie Ladavac.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Više na Facebook (https://www.facebook.com/VisualiaFestival/) i službenim stranicama (http://www.pulainfo.hr/hr/).

Učitati još
Zatvori