Sam svoj majstor – najbolji grooming savjeti za muškarce

Ako je vjerovati razgovorima koje smo u posljednje vrijeme vodili s članovima obitelji, prijateljima i poznanicima, muškarcima je ova izolacija po pitanju uobičajene njege i rutine šišanja/brijanja pala možda i teže nego ženama. Mnogi od njih pitali su se kako će bez svog omiljenog frizera, brijača, pa čak i kozmetičara, a na račun toga nastale su i brojne sjajne šale s fotografijama muških frizura prije i nakon karantene.

Oni dosjetljivi i snalažljivi, odlučili su svoju kupaonicu pretvoriti u mali kućni salon i snašli se u situaciji kada im njihovi pouzdani eksperti za kosu, bradu, brkove i neželjene dlačice više nisu bili udaljeni samo jedan telefonski poziv kao i obično.

Koji su najbolji grooming savjeti iz iskustva muškaraca u izolaciji posljednjih tjedana, otkrivamo u nastavku.

Postanite sam svoj majstor kada je riječ o frizuri

Vaš frizer ne bi bio oduševljen da uzmete škare u ruke i samoinicijativno izvedete neku ‘magiju’ koju će poslije trebati mjesecima popravljati, no vrlo je lako moguće da vas već smeta dulja kosa, pogotovo na području vrata i oko uha. Neki su ovaj problem riješili tako što su uzeli mašinicu u ruke i ošišali se ‘na nulu’. Vi ne morate, no za kontrolirane rezultate svoje nove frizure svakako će vam dobro doći pouzdan aparat za šišanje, koji će vam također pomoći regulirati količinu kose s kojom ste se spremni pozdraviti.

Philips aparat za šišanje ima specijalnu postavku za duljinu na koju se šišate, a koju odabirete ugrađenim kotačićem. Nakon što ste ju odabrali, pripremite ručno ogledalo, kako biste mogli vidjeti stražnju stranu glave kada stanete leđima ispred velikoh ogledala.

Aparat za šišanje najprije postavite na najveću duljinu i započnite šišanje polaganim potezima prema gore straga na vratu. Kada uvježbate taj pokret, postavite aparat na željenu duljinu i nekoliko puta prijeđite preko istog mjesta kako biste uklonili svu kosu. Ako ste počeli gubiti kosu, temeljitim šišanjem postići ćete izgled koji će vam vratiti samopouzdanje. Možete postići i oštrinu sasvim kratke kose tako da straga započnete kratko pa svaki potez završavate prema gore, a kosu ostavite duljom sprijeda i na vrhu. Završite kraćenjem zalizaka i podrezivanjem kose na vratu.

Podrežite bradu i budite zadovoljni rezultatima

Nakon kose, vjerujemo, vrijeme je za bradu. Ako ste bradonja i ponosni ste na to koliko ste vremena i truda uložili u njen rast i oblikovanje, o nekim zbilja odličnim savjetima za njegu pisali smo vam ovdje. Neovisno o njenoj duljini, imate li jednodnevnu bradicu ili punu, gustu i dugačku bradu, podrezivanje je nešto što je svima zajedničko.

Ukras vašeg lica najbolje će izgledati ako mu omogućite ravnomjernu duljinu, odgovarajuću liniju na vratu, obrazima, uz brkove i usne. A za one koji ne vole bradu, već čisto i glatko lice bez dlaka, najbolje je koristiti aparat s rotacijskom tehnologijom.

Kako urediti i podrezati bradu kod kuće, donosimo u nastavku:

1. Sveobuhvatno podrezivanje

Operite i osušite bradu. Na trimeru odaberite najdulju opciju nastavka i podrežite cijelu bradu. Krećite se suprotno od smjera rasta dlačica kako biste uklonili prekomjerni izrast. Ponavljajte radnju s kraćim opcijama nastavka sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

2. Definirajte liniju na vratu

Za savršenu liniju brade na vratu stavite prst vodoravno točno iznad Adamove jabučice i podrežite okomitu traku ispod ove linije. Ispod linije čeljusti nastavite prema van na jednu stranu, vratite se na sredinu pa krenite na drugu stranu. Ako koristite Philips Beard Trimmer 9000, laser će vam točno pokazati gdje trebate podrezivati. (Ovaj korak smijete preskočiti samo ako imate sasvim kratku bradu.)

3. Odaberite liniju brade na obrazima

Ako ste zadovoljni s prirodnom linijom brade na obrazima, ostavite sve kako je. Za oštriji izgled odaberite ravnu ili blago zakrivljenu liniju do dna zalizaka. Što je linija brade na obrazima niže, lice će djelovati izduženije.

4. Uredite brkove

Brkove možete podrezati na istu duljinu kao i bradu ili ih ostaviti nešto duljima kako bi se isticali. Za finu urednu liniju oko usana zatvorite usta i nasmijte se. Uredite brkove i podrežite donji dio (bez češlja za podrezivanje) kako biste napravili 1 mm čistine iznad usana (opcija).

Investirajte u trimer koji ima sposobnost multitaskanja

Multifunkcionalni trimer s čak nekoliko različitih namjena, uređaj je koji će svaku mušku rutinu učiniti bitno jednostavnijom i lakšom, te je zato posebno tražen u ovo vrijeme izolacije.

Philips ima čak nekoliko sjajnih višefunkcionalnih podrezivača, koji ne samo da će podrezati višak kose ondje gdje vam ona smeta (na vratu i oko uha), već će vam pomoći i urediti bradu, obrve, skratiti dlačice u nosu i ušima, na prsima i po tijelu. Ovi trimeri sa sposobnošću multitaskanja dolaze u rasponu od 6 do čak 18 različitih funkcija, za rješavanje dlačica na tijelu od glave do pete, a budući da su potpuno vodootporni, praktično se mogu koristiti pod tušem i lako čistiti.

Foto: Philips

2