Journal Man: Sve što morate znati o njezi tjemena nakon što se ošišate na ćelavo

Journal Man: Sve što morate znati o njezi tjemena nakon što se ošišate na ćelavo

Ako ste se odlučili pridružiti klubu ćelavaca imajte na umu da ćete svojoj svakodnevici morati dodati nekoliko jednostavnih koraka za njegu kože glave kako biste spriječili neke potencijalno neugodne pojave s kojima se možda prije niste susreli. Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti je da izloženo tjeme može izgledati prilično sjajno, doslovno sjajno, i to je potpuno normalno. Kad koža na tjemenu bude izloženija, može djelovati sjajnije jer je to područje koje možda nikada nije bilo izloženo suncu, kao ni vanjskim stresorima. Drugim riječima, vaše tjeme nije doživjelo isti stupanj oštećenja od sunca, zagađenja i negativnih utjecaja okoliša kao ostatak vaše kože, a cilj bi trebao biti da upravo tako i ostane.

Savjet #1

Svaki put kad obrijete glavu, važno je da odmah nakon toga slijedite odgovarajuće korake za njegu. Stručnjaci preporučuju osvježavanje kože hladnim ručnikom i nanošenje umirujuće hidratantne kreme ili ulja jojobe za smirivanje i regeneriranje svježe obrijanog tjemena. Ako ste obrijali glavu prvi put u životu ili ste skloni iritaciji, gel od aloe vere također čini čuda kako bi smirio i spriječio iritacije i ozljede uzrokovane britvicom te promicao cjelokupno zdravlje kože.

Savjet #2

Što se tiče održavanja, stručnjaci predlažu da se prema vlasištu odnosite kao prema ostatku kože. Uostalom, vaše tjeme je isto koža! To znači da ćete htjeti elemente svoje rutine za njegu lica proširiti i na tjeme. Što, u najmanju ruku, uključuje pranje s malom količinom šampona jer se i na ćelavoj glavi još uvijek mogu nakupiti ulja i prljavština. Uz to, važno je svakodnevno nanošenje hidratantne kreme za održavanje kože hidratiziranom.

Savjet #3

Rutinu njege uvijek završite s kremom sa zaštitnim faktorom. Vjerojatno nitko nikada nije dovoljno cijenio to koliko kosa ima važnu zaštitnu ulogu te štiti tjeme od opeklina od sunca. Opeklina vlasišta je sama po sebi dosta neugodna, a stalno izlaganje ćelave glave UVA i UVB zrakama koje oštećuju kožu može dovesti do istih znakova starenja tjemena kao i lica, uključujući hiperpigmentaciju, iritaciju i gubitak čvrstoće. Budući da vam nanošenje SPF-a na glavu vjerojatno nije instinktivno, vrijedi staviti podsjetnik u obliku post-ita na ogledalu u kupaonici jer je to uistinu vrlo važno.

Savjet #4

Počastite se njegujućom maskom za lice i obavezno ju razmažite i po tjemenu kako biste mu pružili zasluženu dozu okrijepljenja. Uz to, redovito masiranje tjeme i obavite piling s vremena na vrijeme. To će kožu vlasišta održati zategnutom i pružiti joj zdrav sjaj.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori