Tomislav Buza: Sve što trebate znati o pravilnoj njezi i održavanju brade

Tomislav Buza: Sve što trebate znati o
pravilnoj njezi i održavanju brade

O ovoj sam temi dosta pisao, a što mi je nedavno potvrdio i rezultat Google, no ipak još uvijek ima ljudi, mladih bradonja, koji nisu sigurni kako pravilno održavati bradu. Prvo što bih trebalo napomenuti jest da održavanje brade ne mora iziskivati puno vremena kako se piše u nekim člancima. Nije potrebno satima ujutro i navečer boraviti pred ogledalom, iako osobno znam nekoliko bradonja koji rade uprave to. Dovoljno je uložiti do 5 minuta ujutro, a isto toliko i navečer.

Koliko često prati bradu?

Jedan o čestih mitova oko brade je i količina pranja iste. Naravno, ako želite čistu i svježu bradu potrebno je pranje iste, no postavlja se pitanje koliko često. Generalni savjet bi bio da bradu perete nekoliko puta tjedno sredstvima za pranje brade. Taj pojam nekoliko puta tjedno dosta je općeniti. Naime, osobno imam bradu koja je, kako ju je moj brico nazvao, divlja. Dakle, raste svojim tempom u nekom svojem obliku, koji sam nakon godina nošenja prihvatio kao idealan oblik brade za moje lice. Tu bradu perem jednom tjedno sredstvima i nekoliko puta tijekom tjedna ispirem mlakom vodom. Prvi bi stoga korak pri njezi brade bila identifikacija situacije i odluka kakvu bradu želimo i čime se mi to bavimo preko dana. Naime, nije isto njegovanje trodnevne bradice nekog marketing juniora te bradatog čudovišta od nekih 14 godina rasta u šumi ili naftnoj platformi.

Pranje prosječne brade, ako to prilike dozvoljavaju, ne bi smjeli raditi više od dva puta tjedno i to isključivo sredstvima za pranje brade. Poželjno je da sapun ili šampon budu ekološke proizvodnje. Ostale je dane dovoljno samo ispiranje mlakom vodom. Ne vrućom i ne hladnom. Mlaka voda dovoljna je da se opere sitna prljavština i da se otvore pore na licu i dlakama kako bi nanošenje ulja kasnije bilo efektnije. Učestalo, svakodnevno pranje sredstvima će svakako oprati i sva ona prirodna ulja koje proizvodi tijelo, a koja su savršen oblik ulja za njegu brade. Stoga omogućite tim prirodnim uljima da odrade svoj posao.

Naravno, ovo pravilo, kako sam već spomenuo, ne vrijedi za muškarce koji se nalaze na nekim od ‘prljavijih’ radnih mjesta. Ako se nalazite na naftnoj platformi – perite bradu svaki dan, ako ste pravi pravcati lumberjack, perite bradu svaki dan (iako vam drvene note neće škoditi bradi).

Ako bradu morate prati često, odnosno svakodnevno, onda je potrebno uzeti u obzir što kvalitetnija prirodna ulja za bradu. Pisat ću i o tome u jednom od sljedećih članaka – kako odabrati ulje za vašu bradu. Količina sredstava i ulja koje su prosječnom bradonji potrebne za tjedan dana meni obično odu samo na jedno nanošenje. Dakle, savjet da na dlan stavimo nekoliko kapi ulja ne drži vodu za većinu bradonja. 

Kako pravilno njegovati i oblikovati bradu?

Samo pranje brade najbolje je odraditi u mlakoj vodi i to na sljedeći način:

  • Umijte se i operite zube prije pranja brade. Pasta za pranje zuba koja će vam ostati na bradi nakon pranja nije baš najbolji prijatelj brade. Stoga to odradite prije procesa njege brade.
  • Bradu dobro namočite mlakom vodom, isperite svu veću prljavštinu (piljevinu, komadiće zemlje, sendviča, isplaku iz bušotine i slično).
  • Na tako mokru bradu nanesite šampon ili sapun za pranje brade. Bradu perite lagano i nježno, iako će kromanjonac u vama govoriti upravo suprotno. Jabučicama masirajte i kožu ispod brade. Nemojte biti grubi, budite nježni. Pranje brade noktima i onako muški samo oštećuje kako bradu tako i kožu. Ako ste muškarčina kojem je bitno da je muškarčina, zatvorite vrata kupaone i nitko neće vidjeti vašu nježnu stranu.
  • Temeljito isperite bradu mlakom vodom. Ponavljam, temeljito i ponavljam, mlakom vodom. Vruća voda i para će otvoriti pore za koje ni ne znate da postoje, ali otvorit će i mnoštvo drugih problema. Hladna voda je super samo ako iz brade trebate oprati krv.
  • Obrišite ručnikom višak vode i ostavite cca 5-10 minuta da se brada djelomično osuši. Ako nemate 10 minuta za sušenje, možete je malo bolje obrisati ručnikom, odnosno ako je baš panika, mlakim do toplim zrakom mrvicu osušiti. Brada prije nanošenja ulja neka bude vlažna.
  • Uzmite češalj za bradu (preporučujem drveni s velikim razmacima između zubaca). Tip češlja za bradu također ovisi o tipu brade. Pisat ćemo i o tome.
  • Za nanošenje ulja poželjno je da je brada vlažna i da su pore još otvorene. Dakle, ulje se u pravilu nikad ne nanosi na suhu bradu. Količinu ulja odabirete na osnovu veličine brade. Ponekad je dovoljno nekoliko kapi, a ponekad vam je potrebna i omanja lokvica ulja na dlanu. Količina ulja ovisi o više faktora no ovaj ćemo puta u obzir uzeti samo veličinu brade.
  • Ulje razmažite po bradi. Krenite od vrhova. Namočite te vrhove u ulje i polako idite prema korijenu. Dobro obrišite ruke u bradu, neka svo ulje uđe u bradu i nakon toga je dobro natopite, nanesite na sve dijelove brade te umasirajte ostatak ulja u kožu. Takoreći nahranite kožu kako bi dlaka bila što zdravija i vama na ponos.
  • Uzmite drveni, po mogućnosti poseban češalj za češljanje nakon nanošenja ulja. Raščešljajte bradu kako bi bili sigurni da je cijela brada dobila svoj dio ulja. U ovoj fazi nema čupanja brade češljanjem, koliko god ona bila – divlja.
  • Rukom zagladite i oblikujte bradu u njezin prirodan oblik. Majka priroda i geni vaših predaka pobrinuli su se da ona brada koja uspijeva na vama je upravo onaj idealan oblik brade za vaše lice. 

Nakon ovakvog procesa njege brade ista bi trebala biti suha, ne smije biti masna. Ako je masna, onda ipak smanjite količinu ulja ili nastavite s nježnim masiranjem dok se sve ulje ne upije. Isto tako, kod odabira ulja pripazite i na miris ulja, jer ipak sve se to događa vama pod nosom i ako ste nanijeli ulje mirisa kojeg ne podnosite, sumnjam da ćete se ugodno provesti.

I to je to. Napomenuo bih još jednom da ne koristite sredstva za pranje kose, tijela, balzame i tko zna kakve sve potrepštine koje koristite za njegu tijela. Brada je drugačija, ono što je dobro za kosu nije uvijek dobro za bradu.

Tekst: Tomislav Buza

Bradatiguru.hr

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori