Movember: Zašto ovaj mjesec pričamo o muškarcima?
Movember: Zašto ovaj mjesec pričamo o muškarcima?

Movember: Zašto ovaj mjesec
pričamo o muškarcima?

Vrijeme leti brzo pa smo već ispratili listopad kojeg smo obojili u ružičasto. Tokom posljednjih mjesec dana pričali smo o raku dojke i ženskom zdravlju. Sada je vrijeme da se okrenemo i „jačem“ spolu jer smo ušli u studeni – mjesec muškaraca. Popularno zvan Movember vrijeme je kada pričamo o raku prostate i testisa te podižemo svijest o muškom zdravlju.

Kako bismo više dopreli do naših dragih muškaraca i kod nas će se ovaj mjesec puno o tome pričati. Zakuhat ćemo našu rubriku Journal Man s najboljim pričama o muškarcima koji svoje granice probijaju na različitim poljima. Osim toga, u našem stilu pripremamo vam i najbolje od mode, dodataka za njegu, gadgeta te svega onoga što volite i pratite. Brkovi će nam biti nit vodilja pa ćemo o njima pisati kroz različite sfere. U naše teme uključit ćemo i žene koje će imati priliku dati svoj sud o bradi i brkovima. Ipak, za početak mjeseca uvodimo vas u priču kroz malo informacija o Movemberu. Zašto baš Movember, gdje je kao pokret nastao, kako ga obilježavamo i sva važna pitanja na ovu temu saznajte u nastavku.

Movember u znaku brkova

Podrijetlo riječi Movember dolazi od kombinacije engleskih riječi za brk i studeni – moustache i November. Pokret je prije skoro 20 godina nastao u Australiji odakle se proširio do dana današnjeg na čitav svijet. Tako svi danas znamo da je studeni mjesec muškaraca i da je tokom ovog mjeseca sve u znaku brkova. Međutim što se krije iza priče o brkovima? Krije se sve veći broj oboljelih mladih muškaraca od raka prostate. Zapanjujući podatak je da je ovaj tip raka drugi najčešći od kojeg obolijevaju muškarci. Odmah nakon raka kože. Upravo zato studeni je mjesec raka prostate i testisa te općenito svih aspekata muškog zdravlja.

Simbol studenog su, kao što smo već spomenuli, brkovi. Iz tog razloga veliki broj muškaraca prihvaća izazov puštanja brade i brkova i prate trend „no shave November“. Nekima od vas ona je možda zaštitni znak pa puštanje brkova i brade neće biti znatna promjena imidža. S druge strane veliki je broj onih za koje je ovo veliki izazov. Nadamo se da ste s jučerašnjim danom obrijali sve jer od danas britvice više nema. Prvi dani rasta dlačica mogli bi biti izazovni zbog svrbeža, ali to će s vremenom nestati. Važno je da svoju bradu i brkove njegujete kao i kosu. Pokažite im ljubavi i pažnje, a svoj novi imidž iskoristite za razgovor o zdravlju muškaraca.

Brinite o svom zdravlju bez srama

Muškarci često vole glumiti da su nedodirljivi i jaki pa su rijetki oni koji redovito brinu o svome zdravlju. Rekli bismo da nemaju naviku tražiti pomoć prije nego što stvarno osjete da drugog izbora nemaju. Baš zbog toga je cilj ove kampanje uključiti što više muškaraca u redovite preventivne preglede kako bi šanse za izlječenjem bile što veće te kako bi se pronašla odgovarajuća terapija.

I ne samo kad je riječ o karcinomu, već i mentalnom zdravlju te drugim fizičkim pokazateljima koji bi mogli ukazati da nešto nije u redu. Desetljećima muškarci zatomljavaju svoje simptome kako bi se pokazali dovoljno “snažnima”. Cilj ove akcije je dokazati da takvo razmišljanje mora ostati u prošlosti i da na osviješten način moramo odgojiti nove generacije muškaraca. Koji se neće libiti progovoriti o svojem zdravlju i neće svoje simptome skrivati na vlastitu štetu.

Stručnjaci preporučuju obavezan godišnji pregled s navršenih 50 godina. Muškarci koji imaju veći rizik od karcinoma svakako bi na preglede trebali krenuti već s navršenih 40 godina. Kao i u svemu bolje je spriječiti, nego liječiti. Ipak, bolest nekad ne pita pa je najvažnije osluškivati svoje tijelo. Rak prostate uglavnom se razvija polako što je dobra vijest za liječenje, ali s druge strane loša za prepoznavanje simptoma. Oni su poprilično suptilni u ranijim fazama bolesti. Zato ako primijetite neke od simptoma kao što su: otežano mokrenje, često i lažno mokrenje ili bol tokom mokrenja, upalite lampice i djelujte brzo. Mislite na svoje zdravlje jer ono nema cijenu!

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori