Ovog se boji skoro svaki muškarac: Zašto ih je tako teško natjerati doktoru?
Ovog se boji skoro svaki muškarac: Zašto ih je tako teško natjerati doktoru?

Ovog se boji skoro svaki muškarac: Zašto ih
je tako teško natjerati doktoru?

U načelu, muškarci su rjeđe skloni priznati svoje strahove. A jedan od njih itekako nastoje zataškati! Riječ je o strahu od liječnika. Korijen ovog straha zasigurno leži i u kulturološkoj tezi da muškarci uvijek moraju biti snažni i hrabri, a posjet liječniku ukazuje na njihovu potencijalnu ranjivost. Tome u prilog ide i činjenica da muškarci posjećuju medicinske ustanove u prosjeku dvadeset posto manje nego žene.

Doista, nije sramota reći da vas nešto boli! Itekako je važna promjena paradigme te odstupanje od mišljenja kako je odgađanje ili zaobilaženje liječnika iskaz muževnosti. Upravo suprotno!

odlazak liječniku

Utjecaj žena na promjenu paradigme

Strah od nepoznatog, strah od mogućeg primitka loših vijesti, strah od potencijalnog izlaganja bolnim procedurama… sve su to opravdana razmišljanja, no ne nužno i točna. Otvoren razgovor i iskazivanje zabrinutosti itekako može pomoći u otklanjanju ovih strahova, posebice kada je riječ o posjetu medicinskim ustanovama.

A u anuliranju navedenih strahova i promjeni paradigme veliku ulogu igraju žene. Bilo kao partnerice, kćeri ili majke, one mogu svojim primjerom te podrškom utjecati na muškarce iz svoje okoline te im ukazati na važnost brige o vlastitom zdravlju. Naime, velik broj bolesti koje su specifične za mušku populaciju, mogu se na vrijeme detektirati preventivnim pregledom.

Bolesti koje pogađaju muškarce

Naime, najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj je upravo rak prostate, od kojeg godišnje oboli oko 2.800 osoba. U većini slučajeva radi se o muškarcima starijima od 60 godina. Nažalost, sve je učestaliji i rak testisa, posebice među populacijom mlađom od 35 godina. No, sjajna je vijest kako su kod ranog pronalaska tumori testisa izlječivi u 95% slučajeva! Navedeni primjeri jasno ukazuju na važnost pravovremenog dijagnosticiranja.

Upravo je radi podizanja svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca pokrenut Movember, kojem je fokus upravo na zdravstvenim problemima koji pogađaju specifično mušku populaciju.

Bez obzira na to kakav brk voliš, obavi pregled!

Brojne su se organizacije i brendovi odlučili priključiti ovom hvalevrijednom projektu pa je tako Merkur osiguranje za svoje osiguranike do kraja mjeseca studenog osiguralo 15% popusta na health4me Premium program dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Merkur osiguranje, kroz svoje dodatno zdravstveno osiguranje, svojim klijentima omogućuje viši stupanj zdravstvene zaštite, prilagođen individualnim potrebama i željama klijenta. Ovisno o odabranom paketu klijentima su pokriveni troškovi specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada, laboratorijskih pretraga, fizikalne terapije, malih operacija te drugog liječničkog mišljenja i kućne njege. Merkurovim klijentima na raspolaganju su najbolji specijalisti i medicinske ustanove u Hrvatskoj i svijetu, a svoje zdravstvene probleme rješavaju brzo, bez gužvi i čekanja.

merkur osiguranje

Zdravlje na prvom mjestu

Podsjetimo, uz health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje Merkur osiguranja garantiran je viši stupanj zdravstvene zaštite, prilagođen individualnim potrebama i željama klijenta. Ovisno o odabranom paketu, s limitima od 300 do 2.000 eura, klijentima su pokriveni troškovi specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada, laboratorijskih pretraga, fizikalne terapije, malih operacija te drugog liječničkog mišljenja i kućne njege. Merkurovim klijentima na raspolaganju su najbolji specijalisti i medicinske ustanove u Hrvatskoj i svijetu, a svoje zdravstvene probleme rješavaju brzo, bez gužvi i čekanja.

I zato ne čekajte, ugovorite svoju policu dodatnog zdravstvenog osiguranja Merkur health4me Premium i obavite potreban pregled. Ako to učinite do 30.11.2023., ostvarujete i 15% popusta u 1. godini osiguranja.

Muškarci bolest

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori