Journal man: Marko Žmirak mladi je poduzetnik i osnivač Centra za karijere mladih Dubrovnik
Journal man: Marko Žmirak mladi je poduzetnik i osnivač Centra za karijere mladih Dubrovnik

Journal man: Marko Žmirak mladi je poduzetnik i osnivač Centra za karijere mladih Dubrovnik

Marko Žmirak, predsjednik je i osnivač Centra za karijere mladih Dubrovnik. On i njegova ekipa napravili su veliki pothvat za jug Hrvatske jer njhovi projekti pomažu mladima da se bolje educiraju i usmjere u realizaciji svojih karijera. CKM Dubrovnik osnovan je s ciljem podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog obrazovanja, formalne i neformalne edukacije te razvoja osobnih, društvenih i profesionalnih vještina. Marko je bio pred kraj svoga obrazovanja i počeo je razmišljati o nastavku svoje karijere i dvoumio se između konzultanta za poslovno savjetovanje i razvoj poduzeća i na tom putu saznao je za konzultante u EU fondovima, a tada je priključenje Hrvatske u EU bilo vrlo blizu i Marko je iskoristio priliku i postao jedan od prvih u Dubrovniku koji je bio formalno obučen u sferi EU fondova. U zanimljivom razgovoru za Journal man otkrio nam je kako se snalazi u svijetu poduzetništva i zašto je to što rade itekako važno za razvoj educiranog društva. 

Tko je Marko Žmirak? 

Rođen sam i školovao sam se u Dubrovniku, zatim u Sevilli i Madridu, a radno iskustvo stekao u St. Petersburgu, Madridu, Bruxellesu i Zagrebu. Kad sam završio fakultet najveća želja mi je bila raditi u velikoj korporaciji gdje sam proveo neko vrijeme kao konzultant za EU fondove te potom uvidio da ne pripadam takvom svijetu i počeo razvijati vlastiti. Još za vrijeme fakulteta sam s nekoliko kolega napravio prvu organizaciju namijenjenu studentima, zatim je nastao i CKM Dubrovnik pa s vremenom i druge podružnice. Bio sam uvijek aktivan još kao student, sve me zanima i volim sudjelovati u stvaranju jer me to ispunjava osjećajem odgovornosti kojeg bi svi trebali imati prema društvu. Hobi mi je produkcija elektroničke glazbe koja je doduše na amaterskoj razini jer mi projekti ne dopuštaju višak vremena, ali vjerujem da će i zato doći trenutak pa me možda upoznate u skroz drugom svjetlu.

Kako Centar za karijere mladih pomaže mladima, budućim i sadašnjim studentima u njihovoj karijeri?

Centar za karijere mladih Dubrovnik vidim kao platformu za razvoj mladih profesionalaca koji žele preuzeti odgovornost za vlastiti napredak. Smatram da nećete pogriješiti ako si ciljeve zacrtate visoko i ne dosegnete ih u potpunosti već ako ciljeve stavite prenisko i time se zadovoljite. Kao organizacija pokušavamo mlade usmjeriti prema željenom karijernom putu, kako za nastavak obrazovanja tako i za pronalazak prilika na tržištu rada. Cjeloživotno obrazovanje i želja za neprestanim napretkom ključ su uspjeha i to je poruka koju pružamo mladima kako bi se na vrijeme osvijestili koliko je važno biti proaktivan. Pomažemo mladima da razviju vlastite ideje ili im pružamo priliku da nam se priključe te stvaraju zajedno s nama. 

Kako ste došli na ideju otvaranja CKM-a?

Ideja je stvorena iz potrebe za stvaranjem mjesta u kojem se mladi mogu razvijati, a koje nema nikakve poveznice s turizmom. Izjaviti to u Dubrovniku vjerojatno je ravno ludilu, ali bio sam svjestan da nemaju svi želju podrediti se sezoni te sam pokrenuo organizaciju u području projektnog menadžmenta i EU fondova. Od 2015. godine CKM se postepeno razvija i postaje jedna od ključnih organizacija koja okuplja mlade profesionalce te stavlja EU fondove u funkciju razvoja zajednice. Sam početak nije se dogodio u garaži kao brojni uspješni (domaći) primjeri, već u zadimljenom kafiću s laptopom kroz niz godina u kojima sam tražio pravu formulu koja će okupiti kvalitetan tim koji inspirira i stvara. Danas je naš tim od 12 entuzijasta smješten u uredu od 120 m2 s uspostavljenim podružnicama u Zagrebu, Podgorici, Mostaru i Beogradu koje su na samom začetku svog razvoja. 

Čime se točno bavite i kakve su reakcije mladih do sada?

Naša glavna uloga je priprema i provedba projekata financiranih EU izvora te stavljanje istih u funkciju razvoja različitih ciljnih skupina i lokalne zajednice. Iako je glavnina projekata koje provodimo usmjerena prema mladima, provodimo i niz projekata koji su usmjereni prema umirovljenicima, osobama s invaliditetom ili nezaposlenim ženama koje spadaju u skupinu teže zapošljivih osoba. Primjerice, upravo smo u našoj organizaciji zaposlili 20 nezaposlenih žena s područja Dubrovačko-neretvanske županije koje će skrbiti za 120 umirovljenika kroz poslove gerontodomaćice. Iako je navedeni program već ustaljen u drugim gradovima niz godina, nikad se do sada nije proveo u gradu Dubrovniku jer je prevladavalo mišljenje da nema interesa. Jednakim razmišljanjem smo došli na ideju stvoriti Dubrovnik EXPO te dovesti više od 30 fakulteta da se na inovativan način predstave maturantima, ali prvi zaključak većine je bio kako je Dubrovnik mali grad. Danas, kad smo organizirali dolazak 3300 maturanata iz cijele Hrvatske, BiH i Crne Gore kroz plaćeni autobusni prijevoz, svima ima smisla da je Dubrovnik sjajno mjesto okupljanja i umrežavanja u području obrazovanja mladih. Na pitanje čime se točno bavimo, možda je najbolji odgovor, svime onim za što većina misli da nema interesa. Kroz dosadašnji rad shvatio sam kad većina ne shvaća što radiš, zapravo radiš najbolju stvar.

Koliko je zahtjevno baviti se poduzetništvom danas i koliko smatrate važnom edukaciju?

Za mene poduzetništvo predstavlja odgovornost prema drugima i prema razvoju društva. Odgovornost znači svakodnevno donošenje odluka i prihvaćanje svega što proizađe kroz rezultat. Nekad zbog tih rezultata ne spavaš noćima, a nekad bi grlio ljude na ulici. Početci nisu lagani, a poduzetništvo mladih je vrlo ranjivo u samom začetku i strah mladih od pogreške predstavlja najveći problem upuštanja u poduzetničke aktivnosti. Ne želi svatko preuzimati odgovornost na takav način i jasno je da nemamo svi jednake prioritete, ali edukacija je ključna. Slogan naše organizacije „Learn & grow“ to ne može bolje opisati jer jedno bez drugog ne ide. Konstantno se trudimo u našem timu poticati međusobna učenja, pohađanja dodatnih edukacija i dijeljenje znanja i takav način razmišljanja prenijeti na zajednicu. Kako kaže izreka, nije znanje, znanje znati, već je znanje, znanje dati. 

Kako je prošao ovogodišnji drugi po redu Dubrovnik EXPO?

Dubrovnik EXPO 22 ostavio je duboki trag na cijelom našem timu jer smo uspjeli realizirati događaj s 30 fakulteta, 50 srednjih škola, 18 centara izvrsnosti te više od 3300 mladih kroz 3 dana u Dubrovniku. Onom Dubrovniku koji je svima prekrasan, ali u isto vrijeme tako dalek i skup. Dokazati da nije dalek, da ne mora biti skup te okupiti toliki broj različitih dionika na jednom mjestu, naša je osobna pobjeda. Dubrovnik EXPO pruža svima priliku za kvalitetno informiranje, poglavito na krajnjem jugu gdje mladi nemaju priliku saznati sve što žele iz prve ruke, a upravo smo im to kroz ovaj događaj omogućili. Posebno sam ponosan na suradnje s uredom predstavništva Europske komisije i predstavništvom Europskog parlamenta u Hrvatskoj koji su, zajedno sa svim drugim partnerima događaja, uistinu prepoznali trud i rad cijelog tima da se krene stvarati događaj koji ćemo s pravom nazivati centralni događaj međusektorske suradnje u području obrazovanja. EXPO čini sjajan tim  neumornih ljudi koji snove pretvaraju u stvarnost te imaju dovoljno strpljenja za vizije koje se kroz zajednički rad ostvaruju u događaj koji umrežava, potiče i stvara bolje društvo.

Koji su vam projekti u planu u skorijoj budućnosti?

Spremamo puno novih ideja, najnovija je eksperiment s pokretanjem vlastitog podcasta i neprofitnog medija koji će biti namijenjen mladima s ciljem pružanja relevantnih informacija o volontiranjima, praksama, edukacijama, EU prilikama itd. Čeka nas formiranje timova u svakoj od podružnica koje sad imamo već u 4 različite zemlje, a što sa sobom nosi čitav niz novih prilika i mladih s kojima ćemo nastaviti graditi ideje. Zasigurno najveći cilj u narednom razdoblju bit će posvećenost timu i specijalizacija u različitim područjima, ali i organizacijski eksperimenti gdje sam uveo četverodnevni radni tjedan odnosno neradni petak. Ne zato što imamo manje posla već upravo suprotno, vjerujem da će se produktivnost dodatno poboljšati te se nadam da ću vam u nekom narednom intervju ispričati je li upalilo.

Foto: Pr

Učitati još
Zatvori