Journal Man: 5 razloga zbog kojih biste trebali trčati solo

Journal Man: 5 razloga zbog kojih
biste trebali trčati solo

solo trčanje 5 prednosti 3

Mnogi zbog navike i lakše motivacije i dalje trče u paru ili u skupinama, a zbog trenutne situacije preporučeno je trčati solo i držati socijalnu distancu što će nekima sigurno otežati trkačke treninge.

Međutim, postoji puno razloga zbog kojih biste trebali prakticirati solo trčanje, ne samo sada, nego i ubuduće, kako biste što bolje iskoristili svoj trening. U nastavku pročitajte pet najvećih prednosti solo trčanja u odnosu na trčanje u paru ili u grupi.

Solo trčanje jača vašu mentalnu snagu

Trčanje je jedna od mentalno najizazovnijih fizičkih aktivnosti jer je prilikom trčanja psihička snaga gotovo jednako bitna kao i fizička. Kada trenirate s partnerom ili više njih, međusobno si pomažete te ste si podrška za vrijeme teških faza. Međutim, kada trčite sami, morate se osloniti sami na sebe. Tako postajete mentalno jači i spremniji za brojne izazove koji vas očekuju u životu.

solo trčanje 5 prednosti 2

Manja je mogućnost da se ozlijedite

Kada trčite s grupom ljudi, postoji pritisak da se pojavite na svakom treningu i pratite tempo većine. Solo trčanje omogućuje vam da slušate svoje tijelo i prilagodite brzinu i duljinu treninga svojim potrebama. Osim toga, solo trčanje vam omogućuje i da sami izaberete kojim danima ćete trenirati, a kojima ćete se odmarati što je ključno kod oporavka od treninga, odnosno smanjenja mogućnosti ozljeda.

Bit ćete opušteniji

Opuštanje je riječ koju možda ne biste povezali s trčanjem, ali je iznenađujuće koliko vam ono može pomoći da malo dođete sebi nakon napornog dana ili tjedna. Kada trčite sami, ne osjećate pritisak da morate prijeći određenu udaljenost ili držati korak s nekim, već se jednostavno možete usredotočiti na sebe i svoje misli. To je izuzetno bitno sada kada zbog raznih stresora iz okoline trebamo što kvalitetnije iskoristiti vrijeme koje provedemo sami sa sobom.

Lakše ćete se povezati s prirodom

U svijetu kojim dominiraju ekrani, provođenje vremena u prirodi dolazi s nizom psiholoških i fizičkih pogodnosti, a trčanje je jedna od aktivnosti koje pružaju mogućnost za maksimalno iskorištavanje tog vremena. Dok trčite s nekim, pozornost vam je usmjerena na razgovor i druženje. Međutim, kada trčite sami, naročito ako trčite kroz park ili šumu, pozornost možete usmjeriti na krajolik koji vas okružuje što će vam sigurno pomoći i da se opustite.

solo trčanje 5 prednosti 4

Moći ćete pratiti tempo bez provjere vremena

Vaše tijelo ima prirodnu budilicu koja je povezana s cirkadijanskim ritmom. Razvijanje internog tempa kod solo trkača sličan je koncept koji može dati odlične rezultate, naročito ako se trčanjem ne bavite samo rekreativno. Pronalaženjem vlastitog tempa intuitivno ćete znati kada je vrijeme da ubrzate, a kada da usporite i tako optimizirate svoje trčanje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori