Journal Man: Možete posjetiti zatvor u kojem su pravi Peaky Blindersi bili zatvoreni

Serija Peaky Blinders, britanska krimi drama koja prati braću Shelby i njihovu bandu, oduševila je i kritiku i gledatelje – toliko da je u Birminghamu dobila i vlastiti festival te postala pravi globalni fenomen.

Radnja serije koja je smještena netom nakon završetka Prvog svjetskog rata, temelji se na životima birminghamske bande nastale krajem 19. stoljeća koja je ime dobila po praksi ušivanja žileta u kape. A najnovija atrakcija koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje serije je posjet zatvoru u kojem su članovi bande koja je bila inspiracija za seriju bili zatvoreni.

Zatvor pretvoren u muzej

Steelhouse Lane u Birminghamu bio je otvoren od 1891. do 2016. Na zidovima ovog 128 godina starog zatvora vise policijske fotografije originalnih članova bande, a oni su Harry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie i Thomas Gilbert. Policijski dokumenti pokazuju da su Peaky Blindersi iza rešetaka završavali uglavnom zbog manjih prekršaja i kriminalnih radnji poput krađe i provaljivanja, ali zna se da su se bavili i drugim raznoraznim ilegalnim aktivnostima.

Zgrada zatvora je 2017. godine pretvorena u muzej pa svi posjetitelji mogu hodati stopama zloglasnih članova birminghamske bande i zaviriti unutar zatvorskih ćelija. U zgradi se nalazi se i tunel kroz koji su kriminalci prolazili do suda te stare sobe za policijska ispitivanja. U muzeju možete vidjeti i najveću britansku zbirku policijskih fotografija među kojima se nalazi i najstarija na svijetu.

Foto: Profimedia, Screenshot

2