Journal Man: Tri knjige koje bi trebali pročitati budući tate

Journal Man: Tri knjige koje bi trebali
pročitati budući tate

Lijepa strana roditeljstva jest zajedničko sudjelovanje u odgoju i briga o djetetu oba roditelja. Vremena kada je samo majka brinula o bebi, daleko su iza nas i sada očevi napokon mogu uživati u svojoj novoj životnoj ulozi, ravnopravno i posvećeno. Stručnjaci naglašavaju kako su prve tri godine u razvoju djeteta ključne i stoga je uloga očeva, jednako važna kao i uloga majke. Dijete tako dobiva svu ljubav i pažnju koja mu je potrebna. Također, studije pokazuju kako su djeca o kojoj jednako predano brinu i očevi u kasnijim fazama života uspješnija, emotivno stabilnija, razviju kvalitetnije kognitivne sposobnosti i imaju mnogo više samopouzdanja.

Tađer, ranije uvriježeno mišljenje o očevima koji nemaju urođeni instink o brizi prema djetetu, potpuno je pogrešno i štetno. Muškarci i žene različito pristupaju bebama jer drugačije pristupaju životu. Muškarci tjelesno utješe, žene emocionalno. Veze su različite, ali to ne znači da je jedna jača. No, čak ni u ovom pristupu ne treba generalizirati.

Stoga, kako bi novopečeni roditelji bili što uspješniji u svojoj ulozi, istražili smo koje su provjereno dobre i korisne knjige koje će poslužiti budućim očevima da svoj novi zadatak pretvore u najveći životni uspjeh. U nastavku potražite o kojim je knjigama riječ.

What to Expect When You’re Expecting

Ova je knjiga prvenstveno usmjerena prema budućim majkama, ali je riječ o klasiku za bebe jer je prepuna korisnih informacija o trudnoći koje bi tata također trebao znati. Od fetalnog razvoja do savjeta o tome kako se nositi s prvih nekoliko mjeseci života vašeg djeteta, mnogo informacija je korisno za oba nova roditelja.

Sva medicinska pokrivenost je potpuno ažurirana, uključujući najnovije podatke o virusu Zika, prenatalnom razvoju i sigurnosti lijekova tijekom trudnoće, kao i potpuno novi odjeljak o kontracepciji nakon porođaja. Postojeći trendovi u načinu života također su uključeni: sokovi, sirova hrana, e-cigarete, pokloni, količine omega-3 masnih kiselina, organski uzgoj zdrave hrane i GMO. Plus proširena pokrivenost IVF trudnoće, višestruke trudnoće, dojenje, rađanje te carski rezovi.

What to Expect the First Year

S više od 11 milijuna primjeraka u tisku, What to Expect the First Year, najprodavaniji je i najpopularniji vodič na svijetu s uputama kako brinuti o bebi.

Ovdje ćete pronaći sve o njezi beba, sigurnosti spavanja, o hranjenju, vitaminskim dodacima i sl. Doznat ćete, također, sve o dojenju. Rješavanje problema vezanosti za roditelje, trening spavanja, rano učenje o samostalnosti, zeleno roditeljstvo (od platnenih pelena do netoksičnog namještaja). Cijelo poglavlje je posvećeno i o tome kako s djetetom otići u shopping bez neželjenih scena koje su noćna mora gotovo svih roditelja. ono što je također vrlo korisno u ovoj knjizi jesu i savjeti za pripremu domaće dječje hrane, najni, kada je vrijeme za gledanje televizije, korištenje tableta, aplikacija i računala.

Na jednom mjestu je obuhvaćeno sve što je potrebno za zdrav i stabilan razvoj i odgoj djeteta.

The Expectant Father

Četvrto izdanje ovog najprodavanijeg, revolucionarnog, informativnog vodiča za buduće očeve sada je značajno, ažurirano, revidirano i prošireno.

Osim što dijeli mudrost svih vremena, Armin A. Brott, gospodin tata, predstavlja novi uvid u emocionalne, financijske i fizičke – da, fizičke – učinke predstojećeg roditeljstva na muškarce. Ova knjiga pomaže novopečenim očevima da postanu praktični, funkcionalni, suosjećajni i neustrašivi.

Ovaj informirani, vodič po mjesecima uključuje stručnost vrhunskih praktičara iz njihovih područja, od opstetričar do psihologa i sociologa. Ona također izvlači iz Brottovog vlastitog iskustva kao oca troje djece i iskustava iz stvarnog svijeta tisuća tata koje je intervjuirao. Uz humor crtanih filmova iz New Yorka i Brottov blagi pristup, The Expectant Father, služi kao prijateljski i čitljivi suputnik za buduće tražitelje povjerenja, vodstva i radosti.

 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori