Journal Man: Sva lica traper jakne za novu sezonu

Traper jakna klasični je komad garderobe koju karakterizira jednostavnost i ležernost pa su je zato te njene karakteristike uvrstile u sam vrh omiljenih odjevnih predmeta. Traper jakne postoje već više od jednog stoljeća i ne silaze s modnih pista, a zapravo su najpopularniji komad u street style lookovima. Dok smo tijekom vremena svjedočili njenim usponima i padovima, posljednjih se sezona traper jakna vratila u velikom stilu. Sada možete pronaći muškarce i žene svih uzrasta koji nose traper jaknu i koji ne mogu zamisliti svoj stil bez nje. Nameće se pitanje, kako je ova klasična jakna postala sinonim za svakodnevu modu. Čini se da je njezina praktičnost i svestranost te mogućnost transformacije pobijedila sve druge modele, materijale i krojeve.

Podrijetlo traper jakne

Traper jakna prvi put se pojavila krajem 19. stoljeća. 1880-ih u Kaliforniji, modni dizajner i poduzetnik po imenu Levi Strauss, nastojao je izmisliti novu jaknu koja bi bila udobna i izdržljiva. Kao poslovni čovjek, Strauss je procijenio koliko je velika potreba za funkcionalnom odjećom među radničkom klasom. U to vrijeme nije bilo mnogo jakni i kaputa koje bi radni muškarci i žene mogli nositi. Umjesto toga, kaputi i jakne bili su delikatni, nedostajala im je čvrstoća i izdržljivost nužnih za komade koji su u konstantnoj uporabi. Zbog toga je Strauss upotrijebio iste materijale od trapera koje je koristio za traper hlače za izradu jakni, čime je utro put za ono što je na kraju postalo poznato kao kultna traper jakna.

Nakon što je izumio jaknu od trapera, Strauss je svoj proizvod plasirao građanima radničke klase, uključujući zlatare, željezničke radnike, poljoprivrednike, kauboje i rudare. Traper jakna istakla se zbog svoje superiorne izdržljivosti. Traper može izdržati značajan pritisak i trošenje, a u stanju je zadržati se bolje i duže od praktično svih ostalih tekstila, do današnjih dana. Kao rezultat toga, mnogi marljivi muškarci i žene kupili su traper jaknu i kroz godine je proslavili.

 

Novo ruho traper jakne

U godinama otkako je prvi put izumljena traper jakna, pojavili su se bezbrojni novi stilovi. Sada možete pronaći traper jakne od neobrađenog trapera, ispran traper, traper u boji i sl. Sirovi traper, također poznat kao suhi traper, odnosi se na traper koji nije opran prije prodaje. Za usporedbu, oprani traper se pere prije lansiranja u prodavaonice. To je suptilna razlika koja može utjecati na svojstva traper jakne. Jakne od sirovog trapera imaju tamniji ton jer boja nije isprana tijekom pranja. S druge strane, jakne od ispranog trapera manje je vjerojatno da će se skupiti i izblijediti. Osim tih nijansi, sirove traper jakne i isprane traper jakne su prilično slične.

Danas ćete na tržištu pronaći najrazličitije varijante tretiranja trapera i njegovog dizajna, od prošaranog, kombiniranih dezena i materijala do traper jakni koje pomiču granice i stil iz klasičnog transformiraju u odvažni i eksperimentalni.

U nastavku smo izdvojili omiljena izdanja traper jakne koju bi svatko trebao imati u svom ormaru. Pogotovo kada je riječ o proljetnoj garderobi za svaki dan.

 

Tom Ford

Balenciaga

Foto: Instagram, Unsplash, Mr Porter

 

0