Journal Man: Nakon Super Bowla, jasno je da je The Weeknd među najvećim glazbenicima generacije

Journal Man: Nakon Super Bowla, jasno je da je The Weeknd među najvećim glazbenicima generacije

The Weeknd nikako nije sasvim novo ime na glazbenoj sceni. Enigmatični Abel Tesfaye svojim je albumom ‘Beauty Behind the Madness’ još 2015. godine namamio milijune slušatelja koji su reagirali na njegovu jedinstvenu inačicu R&B-ja, pomalo gotičku s prizvukom popa.

U ovih se nekoliko godina na radiju neprestano vrtjelo čak nekoliko njegovih glazbenih uspješnica, ali okrenuli smo se ponovno nekim novim mainstreamovima i imenima koja su tek iskočila na sceni. Međutim, nedavni nastup na Super Bowlu podsjetio nas je zašto The Weeknd ne može (niti bi trebao) pasti u drugi plan i zašto na pozornicu uvijek donosi dozu Michaela Jacksona.

Od Abela do Weeknda

On je samo jedan u moru glazbenika koje nam je donijela eksplozija YouTubea kao platforme. Baš kao mnogi, uploadao je anonimno izvedbe svojih pjesama na YouTube, a ubrzo je izbacio i prve vlastite pjesme koje su uhvatile pažnju kritičara zbog neobične kombinacije glazbenih žanrova i njegovog glasa. Uspon od raspuštenog odrastanja na ulicama Toronta do nastupa na Super Bowlu nikad nije pristao iskreno razjasniti i opisati pa je tajnovitost spontano postala jedan njegov trademark.

Ime po kojem ga danas svi poznajemo, navodno je inspirirano njegovim vlastitim životom – od studiranja je odustao doslovce u jedan vikend, nakon kojeg se više nikad nije vratio doma niti na američki koledž.

Nakon što je s Jeremyjem Roseom javno predstavio prve glazbene uratke, uočio ih je – ni više ni manje – nego Drake i uključio ih u svoj blog. Ubrzo je uslijedila kratka turneja po Torontu, nastup na Coachelli, pozitivne reakcije glazbenika poput Florence Welch, nastupi s Drakeom i Justinom Timberlakeom, pohvale časopisa Rolling Stonea. U izrazito kratko vrijeme, tek četiri, pet godina, The Weeknd se profilirao u novo napeto ime na sceni, a zapečatio je taj status albumom ‘Behind the Madness’ i pjesmama ‘The Hills’ i ‘Can’t Feel My Face.’

‘Novi Michael Jackson’

The Weeknda nerijetko nazivaju novim Michaelom Jacksonom ili barem ono najbliže Michaelu Jacksonu što milenijalci trenutno imaju na glazbenoj sceni. I sam je potvrdio da mu je MJ oduvijek bio primarna inspiracija, baš kao i legendarni Prince. Slično kao i Michael Jackson, u svojim se pjesmama na jako poppy način osvrće na ‘mračnije’ teme, koje zbog takvog prizvuka vrlo lako ‘probavimo.’

Činjenica je da nas na kontroverznog kralja popa Weeknd često podsjeti izvježbanim, eklektičnim plesnim koreografijama zbog kojih nastupa poprimaju novu dimenziju. Takav je show uvijek popraćen izrazitom pažnjom prema kostimografiji koja je uvijek over-the-top i intrigantna, a čak i atipičnim vokalima podsjeća na Jacksona.

2020. kao Weekndova godina

Iako je 2020. prodrmala glazbenu industriju do samih temelja, The Weeknd je nekako tijekom cijele godine uspio zadržati pozornost – kako medija, tako i publike. Njegov je posljednji album ‘After Hours’ proglašen jednim od najslušanijih albuma 2020. Pjesma ‘Blinding Lights’ provela je čak 40 tjedana u top 10 pjesama, a mnogi su glazbeni časopisi album prozvali pravim modernim remek djelom, kako vokalno, tako i vizualno.

https://www.youtube.com/watch?v=zFzwgFO2bsg

U karanteni nam je priredio jedan od najboljih nastupa godine, na vrhu zgrade na dodjeli VMA nagrada. Tijekom cijele se 2020. pojavljivao s krvavim lice, zamotanim u zavoje da bi zatim otkrio izobličeno lice ispod gaza. Naposljetku se, uoči nastupa na Super Bowlu, izjasnio o samoj poanti:, osvrnuvši se na cijelu Hollywood kulturu: “Zavoji reflektiraju apsurd cijele kulture Hollywooda i činjenice da se ljudi mijenjaju zbog površnih razloga kako bi zadovoljili druge i dobili potvrdu.”

Nastup na Super Bowlu postao je vrhunac svega što je The Weeknd tijekom 2020. kuhao. Produkcijski izrazito skup nastup održan u doba pandemije donio nam je dinamičnu koreografiju, The Weekndov ponovno odličan vokal i genijalno osmišljenu priču koja je zaokružila sve na čemu je radio.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori