Journal Man: ‘Muški’ stan u Zagrebu inspiriran minimalizmom i industrijskim stilom

Journal Man: ‘Muški’ stan u Zagrebu inspiriran minimalizmom i industrijskim stilom

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 10

Potkrovlja su zbog svojih kosina uvijek atraktivni i inspirativni prostori te pravi izazov za arhitekte i dizajnere interijera, naročito ako je visina krova nestandardna, kao što je slučaj sa stanom u Zagrebu. Visina krova na nekim je dijelovima veća i od one uobičajene u klasičnim etažama, a kada interijer zauzima 100 četvornih metara, onda su to dva jaka aduta u osmišljavanju prostora. Vlasnik je za uređenje, koje je obuhvaćalo i djelomičnu renovaciju, angažirao studio Mirjana Mikulec interijeri, koji je stvorio moderan interijer prilagođen njegovim potrebama i načinu života. Ovaj muški interijer karakteriziraju zanimljiva rješenja i profinjen, elegantan dizajn s upečatljivim komadima namještaja i detaljima te kombinacija minimalizma i industrijskog dizajna.        

Spoj minimalizma i industrijskog dizajna

Centralna prostorija stana je elegantan dnevni boravak u čijem se sklopu nalazi i blagovanje koje odiše minimalizmom. Ovaj prostor opremljen je tek nužnim komadima namještaja jednostavnih linija i nenapadnih materijala kako bi se spriječio dojam zatrpanosti.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 8
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 1

Pored toga, tako su do izražaja došle visina stropova te prekrasni krovni prozori koji su osigurali obilje prirodne svjetlosti. Boraveći u prostoru, s obzirom na visinu stropa te količinu svjetla, gubi se dojam skučenog prostora pod kosinama i stvara prozračna atmosfera.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 4
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 3
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 1

U odabiru namještaja prevladavaju crni i tamnoplavi tonovi uz dodatak drvenih površina, koji se ovako još više ističu na bijeloj i sivoj pozadini. Drvena krovna konstrukcija obojana je u crno, jedan od rijetkih sačuvanih elemenata iz vremena prije adaptacije, definira cijeli prostor i daje mu poseban karakter. Jedan od zidova u dnevnom prostoru pobojan je u crnu boju, te je na njega postavljeno ogledalo s antik površinom koje je dalo dubinu i dozu stila.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 12
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 9

Kontrasti svijetlih i tamnih boja kao i izbor namještaja i tekstura nastavljaju se i u ostalim prostorijama – kuhinji, kupaonici i spavaćoj sobi. Tako se stvorila koloristička i stilska poveznica koja je dala ujednačenost interijeru. U kuhinji pažnju plijeni koncept uređenja bez gornjih ormarića, a dio fronti donjih elemenata obrađen je s bakrenim antik ogledalima, što je unijelo dašak luksuza. One su asketski opremljenom prostoru dale ujedno i toplinu te dinamiku.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 5

Kako vlasnik ne provodi previše vremena u pripremi velikih obroka, ovako netipično osmišljena kuhinja u potpunosti odgovara njegovim potrebama. Jedna od želja vlasnika je bila i da se kuhinja previše ne ističe u interijeru te da prevladavaju tamne boje, što je postignuto ravnim i jednostavnim linijama namještaja, bez puno detalja te dominacijom neutralnih tonova bijele, crne i tamnosive. Uzorak betona kao i bakrenog antik ogledala na frontama elemenata dali su prostoriji industrijski štih.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 14

Spavaća soba nalazi se u dijelu odvojenom od dnevnog prostora, a s obzirom na njezin tlocrt, u uređenju nije bilo puno opcija. Nezahvalna visina i nepravilne plohe stropa na prvu su se činile kao nedostatak, no uređenjem su se pretvorile u prednost. Stvorile su, uz pomoć svijetlosive nijanse boje na zidovima intimu kao i igru svijetlih i tamnih površina, dok su dijelovi najvećih kosina iskorišteni kao prostor za garderobni ormar.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 17
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 7
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 18

Kupaonica je kombinacija dvije vrste mramornog uzorka pločica u svijetlim i tamnim tonovima. Ovim kontrastom naglasila se elegancija i luksuz. Na pod je postavljen crni mat mramor, dok su zidovi zbog prostornosti obloženi bijelom keramikom. Tamne žile povezuju kontraste, a odabir namještaja i sanitarija prati zadanu temu. Kako bi se stvorio dojam ujednačenosti, korištene su pločice istih dimenzija, u ovom slučaju velikih, što je jedan od trendova u svijetu keramike.

muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 15
muški stan minimalizam industrijski stil mirjana mikulec 16

Foto: Tarik Walid El Kawam i Darko Mihalić

Učitati još
Zatvori