Journal Man: Trikovi pomoću kojih će vaša kosa izgledati zdravo i održavano

Journal Man: Trikovi pomoću kojih će vaša
kosa izgledati zdravo i održavano

Ako niste posjetili svog frizera netom prije zatvaranja svih frizerskih salona, sigurno već primjećujete kako vam kosa raste na sve strane. Vaša nekad pomno održavana frizura svakim danom sve više i više nestaje, a dan kad će se život vratiti u normalu nažalost se još ne nazire. Možda vam je zbog toga ili iz dosade palo na pamet iskoristiti ovo vrijeme za eksperimentiranje s frizurama i bojama, pa imate jaku želju posegnuti za aparatom za šišanje i napraviti fudbalerku ili neku drugu neobičnu frizuru samo da se zabavite.

Međutim, naša preporuka je da se pokušate suzdržati od toga, čak i ako želite samo skratiti kosu. Osim što je uspjeh vaše nove frizure vrlo neizvjestan, uništit ćete predložak koji je vaš frizer napravio te ćete mu znatno otežati posao idući put kad ga posjetite. Ovo ne znači da trebate potpuno zanemariti kosu, naprotiv, sada je pravi trenutak da naučite kako pravilno voditi brigu o njoj da biste na Zoom sastancima i dalje mogli izgledati dotjerano. U nastavku pročitajte savjete uz koje će vaša kosa i dalje biti zdrava i održavana, a vi nećete izgledati kao da ste 2 mjeseca proveli na splavi usred oceana.

Nemojte prati kosu svaki dan

Ako mislite da je svakodnevno pranje kose šamponom idealno za vaše tjeme i kosu, varate se. Čestim pranjem s vlasišta skidate prirodna ulja koja služe za hidrataciju vlasišta i štite ga. Uklanjanjem tih ulja vaše će vlasište postati suho te će početi pojačano lučiti sebum zbog čega će se vaša kosa brze mastiti, a postoji mogućnost da dobijete i prhut. Za većinu muškaraca tri do četiri pranja kose tjedno su dovoljna.

Vrsta šampona je jako bitna

Jeftini šamponi formulirani s puno iritirajućih sastojaka mogu ukloniti previše prirodnih ulja s vašeg tjemena te nakon nekog vremena uzrokovati crvenilo i svrbež te oštetiti vašu kožu. Stoga pokušajte koristiti šampone koji ne sadrže sulfate, ali zato sadrže sastojke poput kokosove vode koja hidratizira kosu ili kofeina koji stimulira rast kose i djeluju protuupalno. Također izbjegavajte 2u1 šampone jer, iako djeluju praktično, najčešće ne pružaju vašoj kosi dovoljno njege.

Uvijek koristite regenerator

Regeneratori daju vašoj kosi dodatnu njegu i vlagu koja joj je nakon pranja prijeko potreba, čak i ako koristite šampon bez sulfata. Regenerator trebate nanositi na kosu izbjegavajući vlasište jer će se ono zbog hranjivih sastojaka iz regeneratora početi ubrzano mastiti. Ako imate izrazito suhu ili kovrčavu kosu, regenerator koristite svaki dan, čak i kada ne perete kosu sa šamponom.

Nemojte zaboraviti masirati vlasište

Masaža vlasišta jedna je od stvari zbog koje željno iščekujemo posjet frizerskom salonu, ali ju rijetki prakticiraju kada peru kosu doma. Osim što će vas opustiti, masaža vlasišta će vam pomoći da se riješite mrtvih stanica kože i viška sebuma koji su se nakupili u korijenu vlasi. Zato prilikom svakog pranja kose nježno s prstima i noktima kružite po tjemenu i uživajte u masaži.

Budite nježni prema kosi

Agresivno trljanje mokre kose ručnikom može uzrokovati pucanje vlasi te će smanjiti volumen vaše kose, pogotovo ako imate tanku kosu. Umjesto trljanja, kosu nježno tapkajte s ručnikom, a nakon toga ju osušite s fenom koristeći najniži stupanj topline. Ovaj način sušenja oduzet će vam više vremena, ali ćete zato dugoročno biti zadovoljniji sa zdravljem vaše kose.

Photo: Instagram

Učitati još
Zatvori