Journal Man: Niskokalorični sladoled od čokolade u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti

Sladoled je sigurno najomiljenija slastica u kojoj uživamo za vrijeme vrućih i sparnih ljetnih dana. Unatoč sve raznolikijoj i kreativnijoj ponudi različitih okusa, kvalitetan sladoled od čokolade još je uvijek prvi izbor većine. Intenzivan okus u kombinaciji s hladnom, kremastom teksturom najbolji je način za rashladiti se, ali kalorije koje dolaze sa svakom kuglom sladoleda mnoge sprečavaju da bez grižnje savjesti uživaju u ovoj slastici. Upravo zbog toga vam donosimo recept za keto sladoled od čokolade koji, osim što nema dodanih šećera, ne sadrži ni jaja te ima svega 85 kalorija po porciji.

Nevjerojatno kremasti keto sladoled od čokolade

Glavni sastojci ovog čokoladnog sladoleda nevjerojatno kremaste teksture poprilično su jednostavni. Izuzetno je bitno da mlijeko koje koristite bude punomasno jer sladoled treba određenu količinu masnoće da bi dobio svoju kremastu teksturu. Ako punomasno mlijeko zamijenite s onim bez masnoće ili s nekom biljnom alternativom, vaš sladoled će doslovno biti slatki led. Kako ovaj recept ne sadrži jaja koja su dio svakog tradicionalnog recepta za sladoled jer služe kao ‘ljepilo’ za ostale sastojke te sladoledu daju glatku teksturu, prilikom izrade ovog sladoleda nikako ne smijete izostaviti ksantan gumu koja služi kao zamjena za jaja. U suprotnom, vaš će sladoled biti preleden i pretvrd. Ksantan gumu možete kupiti u većini trgovina zdrave hrane. Slijedeći ovaj recept, napravit ćete 5 porcija sladoleda od kojih svaka ima 8 grama proteina i samo 85 kalorija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maité Laborde Dovalí (@maitelaborde) on

Sastojci:

  • 270 mililitara punomasnog mlijeka
  • 240 grama grčkog jogurta
  • 40 grama kakao praha
  • 1.5 žličica stevije
  • 0.5 žličice ksantan gume
  • 0.5 žličice vanilija ekstrakta
  • 0.25 žličice soli

Postupak:

  • Stavite sve sastojke u veliku zdjelu i miješajte mikserom oko jedne minute.
  • Smjesu prebacite u metalnu posudu i stavite u zamrzivač na otprilike 45 minuta ili dok ne primijetite da su se rubovi smjese zamrznuli.
  • Izvadite smjesu iz zamrzivača te ju dobro promiješajte i vratite u zamrzivač.
  • Postupak ponavljajte svakih 30-45 minuta sve dok se smjesa u potpunosti ne zamrzne.

Foto: Instagram

0