Journal Man: Navike koje će dodatno učvrstiti vašu vezu

Iako mnogi parovi ulažu mnogo truda da se međusobno ne iscrpljuju, postoji nekoliko navika koje vas zapravo uvijek iznova mogu zbližiti. Svakako, vaša “pristojna” strana bi vam mogla reći da njegujete romantiku i misteriju u životu tako što će održavati vaš odnos svježim i uvijek kvalitetnim, ali uvijek možete dodati malo otkačenosti i kreativnosti.

Kada razmišljamo o čudnim navikama, razmišljamo o stvarima koje su u suprotnosti s našim tradicionalnim idejama bliskosti. Čudne situacije zapravo mogu istaknuti naše druge kvalitete, poput ljubaznosti ili smisla za humor.

Skloni smo misliti da su fizičke kvalitete ono što ljude čini privlačnim, ali istraživanja su pokazala da intimnost pobjeđuje svaki put nad bilo kojim tjelesnim atributom. Psiholozi naglašavaju da ljudi gledaju na fizički izgled kao na luksuz, ali na osobine ličnosti kao na nužnost. Netko bi mogao biti “dovoljno privlačan “, ali ako mu nedostaju kvalitete kao što su humor i ljubaznost, ništa fizičko to ne može nadoknaditi. Kada činite sve da je vašem partneru ili partnerici ugodno u vašoj blizini, to dovodi do intimnosti koja potom vodi do više strasti i dugotrajnijeg, sretnijeg odnosa.

Kako biste mogli biti sigurni da će vaš odnos potrajati, dodatno učvrstite vezu uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.

Naučite prihvaćati

Nitko od nas nije savršen. Prvi preduvjet za dugotrajan odnos je da bezuvjetno prihvatite svog partnera sa svim njegovim licima, kvalitetama, manama i ponašanjima. To bi trebalo biti obostrano, kako bi se izbjegao sukob na prvom mjestu, a osim toga pomaže u boljem međusobnom razumijevanju u svakoj situaciji. Postupno se pokušajte prilagoditi kvalitetama vašeg partnera radi boljeg razumijevanja i uspostavljanja kvalitetnijeg odnosa. Ukoliko vam je na umu da želite promijeniti neke partnerove osobine i ponašanja, ta je bitka u startu izgubljena.

Komunicirajte

Razgovarajte i riješite probleme ako se suočite s bilo kakvim izazovima u vašem odnosu. Umjesto da ste cijeli dan zalijepljeni za pametni telefon, komunicirajte sa svojim partnerom/partnericom. Razgovarajte o tome kako ste proveli dan, pažljivo slušajte kada vaš partner/partnerica  govori i reagira. Učinkovita komunikacija ključna je za održavanje zdrave i jake veze.

Budite iskreni

Biti iskren i izraziti svoja stajališta i mišljenja vrlo je važno da odnos bude zdrav. Potiskivanje i punjenje vaših osjećaja kako biste izbjegli borbe u tom trenutku, samo će ih natjerati da postanu teški i zajedljivi. Kasnije, ispad će biti zastrašujući. Biti otvoren i iskren u odnosu smanjuje negativnost i čini  vezu jačom.

Kompromis

Ponekad odnosi postaju važniji od ega. Tada trebate shvatiti da se stvari možda neće dogoditi onako kako očekujemo i možda ćemo morati pristati na kompromis za određene stvari. Osobito, kada nema svrhe boriti se oko pitanja koja se ne mogu riješiti, bolje je pustiti i krenuti dalje. To će spasiti odnose, a i uštedit će vam mnogo vremena.

Povjerenje jedni drugima: Povjerenje je ključni čimbenik za rast svakog odnosa. Neophodno je da se vaš partner pouzdava fizički i emocionalno. Nemojte uvijek sumnjati ili sumnjati u njihovo ponašanje ili postupke. Možda nije lako povjerovati, ako se jednom razbije; ali s vremenom, naučite pronaći druge načine da obnovite to povjerenje kako bi odnos trajao duže.

 

Provedite kvalitetno vrijeme zajedno

Razgovarajte, izlazite, kuhajte zajedno, gledajte filmove  i provodite kvalitetno vrijeme jedno s drugim. Provedite što više vremena povezani i iskoristite slobodno vrijeme za rekreaciju i zabavu. To će učiniti odnos jačim i trajat će duže.

Smijte se zajedno

Odnosi traju dulje kada se partneri prisjećaju zabavnih trenutaka i dijele smiješne trenutke ili duhovite događaje. To čini odnos zdravijim, čineći atmosferu lakšom, pogotovo tijekom zagrijanih argumenata koji imaju tendenciju da se izmaknu kontroli. Humor nas tjera da zaboravimo cijelu stvar i osmjehuju se s voljenom osobom.

Predanost

Važno je poduzeti konstruktivne akcije i ponašati se u skladu s tim, razmišljajući o budućnosti i zdravlju vašeg odnosa. Uzajamno poštivanje međusobnog prostora i vremena, komplimenti jedni drugima i podrška u teškim vremenima. Cilj je lakše ostvariti zajedno s predanošću.

Recite oprosti i hvala

Koliko god da vam se osnos čini blizak , male geste poput izražavanja zahvalnosti i suosjećanja, čini vašeg partnera sretnim. To je mali način prenošenja brige i poštovanja, što pomaže jačanju i zdravijem odnosu.

Foto: Instagram, Unsplash

0